Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιούλια Πομπόρτση - Μπάκουλη: «Αναζητώ την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις»

Το βιβλίο της θα παρουσιαστεί αύριο

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις αναζητά η Γιούλια Πομπόρτση-Μπάκουλη. Στο βιβλίο της με τίτλο «Προορισμός Κάρμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή που θα παρουσιαστεί αύριο και ώρα 20:00 στο Ξενοδοχείο Πανόραμα - Αίθουσα Αλέξανδρος, οι δύο πρωταγωνιστές της κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης κρουαζιέρας βιώνουν την απόλυτη εσωτερική μεταμόρφωση.

«Η ποιότητα των σπόρων και ο εμπλουτισμός του εδάφους είναι θέμα προσωπικά δικό μας και αφορά την ελεύθερη βούληση», σχολίασε η συγγραφέας. Εξήγησε πώς η δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός έχει επηρεάσει το έργο της. Τέλος για την λογοτεχνία σήμερα ανέφερε ότι την προβληματίζει «η επαναλαμβανόμενη μορφή πολλών βιβλίων που έχουν σαν βασικό σκοπό τη φυγή από τη πραγματικότητα και όχι τη διεύρυνση του πνεύματος.

opisthen_karma.jpg

-Πιστεύετε στο κάρμα;

Στο «Προορισμός Κάρμα» η πρόθεσή μου ήταν η ακριβώς αντιδιαμετρική. Να μην επικοινωνήσω τη δική μου άποψη για το κάρμα. Δεν είμαι ούτε φιλόσοφος ούτε ψυχολόγος. Είμαι μια ψυχή που αναζητά την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις. Δημοκρατικά λοιπόν μέσα από τις αντικρουόμενες απόψεις των πρωταγωνιστών εύχομαι ο αναγνώστης να προβληματιστεί για τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, τον νόμο του Κάρμα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένα ευαίσθητο οπωροφόρο και μια εύκαμπτη λεύκα έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στην καταιγίδα. Η ποιότητα των σπόρων και ο εμπλουτισμός του εδάφους είναι θέμα προσωπικά δικό μας και αφορά την ελεύθερη βούληση. Η καταιγίδα είναι συμπαντικό φαινόμενο, αλλά η διαχείρησή της πάντα θα είναι δική μας υπόθεση.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Η ιδέα ξεκίνησε από την παρατήρηση θεωρητικά ασύμβατων σχέσεων στον ορατό κόσμο αλλά απόλυτης συμβατότητας στον αόρατο. Ο ανυποχώρητος έρωτας, οι καρμικές συναντήσεις, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, το περίφημο déjà vu έχουν τελικά τη ρίζα τους στον αόρατο κόσμο των αιώνιων ψυχών. Αυτό προσπάθησα να προσεγγίσω πάντα με σεβασμό.

-Για τους ήρωες του βιβλίου σας ένα ταξίδι θα τους βοηθήσει να μεταμορφωθούν. Πόσο επηρεάζει η συνθήκη αυτή για την αλλαγή; Πόσο διατεθειμένος είναι ο κάθε άνθρωπος να κάνει αλλαγές στην ζωή του;

-Το ταξίδι στο Ιόνιο Πέλαγος είναι μια προσομοίωση του ταξιδιού της ζωής. Πράγματι η μεταμόρφωση έχει και αυτή το ίδιο πρωτόκολλο με την εκγύμναση του σώματος. Δεν αποκτάς γυμνασμένο κορμί παρακολουθώντας τις ασκήσεις του γυμναστή, δεν αναπτύσσεσαι παρακολουθώντας μόνον σεμινάρια με life coaches. Η προσευχή του χριστιανού, ο διαλογισμός είναι η καθημερινή πνευματική άσκηση για τη καθαρότητα της ψυχής και της αύρας.

-Πώς μπήκε η συγγραφή βιβλίων στην ζωή σας; Τι σας γοητεύει στην λογοτεχνία και τι σας προβληματίζει σε αυτήν;

- Επειδή το βασικό μου επάγγελμα είναι πολιτικός μηχανικός χρησιμοποίησα την τέχνη της ανάλυσης και της σύνθεσης για να μπορέσω να προσφέρω στους αναγνώστες όλες τις πνευματικές γνώσεις που απέκτησα παράλληλα με το επάγγελμά μου. Με γοητεύει η δύναμη των λέξεων που ανάλογα με το πάθος του συγγραφέα αποκτούν τελείως διαφορετική δόνηση. Με προβληματίζει η επαναλαμβανόμενη μορφή πολλών βιβλίων που έχουν σαν βασικό σκοπό τη φυγή από τη πραγματικότητα και όχι τη διεύρυνση του πνεύματος.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Τον «Μοναχικό Πολεμιστή», του Αλέξανδρου Σταματουλάκη και τις «Ιέρειες της Εκάτης» του Παναγιώτη Χανού. Είχα τη χαρά να γράψω κριτική και να παρουσιάσω και τα δύο βιβλία των δύο φίλων συγγραφέων που εκτιμώ και θαυμάζω βαθύτατα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ