*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου έλαβε χώρα χθες βράδυ στην παραλία της πόλης μας στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία πέρα από το να ενημερωθούν για το παιδικό βιβλίο "Η ιστορία δύο μετεωριτών" της αστρονόμου - παιδαγωγού Αναστασίας Κόκορη (εκδ. iWrite), να παρατηρήσουν το φεγγάρι μέσα από τα τηλεσκόπια του Εργαστηρίου Αστρονομίας ΑΠΘ και του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
«Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει κάποιος κάτι είναι να το αγγίξει, να έχει μια βιωματική μάθηση. Εγώ έχω παιδαγωγικό υπόβαθρο και θεωρώ πως αυτός ο τρόπος μπορεί να βοηθήσει στα παιδιά να τους μείνουν αρκετές γνώσεις. Σήμερα το πιο εύκολο είναι να βρεις πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως έχει χαθεί η σύνδεση του να το δεις με τα μάτια σου, να το αγγίξεις και να συνδέσεις την πληροφορία. Να μην έχεις απλά απέναντί σου ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Και μπορείς να συνδεθείς με κάτι που ίσως να περνούσε απαρατήρητο ή να σου φαίνονταν μακρινό», εξήγησε η συγγραφέας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
Μάλιστα είπε πως τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει και μια μεγάλη εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ όπου θα γίνει παρατήρηση του φεγγαριού και άλλες δραστηριότητες.
Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο της; «Αφορά σε δύο μετεωρίτες που έχουν έρθει από το διάστημα, αποκτούν μια ανθρωπομορφική εκδοχή και αφηγούνται πώς βρέθηκαν εδώ. Η ιδέα για το βιβλίο μου ήρθε όταν σπούδαζα στο Λονδίνο. Συνειδητοποίησα ότι με τα αντικείμενα του σύμπαντος έχουμε μεγάλη σύνδεση. Είμαστε φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά. Οποιοδήποτε ουράνιο σώμα συνδέεται με εμάς. Οι πέτρες αφηγούνται πώς βρέθηκαν εδώ και εξιστορούν όλα τα γεγονότα που μεσολάβησαν. Ο ένας μετεωρίτης είναι από άνθρακα και ο άλλος από σίδηρο. Και ενώ φαινομενικά φαίνονται ασήμαντες έχουν κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και εξιστορούν περιστατικά από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Οι πέτρες είναι απομεινάρια του ηλιακού μας συστήματος και μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για αυτό», εξήγησε η κυρία Κόκορη.

Η ίδια απαντώντας σε ερώτησή μας είπε πως «Το σύμπαν είναι κάτι που εντυπωσιάζει και μας δημιουργεί περιέργεια όλους. Απλά τα παιδιά ενθουσιάζονται διπλά, γιατί σε σχέση με τους ενήλικες είναι πιο αγνή η σκέψη τους και έχουν την περιέργεια, που πολλές φορές έχει χαθεί στους ενήλικες οι οποίοι έχουν μπει σε μια ρουτίνα». Προσέγγισε το θέμα του σύμπαντος με απλό τρόπο: «Η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. Εγώ θέλησα να μεταφέρω με βιωματικό τρόπο αυτά που παρατηρώ ώστε να μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης την σύνδεση που έχουμε με το σύμπαν, και να εξιτάρω την περιέργεια και την φαντασία του. Θέλησα το κείμενό μου να έχει την μορφή ιστορίας. Πάντα οι ιστορίες είναι ο πιο ωραίος τρόπος για να περάσεις μηνύματα. Ακόμη και στο πιο περίπλοκο ζήτημα, σημείωσε η εκπαιδευτικός».
Όσο για το τι την γοητεύει στην αστρονομία πάνω στην οποία έχει σπουδάσει, μας είπε πως ξεχωρίζει το γεγονός πως πρόκειται για κάτι το άπιαστο και μακρινό. «Παράλληλα έχει και το κομμάτι το σκοτεινό του τι υπάρχει εκεί έξω. Με γοητεύει αυτό. Αλλά ταυτόχρονα όσο το μελετάω προσωπικά αντιλαμβάνομαι πως τελικά είναι και κοντινό. Μελετώντας τα ουράνια αντικείμενα μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για εμάς.
Ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι ότι ένα αστέρι που βλέπω στον ουρανό είναι τόσο μακριά και έχει δημιουργηθεί χιλιάδες χρόνια πριν», εξήγησε.
- Θεσσαλονίκη: Δύο συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα – Πού και ποια ώρα
- Στο Άγιο Όρος από σήμερα ο Μητσοτάκης – Διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλο Latin Street Party σε μαγευτική αυλή - Χορός και δωρεάν μπύρα
- Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λάρισα: Μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα στην Εθνική Οδό