Πλούσιο είναι το πρόγραμμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ τον Ιανουάριο του 2025.
Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι εκθέσεις:
-«Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
-«Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020:Ένας πολυδιάστατος δημιουργός»
Η αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη περιλαμβάνει την εικαστική δραστηριότητα του ζωγράφου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Γεννημένος το 1955, είναι κατά κύριο λόγο ζωγράφος και χαράκτης, ενώ έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική τέχνη και ιδιαιτέρως τις τοιχογραφίες. Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 600 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, τα οποία χωρίζονται σε έξι ενότητες: «Δέντρα», «Ερείπια», «365», «Αρχεία», «Άγιον Όρος», «Εργαστήριο χαρακτικής ‘Το Όρος’».
Επίσης θα γίνουν ξεναγήσεις:
-Κυριακή 12 Ιανουαρίου, 11:00-13:00
Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020:Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» από τον ίδιο τον καλλιτέχνη Μάρκο Καμπάνη και «Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος
Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών)
Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών)
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 ή 2310991620
-Κυριακή 19 Ιανουαρίου, 11:00-13:00
Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» και «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020:Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» από τη Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος
Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών)
Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών)
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 ή 2310991620
-Εξάλλου το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, 16:00-17:30 θα γίνει η εκδήλωση «#familytime Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Με το δέντρο αρχηγό, μαθαίνω να δημιουργώ!
Μικροί και μεγάλοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα εισαχθούν στο γενικό πλαίσιο της έκθεσης «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020:Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» και θα γνωρίσουν λεπτομέρειες για το έργο και τη ζωή του Μάρκου Καμπάνη. Θα δοθεί έμφαση σε επιλεγμένα έργα που αφορούν στην ενότητα ‘Το μουσείο των Δέντρων’. Τα παιδιά με τους συνοδούς τους θα δημιουργήσουν τα δικά τους ‘μαγικά’ δέντρα.
Η δράση απαιτεί την παρουσία γονέα/κηδεμόνα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Κόστος συμμετοχής: 7,5 ευρώ/ γονέα, 7,5 ευρώ/ παιδί
Ηλικίες: 4-6 ετών
Και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 11:00-13:00 θα γίνει Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» και «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020:Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» από την Ελένη Μπουντουρέλη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος
Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών)
Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών)
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 ή 2310991620.