Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Το θέμα «Παίζουμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη» έχει η φετινή «Παραθινούπολη 2014» που λειτουργεί από χθες στην πλαζ Αρετσούς.
Τα πρωινά (ώρες 09:00-12:00) μέχρι και την Παρασκευή 6/6 τις εκδηλώσεις της θα παρακολουθήσουν σχολεία που θα πραγματοποιήσουν οργανωμένες επισκέψεις, ενώ τα απογεύματα από τις 6 έως 8/6, συγκεκριμένα τις ώρες 18.00-22.00, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό της πόλης.
Στόχος είναι να δοθούν στα παιδιά δημιουργικά ερεθίσματα για τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, της αποδοχής, της φιλίας, της αλληλεγγύης, μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, παραστάσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.
«Παρά την κρίση ο δήμος Καλαμαριάς αντιστέκεται και πραγματοποιεί για 14η χρονιά την Παραθινούπολη, το μεγαλύτερο παιδικό φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα, που μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις χαράς και παιχνιδιού, εκπαιδεύει τα παιδιά μας σε πανανθρώπινες αξίες», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Μοναδική του ευχή; Να σταθεί σύμμαχός τους ο καιρός, μιας και χθες το πρωί έβρεχε και κάποια από τα σχολεία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.
Για την αγάπη του στο θεσμό αυτό και τη στήριξή του από την πρώτη κιόλας χρονιά, μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Καλαμαριάς κ. Γιώργος Καζαντζής, ενώ πρόσθεσε πως φέτος θα παίξει πιάνο σε μια εκδήλωση (το Σάββατο 7/6).
Στο θέμα της φετινής διοργάνωσης εστίασε από την πλευρά της η Αργυρώ Σκίτσα που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ λέγοντας πως δίνεται μέσα από τις δράσεις έμφαση στις έννοιες της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Παράλληλα ανέφερε πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν 32 συνολικά φορείς που μάλιστα σχεδίασαν πρωτογενείς παραστάσεις και δράσεις αποκλειστικά για την Παραθινούπολη.
Οι εκδηλώσεις για τις 6-7-8 Ιουνίου
-Παρασκευή 6/6
Παιχνιδότοπος – Περίπτερα δράσεων 18.00-21.00
Μικρή Σκηνή
«Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι», μουσικό πρόγραμμα με τη Μπαντίνα του δήμου Καλαμαριάς 19.00
«Ταξίδι στον εκφοβυθό», διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου για τον εκφοβισμό και τη διαφορετικότητα από την ομάδα Παιδιά εν δράσει 19.30
«Το τσίρκο των παιδιών», δρώμενο κοινωνικού τσίρκου από την ομάδα Dromocosmicas 20.15
Κεντρική Σκηνή
«Ο κύκλος με την κούκλα», παράσταση με κούκλες, μάσκες, θέατρο και μουσική από τον θίασο Redicolo 21.00
-Σάββατο 7/6
Παιχνιδότοπος – Περίπτερα δράσεων 18.00-21.00
Μικρή Σκηνή
«Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο», αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα Action art- Εικαστική δράση 19.00
«Τα τρία γουρουνάκια», κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου 20.00
Κεντρική Σκηνή
«Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο», μουσικό παραμύθι της Ναντίνας Κυριαζή σε μουσική Γιώργου Καζαντζή 21.00
-Κυριακή 8/6
Παιχνιδότοπος – Περίπτερα δράσεων 18.00-21.00
Μικρή Σκηνή
«Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασσο, μαϊντανομαρούλι, κι ένα κρεμμύδι λείπε (λύπη;)”, εικαστικό κουκλοθέατρο με τη Γιάννα Μαμακούκα (Κοπερτί) 19.00
«Με τα φτερά του αετού», αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Ανθή Θάνου, Παναγιώτη Κούλελη, Γιώργο Αδαμίδη και Χρύσα Νερατζάκη 20.00
Κεντρική Σκηνή
«Θυμωμένη μπετονιέρα» του Δημήτρη Μπασλάμ, παραμύθι για αφηγητή και ζωντανή ορχήστρα 21.00.
Ακόμη θα γίνονται δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη!