*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
«Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά» θα ζωντανεύσει στις 19 και 20 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΙΣΛΑΧΑΝΕ στο πλαίσιο του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με αφορμή την οθωμανική οπερέτα «Λεμπλεμπιτζής Χορ χορ αγάς» (1875), που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα Βαλκάνια και μελωδίες της ερμήνευσε και ηχογράφησε η μπάντα του Ισλαχανέ το 1909, η παράσταση προτείνει μια πρωτότυπη μουσική για δύο τραγουδιστές (Γιάννης Διονυσίου και Νίκος Σπανάτης) και μικρό σύνολο (Oros Ensemble), καθώς και μια καινούρια δραματουργία που απηχεί και επινοεί εκ νέου το αρχικό λιμπρέτο.
«Πρόκειται για μια Οθωμανική οπερέτα που γράφτηκε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Την εντόπισε η Αρετή Κονδυλίδου συνεργάτιδα στο Ισλαχανέ, και έκαναν την πρόταση μαζί με τον Αποστόλη Κουτσογιάννη. Η ιδέα βασίζεται στον εξευρωπαϊσμό κάποιων οριενταλιστικών και παραδοσιακών μοτίβων. Σκεφτείτε πως υπάρχει μια αντίφαση στο οπερέτα και οθωμανική. Στο ανέβασμά μας πειράζουμε το λιμπρέτο για να γίνει μια σύγχρονη η μεταφορά του οριενταλιστικού στοιχείου στην εποχή μας», εξήγησε στο «TyposThes» ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Θανάσης Κριτσάκης.
Πώς έγινε αυτό; «Στο λιμπρέτο στο κέντρο της υπόθεσης είναι ο Λεμπλεμπιτζής Χορ Χορ, αυτός δηλαδή που πουλάει στραγάλια. Και πάει να πάρει πίσω την παραστρατημένη κόρη του η οποία έφυγε επειδή ήταν καταπιεσμένη και ήθελε να βρει τον αγαπημένο της Μπέη. Ο τελευταίος και οι φίλοι του όμως τον κοροϊδεύουν επειδή είναι παλιών ηθών. Στο τέλος υπάρχει happy end με τον Μπέη να παίρνει την Φατίμα και τον πατέρα να εξαπατάται με κωμικά γκαγκς.

Το Oros Ensemble
Στην δική μας περίπτωση έγινε μετεγγραφή ώστε ο πατέρας να επιχειρήσει να πάρει την κόρη όμως προσπαθώντας να αλλάξει ταυτότητα. Δεν κάνει διεκδίκηση της ιδιοκτησίας με την έννοια δηλαδή ότι του ανήκει η κόρη, αλλά πηγαίνοντας να την βρει καλείται να αλλάξει την ταυτότητά του. Και μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη γυναίκα, επανεφευρίσκει την ταυτότητά του για να προσεγγίσει την νέα θηλυκότητα, την γυναίκα. Οπότε η παράσταση θίγει το θέμα της χειραφέτησης, και της προσπάθεια που πρέπει να γίνει από την συντηρητική κοινωνία να κατανοήσει αυτή την προσπάθεια χειραφέτησης της σεξουαλικότητας».
Στο έργο σπάζοντας το καλούπι της μοίρας των γυναικών, η Φατίμα αναδεικνύεται σε κεντρική ηρωίδα που ορίζει πλέον τη ζωή της και, βοηθούμενη από μαγικές δυνάμεις, κινεί τα νήματα της πλοκής.

Σημαντικό στοιχείο για την πρόταση της συγκεκριμένης παράστασης υπήρξε η επιλογή του χώρου. «Στο Ισλαχανέ που ήταν παλιά ορφανοτροφείο, διασταυρώνεται η παλιά οθωμανική ιστορία της Θεσσαλονίκης με μια σύγχρονη μορφή καθώς πλέον γίνεται μουσείο. Η παράστασή μας θα παιχθεί στην πίσω αυλή. Προσπάθησα να βρω σύγχρονα στοιχεία ώστε να δοθεί νέα οπτική στην οπερέτα. Ο Μάριος το έκανε αυτό μέσα από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε. Η Ειρήνη μέσα από τις φιγούρες και ο Αποστόλης με την μουσική προσέγγιση. Εγώ στο θέατρο σκιών δεν χρησιμοποίησα μόνο το φως για τις σκιές στον μπερντέ, αλλά θα δείτε και βίντεο. Ένα σύνολο πλάνων θα παίζουν πάνω στον μπερντέ. Θα είναι σαν θέατρο σκιών που δημιουργείται από το φως κινηματογραφικών πλάνων», σημείωσε ο σκηνοθέτης.
Τέλος ρωτήσαμε αν υπάρχει δυνατότητα «Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά» να συνεχίσει και μετά το ταξίδι της και μάς απάντησε πως «υπάρχουν οι προδιαγραφές για κάτι τέτοιο».

Στιγμιότυπo από την παράσταση. Φωτογραφία από τον Θανάση Κριτσάκη
Συντελεστές:
Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Κείμενο: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κριτσάκης
Θέατρο σκιών: Ειρήνη Μάστορα
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ "Ρ Υ Μ Η"
Ιδέα, Επιστημονική επιμέλεια: Αρετή Κονδυλίδου
Τραγουδιστής 1: Γιάννης Διονυσίου
Τραγουδιστής 2: Νίκος Σπανάτης
Κανονάκι: Βασίλης Ζιγκερίδης
Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης
Τσέλο: Δημήτρης Καραγιαννακίδης
Βιολί: Ειρήνη Κρικώνη
Κλαρινέτο: Αντώνης Τσαχτάνης
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής
ΡΥΜΗ ΑΜΚΕ
Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, όμως είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος https://allofgreeceone.culture.gov.gr/. Έναρξη κρατήσεων: 05.08.2024.