Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Puressence: «Η μουσική πια δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ο James Mudriczki, τραγουδιστής του αγαπημένου βρετανικού συγκροτήματος, μίλησε στο TyposThes λίγο πριν την συναυλία τους στη Μονή Λαζαριστών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ήταν Μάιος του 1990 όταν  ο James Mudriczki (φωνητικά), ο Kevin Matthews (μπάσο), ο Neil McDonald (κιθάρα) και ο Tony Szuminski (ντραμς) συναντήθηκαν σε ένα λεωφορείο στον δρόμο τους για την συναυλία των Stone Roses στο Spike Island.

Μάλιστα δεν είχαν εισιτήρια και χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν σε ένα φράχτη για να την δουν.

Λίγο μετά ίδρυσαν ένα συγκρότημα και η μεγαλύτερη και πιο δημιουργική περιπέτεια της ζωής τους ξεκινούσε.

Οι Puressence, το βρετανικό συγκρότημα που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τους λάτρεις της μουσικής στη χώρα μας, επιστρέφουν για μια ξεχωριστή συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025.

Μετά την επανένωση τους το 2024, και τις εμφανίσεις στο Manchester και την Αθήνα που συζητήθηκαν, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να μας ερμηνεύσουν επιτυχίες τους όπως τα κομμάτια: This Feeling, I Suppose, India, Don't Know Any Better και All I Want.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος James Mudriczki λίγο πριν το live στη Θεσσαλονίκη μίλησε μαζί μας για την μουσική, τις νέες τάσεις που επικρατούν, αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει βήμα και για τους νέους δημιουργούς που δεν έχουν την οικονομική στήριξη πίσω τους.

«Οι περισσότερες αλλαγές είναι στο ότι πλέον ένας νέος μουσικός δύσκολα μπορεί να κρατήσει μια μπάντα γιατί τα έσοδα έχουν περιοριστεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημιουργός, σχολιάζοντας πως πλέον «η μουσική δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

puressence_95.jpg

-Σε λίγες εμφανίζεστε στη Θεσσαλονίκη. Πώς είναι αυτή η επιστροφή;

-Νιώθω ότι μοιάζει με ένα όνειρο! Είχα περάσει δύσκολα επί 18 μήνες με το εγκεφαλικό που έπαθα και την 5μηνη νοσηλεία μου. Το να είμαι ξανά στη σκηνή είναι απίστευτο! Το κοινό στη χώρα σας λατρεύει τη μουσική μας και ανυπομονώ να το συναντήσω ξανά και να ζήσουμε μαγικές στιγμές!

-Τι θυμάστε από την πόλη μας;

-Το θαλάσσιο μέτωπο, τις καφετέριες και τα μπαρ που υπάρχουν στην παραλία, το μπαρ Έλβις, τη Ροτόντα, τον Λευκό Πύργο…

-Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη εμφάνισή σας στη σκηνή. Πώς βλέπετε τη μουσική; Τι έχει αλλάξει έκτοτε;

-Δεν αλλάζει κάτι στη μουσική. Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης και διαφυγής για τον κόσμο. Ο τρόπος πρόσβασης έχει αλλάξει προφανώς, καθώς πλατφόρμες όπως πχ το Spotify ή εφαρμογές όπως το TikTok την κάνουν πιο ευπρόσιτη. Πιστεύω ότι οι περισσότερες αλλαγές είναι στο ότι πλέον ένας νέος μουσικός δύσκολα μπορεί να κρατήσει μια μπάντα γιατί τα έσοδα έχουν περιοριστεί. Δεν υπάρχουν συχνά μεγάλες συμφωνίες για δίσκους, οι συναυλίες δεν δίνουν μεγάλα κέρδη, οι πλατφόρμες τους στερούν χρήματα που θα έπαιρναν αν ο καταναλωτής έπρεπε να αγοράσει την μουσική τους. Καταλήγεις να βλέπεις πλούσια παιδιά που κάνουν μουσική η οποία χρηματοδοτείται από τους γονείς τους. Έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην δημιουργία. Όμως όταν χάνεις την μερίδα των πιο φτωχών παιδιών μπορεί να μην εντοπίσεις ποτέ αρκετά ταλέντα που θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει το επάγγελμα αν μπορούσαν να βιοποριστούν από αυτό. Πρέπει να ειπωθούν οι ιστορίες τους. Να βρουν βήμα άνθρωποι που αγωνίζονται και προσπαθούν να ξεφύγουν από τις δυσκολίες. Για μένα αυτό άλλαξε στη μουσική και δεν είναι καλό… Πλέον η μουσική δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου όπως συνέβαινε παλιά.

-Δίνεται περισσότερη έμφαση στις συναυλίες;

-Ναι οι συναυλίες έχουν μεγάλη απήχηση στη χώρα μας, αλλά και αλλού. Οι μουσικοί είμαστε τυχεροί που παρουσιάζουμε την δουλειά μας μπροστά στο κοινό. Είναι μια ευλογία από το Θεό. Και πλέον δεν υπάρχουν τόσες μπάντες που να παίζουν ζωντανά μουσική.

puressence1.jpg

-Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Ο κόσμος έχει αλλάξει. Θα πίστευε κανείς ότι μετά τα όσα έχει περάσει η ανθρωπότητα πχ με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και όσα έχουν συμβεί γενικότερα, ότι θα είχαμε την ικανότητα να αποφύγουμε κάποια πράγματα. Όμως υπάρχει βλακεία. Γνωρίζουμε ότι κάτι είναι λάθος και το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά.  

 

-Νιώθετε απειλή από το ΑΙ;

-Όχι. Ακόμη και τα βίντεο που βλέπει κανείς και είναι φτιαγμένα έτσι, το αντιλαμβάνεται στο λεπτό. Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το ΑΙ για να κάνουν μουσική… Όταν βγήκε το keyboard είπαν ότι η κιθάρα θα πεθάνει. Δεν πέθανε όμως!  Οπότε κι εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε με τη νέα τεχνολογία, γιατί εκτιμώ ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα.

-Κοιτώντας στο παρελθόν ποιο άλμπουμ ξεχωρίζετε και γιατί;

-Είναι δύσκολο να μην σε σημαδέψει το πρώτο σου άλμπουμ γιατί σε αυτό είχες βάλει όλα τα όνειρα και τις ελπίδες σου. Την καρδιά και την ψυχή σου. Είναι το δικό σου παρελθόν. Η νιότη σου. Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτή την αγνότητα. Πάντα προσπαθούμε όταν φτιάχνουμε ένα δίσκο να μην σκεφτόμαστε πολύ, να σκεφτούμε την μελωδία και μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα. Είναι σαν να με οδηγεί το τραγούδι. Οι ιδέες μοιάζουν να είναι ήδη εκεί.

-Τι σας εμπνέει;

-Πολλά πράγματα! Το φαγητό, η φύση, ένα πρόσωπο… Όταν μεγαλώνεις αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς αυτά που δεν ήταν σημαντικά παλιά, γίνονται οι απολαύσεις της ζωής που εκτιμάς περισσότερο. Η σιωπή, το να κοιτάς ένα ενυδρείο, να κάνεις μια βόλτα, να απολαμβάνεις ένα γεύμα, να πίνεις ένα τσάι. Τα απλά καθημερινά πράγματα γίνονται πιο σημαντικά!

puressence_237.jpg

Χρήσιμα

Τα εισιτήρια ήδη κυκλοφορούν και κοστίζουν 30 ευρώ.

Προπώληση

Ηλεκτρονικά: more.com

τηλεφωνικά 211 7700 000

more spots: Nova | Public.

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 231 058 9185).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο βασιλιάς της Ισπανίας στον τελικό του Μουντιάλ (VIDEO)
Η παρουσία τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών τράβηξε τα βλέμματα των φιλάθλων, σε ένα κατάμεστο στάδιο, λίγο πριν από...
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο βασιλιάς της Ισπανίας στον τελικό του Μουντιάλ (VIDEO)