Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμητρα Αντωνακούδη: «Ο Χιώτης ήταν μια μουσική ιδιοφυία»

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός υποδύεται την Μαίρη Λίντα στην παράσταση του ΚΘΒΕ «MANOLIS καρδιά σε τέσσερις χορδές»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η ζωή και το έργο του Μανώλη Χιώτη θα “ζωντανεύσει” από τις 29/11 στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών μέσα από το πρωτότυπο θεατρικό έργο με τίτλο «MANOLIS καρδιά σε τέσσερις χορδές» που συνυπογράφουν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης.

«Είναι ένα έργο που παρουσιάζει τον αντίκτυπο της ζωής και της μουσικής πορείας του Χιώτη. Θα δούμε ανθρώπους που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την ζωή του. Πρόσωπα που σε τόνο εξομολογητικό αφηγούνται την ιστορία τους, η οποία στην συνέχεια φωτίζει την ιστορία του Χιώτη. Μεταξύ άλλων παρελαύνουν από την σκηνή οι Λίντα, Κάλλας, Χατζιδάκις και Θεοδωράκης», ανέφερε η κυρία Δήμητρα Αντωνακούδη στο «ΤyposThes».

Η ίδια υποδύεται την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα.

10f3_2.jpg

«Όταν ακούμε Μανώλης Χιώτης άμεσα πάει το μυαλό μας στην παρτενέρ και μούσα του Μαίρη Λίντα. Υπήρξε και η 2η σύζυγός του και ένας μεγάλος έρωτας της ζωής του. Παρακολουθώντας την πορεία τους και προσπαθώντας να τους γνωρίσω, θα έλεγα πως έμοιαζαν με δυο ηφαίστεια δημιουργικότητας. Έρωτας και επιτυχία τους ένωσαν. Πέρα όμως από την λάμψη είχαν και το σκοτάδι. Η σκηνοθέτης μάς για να μας καθοδηγήσει στην προσέγγιση των ρόλων μάς συνέστησε να δούμε την αλήθεια, πέρα από την λάμψη των προσώπων. Να αντιληφθούμε και το σκοτάδι. Βλέπουμε πρόσωπα που ίσως είναι και τραγικά ως ένα σημείο, γιατί έχουν επιτυχημένη πορεία και δεν ξέρουν πώς θα καταλήξουν. Στην μεγάλη δόξα τους, εκεί που ο έρωτας είναι στην κορύφωση, θα δούμε το μοιραίο τέλος και το χωρισμό τους. Η κυρία Ανδρεάδη μάς είπε να μην ταυτιστούμε με τους ήρωες αλλά να συναντήσουμε την πορεία των χαρακτήρων που ερμηνεύουμε», δήλωσε η τραγουδίστρια.

Σχετικά με το μουσικό μέρος της παράστασης σχολίασε πως «τα τραγούδια δεν διακόπτουν την ροή της ιστορίας, προκύπτουν οργανικά. Δεν έχουν μπει στη χρονολογική σειρά που γράφτηκαν όμως σε σημεία που να νοηματοδοτούν την παράσταση και φωτίζουν τί σήμαιναν για τον ίδιο τον Χιώτη».

Μεταξύ άλλων ακούγονται σημαντικά κομμάτια όπως «Περασμένες μου αγάπες», «Ηλιοβασιλέματα», «Ο Πασατέμπος», «Το γκαρσόνι», «Σβήσε τη Φλόγα», «Απόψε φίλα με», «Μοιάζεις κι εσύ σαν Θάλασσα».

Μιλώντας για τον γνωστό συνθέτη η κυρία Αντωνακούδη είπε πως «ήταν μια γοητευτική και πολυδιάστατη προσωπικότητα. Τον διακρίνει ένας ερωτισμός με την ευρύτερη έννοια: του ανθρώπου που αγαπά με ό,τι καταπιάνεται και ό,τι πιάνει στα χέρια του το κάνει να δονείται και να παράγει ερωτισμό. Όμως υπήρξε και μια τραυματισμένη καρδιά από τα 17 του. Κουβαλά ένα βαρύ τραύμα που τον διαμορφώνει. Κουβαλά την προδοσία. Δεν ευδοκίμησε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του. Χωρίζει με την πρώτη σύζυγο. Και η καρδιά του είναι πικραμένη από τον τρόπο που κάποιοι μουσικοί της εποχής του τον αντιμετωπίζουν. Άλλοι σφετερίστηκαν την δόξα του για να πατήσουν πάνω σε αυτόν και οικειοποιήθηκαν τα δικά του κεκτημένα. Αυτός είχε κάνει το 3χορδο μπουζούκι σε 4χορδο επεκτείνοντας την αρμονία και τις δυνατότητες του οργάνου. Όμως μαθητές του αργότερα εμφανίζονται ως δάσκαλοι».

Σχετικά με το αποτύπωμα του Χιώτη στην μουσική η κυρία Αντωνακούδη σημείωσε πως «είχε ένα μεγάλο φάσμα στον τρόπο που έγραψε. Άλλωστε εκτός από δεξιοτέχνης μουσικός ήταν και εξαιρετικός performer και ιδιοφυής συνθέτης. Πέρασε από το ρεμπέτικο. Έπαιξε στην Κατοχή σε μπουζουξίδικα της εποχής με ρεμπέτες. Κουβαλούσε αυτό το στοιχείο αλλά και το πιο χαβανέζικο, γιατί στο συγκρότημά του τα «Άσπρα πουλιά» έπαιζαν χαβάγιες. Μετά πέρασε στο 3χροδο μπουζούκι και στην προσπάθειά του να επεκτείνει την αρμονία του έβαλε και 4η χορδή. Κατάφερε να φέρει έναν σύγχρονο ήχο που μπορεί να έχει στοιχεία λάτιν και salsa. Ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί και ποπ της εποχής εκείνης. Και έπαιξε μουσική σε τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι. Τα τραγούδια του συνδυάζουν ανατολίτικους δρόμους και δυτικοευρωπαϊκούς. Είναι ένα κράμα μουσικό από το οποίο έχει κανείς να μάθει πολλά μελετώντας το και που προκαλεί δέος. Ήταν μια ιδιοφυία που συνδύασε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής».

Συντελεστές

Πρωτότυπο θεατρικό έργο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης, Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη, Σκηνικά: Δήμητρα Λιάκουρα, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Eπιστημονικός Συνεργάτης: Δημήτρης Μανιάτης, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Φωτεινή Τιμοθέου, Βοηθός σκηνογράφου: Νάντια Κασσάρα, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud.

*βοηθός σκηνοθέτη στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Βερόνικα Λεβεντοπούλου.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Δήμητρα Αντωνακούδη (Μαίρη Λίντα), Ελένη Θυμιοπούλου (Ζωή Νάχη, Grace Kelly), Γιάννης Καραμφίλης (Μανώλης Χιώτης), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Μουσικός, Κώστας Χατζηχρήστος), Ηλίας Μπερμπέρης (Ενωμοτάρχης, Τραγουδιστής), Χρίστος Στυλιανού (νέος Μανώλης), Γιώργος Σφυρίδης (Μίκης Θεοδωράκης, Πατέρας Χιώτη), Φωτεινή Τιμοθέου (Μαρία Χιώτη, Μαρία Κάλλας), Μανώλης Φουντούλης (Φονιάς, Βασίλης Τσιτσάνης).

Έκτακτη αντικατάσταση: Λευτέρης Αγγελάκης, Θεοδώρα Λούκας.

Μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης (Μουσική Επιμέλεια- Διδασκαλία, Μπουζούκι), Κατερίνα  Σεγκούνα-Πλιόγκου (Βιολοντσέλο), Ανδρέας Ζιάκας (Κιθάρα), Βαγγέλης Καλαμάρας (Ντραμς, Κρουστά), Σπύρος Μελισσανίδης (Ακορντεόν).

Πληροφορίες

Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Προπώληση εισιτηρίων: MORE.com |Τ. 2117700000 |καταστήματα PUBLIC| καταστήματα NOVA. Εισιτήρια από 11 ευρώ τα κανονικά και από 9 τα εκπτωτικά. Ισχύουν ειδικές τιμές για ειδικές κατηγορίες.

Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ώρες παραστάσεων Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00,  Κυριακή: 19.00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ