Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη: «Στην Ελλάδα γράφεται σήμερα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ποίηση»

Η συγγραφέας μίλησε για την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Χαρτογράφηση»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Την έννοια του διαγενεαλογικού τραύματος έχει ως επίκεντρο η νέα ποιητική συλλογή της Γεωργίας Τσουκαλοχωρίτη με τίτλο «Χαρτογράφηση» (εκδ. Θράκα).

Η ίδια εξήγησε πως προέκυψε η ιδέα τα ποιήματα να χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, σημεία του ορίζοντα.

Ανέφερε πως μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με γονείς που αγαπούσαν τα βιβλία είχε σχηματίσει την πεποίθηση πως η έμπνευση προέρχεται αποκλειστικά από τα αυτά, ενώ ανέφερε πως «στην Ελλάδα γράφεται σήμερα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ποίηση».

7f1b.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή τη συλλογή;

-Η αλήθεια είναι πως πρώτα γράφτηκαν αρκετά ποιήματα της Χαρτογράφησης και έπειτα συνειδητοποίησα ότι άρχιζε να διαμορφώνεται ένας κοινός άξονας. Μέσα από αυτά τα ποιήματα, αρχικά με τρόπο σχεδόν ασυνείδητο, ήθελα να εξερευνήσω την έννοια του διαγενεαλογικού τραύματος: πώς μια απώλεια επηρεάζει τα μέλη μιας οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας· πώς το τραύμα μεταφέρεται, και πώς τελικά πλαισιώνεται ή και αντιμετωπίζεται. Παράλληλα, καθώς από μικρή ηλικία μου άρεσε ο χορός και με απασχολούσε η σχέση με το σώμα γενικότερα, παρατηρούσα πώς ο σωματικός πόνος μπορεί να κληρονομείται και πώς, τελικά, ψυχικός και σωματικός πόνος συχνά έχουν κοινές ρίζες στο πλαίσιο της οικογένειας.

–Τα ποιήματα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, σημεία του ορίζοντα. Γιατί;

-Πριν από μερικά χρόνια, παρακολούθησα την εξαιρετική παράσταση Χορός με τη σκιά μου, σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η παράσταση ήταν χωρισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, και με εντυπωσίασε αισθητικά αυτή η σύνδεση. Όταν ήρθε η στιγμή να δομηθεί περαιτέρω η Χαρτογράφηση, ήθελα να προσαρμόσω αυτή την ιδέα, συσχετίζοντάς τη με τα στάδια της ζωής: την παιδική ηλικία, την εφηβεία, την ενήλικη ζωή και την περίοδο που πλησιάζει προς το τέλος. Έτσι, η συλλογή χωρίζεται σε Ανατολή, Βορρά, Νότο και Δύση αντίστοιχα.

–Τι σημαίνει η χαρτογράφηση που κάνετε μέσω των ποιημάτων σας;

-Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Χαρτογράφηση είναι για μένα μια προσπάθεια διερεύνησης της μέχρι τώρα πορείας μου. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήθελα η συλλογή να λειτουργήσει ως ένα αυστηρά αυτοαναφορικό έργο – το αντίθετο. Μέσα από προσωπικά βιώματα, στόχος μου ήταν να αναδειχθεί η καθολικότητα στιγμών και συναισθημάτων που φωτίζουν, τελικά, την ευαλωτότητα της ανθρώπινης φύσης.

–Τι σας εμπνέει;

-Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με δύο γονείς λάτρεις των βιβλίων, οπότε υπήρχε κάτι παραπάνω από παρότρυνση όσο αφορούσε την ανάγνωση. Είχα λοιπόν σχηματίσει την πεποίθηση πως η έμπνευση προέρχεται αποκλειστικά από τα βιβλία. Όσο απαραίτητη κι αν είναι η ανάγνωση, με τα χρόνια κατάλαβα πως η έμπνευση είναι κάτι πιο απρόβλεπτο, ένα είδος αντανακλαστικού που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το οτιδήποτε. Έχω εμπνευστεί από μια σκηνή σε μια όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά, από ένα τραγούδι που δεν μου άρεσε, ή από μια φράση που είπε ένας πεντάχρονος μαθητής μου. Η διαδικασία της μετουσίωσης μιας απλής εικόνας ή φράσης σε κάτι ιδιαίτερο και αισθητικά άρτιο είναι για μένα βαθιά ικανοποιητική. Είναι αναντικατάστατη η στιγμή της έμπνευσης, ακριβώς τη στιγμή που γεννιέται.

–Πώς βλέπετε τη σημερινή εικόνα της ποίησης στην Ελλάδα;

-Πιστεύω πως στην Ελλάδα γράφεται σήμερα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ποίηση. Διαρκώς ανακαλύπτω νέα ονόματα με αξιόλογο έργο, κάτι που βρίσκω εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η γενιά στην οποία ανήκω διαμορφώνει, πιστεύω, μια πολυδιάστατη ταυτότητα γύρω από τη γραφή της, και αυτό δημιουργεί έναν πολύ δυναμικό και δημιουργικό χώρο.

–Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής;

-Αν πρέπει να απαντήσω με ένα μόνο όνομα, θα έλεγα την Emily Dickinson. Το έργο της με σημάδεψε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ωστόσο, οι αγαπημένοι μου ποιητές και ποιήτριες αλλάζουν ανάλογα με τη φάση της ζωής μου, καθώς κάθε περίοδος φέρνει και διαφορετικές αναγνωστικές ανάγκες. Τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, επιστρέφω συχνά στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και στην Audre Lorde.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ