Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ μάς καλεί σε party!

Για το #letsparty, την πιο κεφάτη παράσταση, μίλησε ο Χρήστος Παπαδημητρίου

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μουσική, χορός, χρώμα. Ποια είναι άραγε τα συστατικά για ένα πετυχημένο πάρτι; «Όταν δεν υπάρχουν προσδοκίες και συμβαίνουν τα πράγματα αυθόρμητα και χωρίς κάποια επιβολή διασκέδασης, υπάρχουν τότε βάσιμες πιθανότητες να κριθεί ένα πάρτι ως πετυχημένο!» δήλωσε στο «ΤyposThes» ο ηθοποιός Χρήστος Παπαδημητρίου που παίζει στην παράσταση «#letsparty» του ΚΘΒΕ.

Η νέα παραγωγή της Εφηβικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, σε σύλληψη - δραματουργία και σκηνοθεσία Στέλιου Χατζηαδαμίδη, ξεσηκώνει ήδη μαθητές και καθηγητές στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, και θα περιμένει και το ευρύ κοινό την ερχόμενη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Προσωπικές μαρτυρίες με ένα κοινό παρονομαστή το πάρτι θα ζωντανεύσουν σε μια παράσταση που φέρνει αισιοδοξία στον θεατή. Ο ηθοποιός απαντώντας σε ερωτήσεις μας μίλησε για την σχέση των εφήβων με το θέατρο, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο που διασκεδάζουμε πλέον σχολίασε πως «η χαρά της ζωής και της νιότης θα συνεχίζει να  ξεπηδάει από όποιον πίδακα μπορεί (κι ας είναι ψηφιακός!)».

papadimitrioy2.jpg

-Ποια τα συστατικά για ένα πετυχημένο πάρτι;

-Όταν δεν υπάρχουν προσδοκίες και συμβαίνουν τα πράγματα αυθόρμητα και χωρίς κάποια επιβολή διασκέδασης, υπάρχουν τότε βάσιμες πιθανότητες να κριθεί ένα πάρτι ως πετυχημένο! Έπεται βέβαια και η σύνθεση των ατόμων, που σαν στοιχεία χημικής ένωσης μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά ή (φεύ!) διαλυτικά.

-Ένα πάρτι είναι αφορμή για γιορτή και ξενοιασιά. Τι θα περιλαμβάνει το letsparty του ΚΘΒΕ;

-Μαρτυρίες πρωτοπρόσωπες που προέκυψαν από συνεντεύξεις ανθρώπων από τα παιδικά, εφηβικά ή τωρινά τους χρόνια, ανεπτυγμένες με κώδικες θεάτρου συνόλου και με ισχυρή παρουσία μουσικής, τραγουδιού, κινησιολογίας και χορού.

-Ποιο πάρτι ήταν το δικό σας αγαπημένο και γιατί;

-Στα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια ένα πάρτι με θέμα διασημότητες, όπου συνυπήρξαν σαν σε δημιουργημένο παράλληλο σύμπαν η Κάλλας, η Μπγιορκ, η Μαντόνα, η Μούσχουρη, η Ούμα Θέρμαν, ο Ρουβάς και άλλοι ... Υπάρχουν και ντοκουμέντα-φωτιά από τότε (Ναι, υπήρχαν κάμερες χειρός τότε με κασέτα εγγραφής μέσα !).

-Η παράσταση έχει παιχθεί ήδη στην εφηβική σκηνή. Πώς αντέδρασαν οι μαθητές; Πόσο κοντά είναι ο παλμός της παράστασης στη νέα γενιά;

-Έχουμε τη χαρά να δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά τις αντιδράσεις των εφήβων, οι οποίες είναι ακαριαίες και ανυπόκριτες. Πέρα από τις ελάχιστες φορές που συνέβη η αναβίωση του Κολοσσαίου με εμάς του ηθοποιούς μέσα του -οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, οι περισσότερες παραστάσεις που δώσαμε είναι σχεδόν συγκινητικές ως προς την ποιότητα παρακολούθησης των εφήβων. Αυτό μάλλον πιστοποιεί πως υπάρχει ένας συντονισμός, ένας κοινός παλμός με τα ενδιαφέροντα των νέων αυτών ανθρώπων.

-Ποια η σχέση των παιδιών με το θέατρο;

-Δεν νομίζω πως μπορώ να δώσω μια και μόνη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το οποίο  θίγει ένα πολυπαραγοντικό (και πολυπονεμένο) ζήτημα της αισθητικής αγωγής των μαθητών ανά την επικράτεια. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως με ζωντανές παραστάσεις που πυροδοτούν κάποιες αναζητήσεις υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ανοίξουν κάποια παράθυρα και για μιαν άλλη θέαση της ζωής .

-Πώς επιδρά αυτή η θετική ματιά σε μια εποχή που εστιάζει στις δυσκολίες και στα προβλήματα; 

-Είναι τουλάχιστο ανακουφιστικό να εισπράττεις που και που θετικά συνέκδοχα των ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη παράσταση θεωρώ πως επικρατεί η αισιοδοξία χωρίς όμως να παραλείπονται πιο σοβαρά θέματα (αίσθημα απομόνωσης, αναπηρία, βία, Covid κτλ).

-Έχει αλλάξει ο τρόπος που γιορτάζουμε σε σχέση με το παρελθόν; Πόσο έχει επηρεάσει σε αυτό η τεχνολογία;

-Πολύ φοβάμαι ότι έχει αρχίσει η ψηφιοποίηση των αισθητηριακών μας αντιλήψεων και πολύ περισσότερο στη νέα γενιά, που έχει προχωρήσει σε μια άλλου είδους μορφή επικοινωνίας. Νομίζω έχει υποχωρήσει η κατάσαρκη εμπειρία και πρωτοστατεί η πιο εικονική, virtual λειτουργία στη συμμετοχικότητα των ανθρώπων. Από την άλλη όμως, οι αλλαγές και οι εξελίξεις των ανθρώπινων συναναστροφών δεν είναι κάτι που σταματάει. Θέλω να πιστεύω πως η χαρά της ζωής και της νιότης θα συνεχίζει να  ξεπηδάει από όποιον πίδακα μπορεί (κι ας είναι ψηφιακός!).

papadimitrioy.jpg

 
Χρήσιμα

Παραστάσεις μόνο για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση: Τρίτη – Παρασκευή στις 10.30

Παράσταση για το κοινό: Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 12:00. Διάρκεια: 120 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα).

Γενική είσοδος: 12 €. Τιμή ομαδικού Μαθητικού εισιτηρίου: 7€, Υπάρχει μέριμνα για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις σχολείων: 2315200012 και 2315200011 (Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8:00 έως και τις 16:00/Διονύσιος Καλαϊτζής).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ