Απόψε το βράδυ Σαββάτου, 9 Αυγούστου, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θα στρέψουν το βλέμμα τους στην μεγάλη Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, απολαμβάνοντας παράλληλα εκδηλώσεις ή ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους.
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη απόψε μπορείς να απολαύσεις την πανσέληνο με τις εξής δραστηριότητες:
Mama Loba στη Ρωμαϊκή Αγορά
Νύχτες με μύθους
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Πολυξένη Σπυροπούλου
Σάββατο 09 Αυγούστου , 20:30 | Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη
Η καλοκαιρινή περιήγηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, με όχημα την αφήγηση παραμυθιών που αποκτούν σώμα και φωνή επί σκηνής, μέσα από τη δράση του ΚΘΒΕ «Mama Loba. Νύχτες με μύθους» συνεχίζει να μαγεύει όσους παραμένουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
To Σάββατο 9 Αυγούστου, στις 20:30, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Σε χώρους που έχουν να πουν τη δική τους ιστορία, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη δράση «Mama Loba. Νύχτες με μύθους» ως μια καλοκαιρινή περιήγηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, με όχημα την αφήγηση παραμυθιών που αποκτούν σώμα και φωνή επί σκηνής.
Η Πολυξένη Σπυροπούλου, που υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, μέσα από τη συγκίνηση του παρόντος και τη μνήμη του συλλογικού υποσυνειδήτου, καταφέρνει να ζωντανέψει σύμβολα, εικόνες και τελετουργικά, που αποκαλύπτουν το πόσο αδάμαστη και ελεύθερη είναι η φύση της ψυχής!
"Η Mama Loba ξέρει τα μέρη που κρύβεις τα μυστικά, τις πληγές σου και τις δυνάμεις σου. Τα φέρνει όλα στο φως, τρυφερά και δυναμικά. Σου δείχνει τους κύκλους ζωής, σε σπρώχνει να προχωράς και να κάνεις υπομονή, να ακούς τις αλήθειες σου κι ας φοβάσαι. Σου μαθαίνει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη μέσα στη βία και την απόγνωση. Ένα ταξίδι μύησης μέσα από τα εργαλεία της θεατρικής τέχνης και περφόρμανς. Ένα μοίρασμα. Μια ευχή. Για ελευθερία! "
Πολυξένη Σπυροπούλου, Ηθοποιός, Εμψυχώτρια – σκηνοθέτρια, Αρχαιολόγος/ανθρωπολόγος
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πολυξένη Σπυροπούλου
Μουσική επένδυση: Γιώργος Κολοβός
Σύμβουλος δραματουργίας: Ροδή Στεφανίδου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Παίζουν: Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Κολοβός
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στον Χορτιάτη
Στο πλαίσιο του θεσμού Εκδηλώσεων Πανσελήνου Αυγούστου του Υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη διοργανώνουν την 9η Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού ναού Μεταμόρφωσης Χορτιάτη εκδήλωση για το ευρύ κοινό, η οποία περιλαμβάνει σπονδυλωτά:
⦁ Δρώμενο αφηγηματικής αρχαιολογίας για το βυζαντινό μνημείο (19.30-20.30).
*Συμμετοχή αποκλειστικά κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος ([email protected] )
⦁ Μουσική εκδήλωση με ακουστικές εκτελέσεις λόγιας μουσικής της Πόλης και παραδοσιακής μουσικής από την παράδοση της Μικράς Ασίας, σε διάλογο με αναγνώσεις αποσπασμάτων ποιητικού λόγου για την πανσέληνο (21.00-22.00).
Συντελεστές: Σύλλογος Λόγιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής
Σεβαστιανή Βλέτση (Πολίτικο Λαούτο), Χρυσόστομος Βλέτσης (Ούτι), Görkem Devrim Ökten (Κανονάκι), Θανάσης Τσίτσαρης (Τσέλο), Παρασκευή (Εύα) Νέδου: αφήγηση.
*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση (ώρα προσέλευσης: 20.40).
⦁ Συμμετοχική δραστηριότητα για την προφορική λαϊκή παράδοση του Χορτιάτη και το μνημείο (22.00-24.00).
*Συζήτηση ανοικτή στο κοινό.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και διαδοχικά από τις 7.30 έως τις 24.00.
Νύχτα στο (Αρχαιολογικό) Μουσείο
Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν, υπό το φως της πανσελήνου, ετοιμάζει για τους επισκέπτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ). Από τις 8 το βράδυ έως και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, θα ανοίξουν για το κοινό δύο μόνιμες εκθέσεις του, μία περιοδική και δύο υπαίθριες και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση «Προϊστορική Μακεδονία» για τη ζωή στην περιοχή έως και 200.000 χρόνια πριν, με ευρήματα από προϊστορικές θέσεις σε όλη τη Μακεδονία, θα λειτουργήσει έως τις 11μιση το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα είναι επισκέψιμη επίσης η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και άλλων πολύτιμων ευρημάτων από νεκροταφεία της Μακεδονίας.
Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να περιηγηθούν στις δύο αίθουσες του Μουσείου που μεταμορφώθηκαν σε δαιδαλώδες σπήλαιο, συνθέτοντας την περιοδική έκθεση «Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως». Εκεί θα δουν 296 αντικείμενα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια και θα αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της βόρειας Ελλάδας.
Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, θα παραμείνουν ανοιχτές ως τα μεσάνυχτα οι εκθέσεις «Μνήμη και... Λίθοι», με αντικείμενα που στην πλειοψηφία τους χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., και στην έκθεση με τίτλο «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», που στην ουσία είναι ένας περίπατος στα νεκροταφεία και τις κατοικίες της αρχαίας πόλης, όπου παρουσιάζονται αρχαιότητες που χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή, δηλαδή, μεγάλης ακμής για τη Θεσσαλονίκη.
Αμέσως μετά την ξενάγησή τους, οι νυχτερινοί περιηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι στο καφέ του ΑΜΘ «Προσεχώς», όπου από τις 9 το βράδυ θα συνοδεύουν μουσικά τη βραδιά το Dimitris Angelakis Jazz Trio, ατμοσφαιρικά ηχοτοπία του Onepointwo και μουσικά σετ με δίσκους βινυλίου από τον Αχιλλέα Μεσάικο. Επιπλέον, θα είναι ανοιχτό ως τις 23:30 και το πωλητήριο του ΑΜΘ.
Οι ίδιες εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες εκτός …ωραρίου και την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρατείνει το ωράριό του και προσκαλεί το κοινό να ζήσει τη μαγεία της νυχτερινής επίσκεψής του έως τις 10 το βράδυ.
Χορεύουμε τανγκό στη σκιά του φεγγαριού
Μια ξεχωριστή βραδιά στο φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου διοργανώνεται αυτό το Σάββατο 9 Αυγούστου στην «Ακτή Αρετσού». Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. Α.Ε. σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο «Διόνυσος» και το Tango Thessaloniki διοργανώνουν μια εκδήλωση χορού από τις 20:30 έως τις 23:15.
Η βραδιά περιλαμβάνει:
- Milonga Tango Beach Party
- Ζωντανή συναυλία από το συγκρότημα “Μουzικανοί”
Στο φεγγαρόφωτο της θάλασσας και με τη μουσική να ενώνει τους ανθρώπους, η πλαζ της Αρετσούς μετατρέπεται ξανά σε σημείο συνάντησης, πολιτισμού και συμμετοχής.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που συνεχίζονται με συνέπεια το φετινό καλοκαίρι στην πλαζ, δίνοντας ζωή στον δημόσιο χώρο, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και στέλνοντας το μήνυμα ότι η παραλία της Καλαμαριάς είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους: κατοίκους, επισκέπτες, νέους, ηλικιωμένους, οικογένειες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προτροπή αντί εισιτηρίου να ενισχυθεί ο κουμπαράς του συλλόγου “Συζωή”, στηρίζοντας το έργο του υπέρ των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.
«Σας περιμένουμε όλους να χορέψουμε κάτω από την πανσέληνο, στηρίζοντας την αλληλεγγύη και τιμώντας έναν δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.
Στη Χαλκιδική:
Αρχαίες ελληνικές μελωδίες με πανσέληνο - 1η φορά στο Ιερό του Άμμωνος Διός
Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025, η Κασσάνδρα υποδέχεται μια ανεπανάληπτη βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, στον αρχαιολογικό χώρο της Καλλιθέας, στο Ιερό του Άμμωνος Διός, Διονύσου και Ασκληπιού.
Για πρώτη φορά από τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο ιερός αυτός τόπος θα πλημμυρίσει και πάλι από μουσική. Οι επισκέπτες θα ζήσουν ένα ταξίδι στην ιστορία, καθώς θα ακουστούν αρχαίες ελληνικές μελωδίες παιγμένες με αυθεντικά αρχαιοελληνικά όργανα, σε μια μυσταγωγική παράσταση που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.
Η μουσική παράσταση, με το σχήμα Les Lyristes, συνθέτει ένα ηχητικό τοπίο που αναβιώνει τη μνήμη του τόπου. Τη σύνθεση και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Νίκος Ξανθούλης, ενώ συμμετέχουν:
Λύρες: Νίκος Ξανθούλης, Ευαγγελία Κοψαλίδου
Βάρβιτος: Νίκος Ξανθούλης, Ευαγγελία Κοψαλίδου
Τραγούδι: Σοφία Καρακούτα
Χορός: Χορεύτριες από τις σχολές «Χοροέκφραση» και «Fouetté»
Η παράσταση ξεκινά στις 21:30 και υπόσχεται να μετατρέψει τη νύχτα της πανσελήνου σε μια εμπειρία ιστορίας, μουσικής και μυσταγωγίας.
Ημερομηνία: Σάββατο 9 Αυγούστου 2025
Ώρα Έναρξης: 21:30
Τοποθεσία: Ιερό Άμμωνος Διός – Καλλιθέα Κασσάνδρας.
Αρχαία Στάγειρα (Ολυμπιάδα Δήμου Αριστοτέλη)
Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για νυχτερινή περιήγηση από 20:00 έως 24:00
Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής
Το σπήλαιο Πετραλώνων θα παραμείνει ανοικτό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από 20:00 έως 24:00
Μουσείο Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής
Το Μουσείο Πετραλώνων θα παραμείνει ανοικτό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 20:00 έως 24:00
- Άγριο ξύλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Στο νοσοκομείο 5 νεαροί - Για ποιο λόγο έγινε
- Χαλκιδική: Παρανάλωμα του πυρός ΙΧ αυτοκίνητο εν κινήσει – Σε ποια περιοχή
- Κλείδωσε η συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν – Πότε και πού θα γίνει
- Φωτιά στην Κερατέα: Διάσπαρτες οι εστίες – Συνεχείς ρίψεις από εναέρια μέσα
