Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Σωτήρης Κοντιζάς πρέσβης του Φεστιβάλ – Το εστιατόριο που πήγε στη Θεσσαλονίκη

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ο διάσημος σεφ είναι Ambassador της Αγοράς του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως σεφ, ιδιοκτήτη των Tanpopo και Hafu, και κριτή για 10η χρονιά στο MasterChef Greece. Ο Σωτήρης Κοντιζάς βρίσκεται στη πόλη μας με μια διαφορετική αρμοδιότητα: είναι ο φετινός Ambassador της Αγοράς του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Η Αγορά είναι ένα σημαντικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αποτελεί το 30% των εργασιών του και του προϋπολογισμού του. Στο πλαίσιό του βοηθάμε τους δημιουργούς να βρουν συμπαραγωγούς, να βελτιώσουν τα σενάριά τους, τους δίνουμε εργαλεία, κάνουμε masterclasses, workshops και ταξίδια σε διεθνή φεστιβάλ για εκπαίδευση και προώθηση. Τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε άτομα που υπηρετούν άλλες τέχνες και επαγγέλματα για να επικοινωνήσουν αυτό το κομμάτι. Έτσι έχουν προηγηθεί ως Ambassadors προσωπικότητες όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Χαρούλα Αλεξίου κλπ που όλοι τους είναι πετυχημένοι στον τομέα τους. Και μέσα από την παρουσία τους στο Φεστιβάλ δίνουν ενθάρρυνση στους νέους δημιουργούς, ενώ παροτρύνουν και χρηματοδότες να στηρίξουν ταινίες. Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε φέτος να έχουμε ως Ambassador τον Σωτήρη Κοντιζά», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη και ήθελα να γνωρίσω από κοντά τον Ορέστη (σημ. Ανδρεαδάκη). Τον έβλεπα τόσα χρόνια στο Mega να προτείνει ταινίες. Οπότε όταν μου τηλεφώνησε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο να γίνω Ambassador δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση - πρόκληση», σημείωσε από την πλευρά του ο γνωστός σεφ.

kontizas2.jpg

Κρατώντας ένα μέτρο στα χέρια του, ως αγχολυτικό, αλλά και για πρακτικούς λόγους μιας και αυτό το διάστημα έχει δύο ανακαινίσεις να συντονίσει, ο Σωτήρης Κοντιζάς μίλησε σε εκπροσώπους ΜΜΕ της πόλης μας σε μια χαλαρή κουβέντα στο Δωμάτιο Με Θέα.

Από την εμπειρία του στο κομμάτι της Αγοράς είπε πως «πρόκειται για μια βασική πρώτη ύλη για να υπάρξει ένα φεστιβάλ. Αποτελεί την μαγιά για μελλοντικούς θεσμούς, ενώ πχ το διαγωνιστικό κομμάτι μοιάζει με τα πιάτα που έχουν περάσει στο μενού. Στην Αγορά συνάντησα πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν αισιοδοξία, είδα πολλά χαμόγελα».

kontizas.jpg

Όσο για τη δική του σχέση με το σινεμά είπε πως επιλέγει ταινίες ανάλογα με την διάθεσή του: «Πρόσφατα είδα το Equalizer 3 με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον και δάκρυσα. Ίσως λόγω πιεσμένου προγράμματος αυτό το διάστημα προτιμώ πιο χαλαρές ταινίες. Δεν έχω κάποια αγαπημένη ταινία, όμως έχω δει αρκετές φορές το Pulp Fiction. Λατρεύω επίσης το θερινό σινεμά».

Όταν βλέπει αγγλικές ή ιαπωνικές ταινίες προτιμά να αφαιρεί τους υπότιτλους. «Έτσι νοιώθω ότι δεν χάνω μέρος της φωτογραφίας. Βέβαια σε ταινίες του Τακέσι Κιτάνο που έχουν αργκό τους βάζω», σημείωσε.

Πώς συνδέονται το σινεμά και το φαγητό; «Και τα δύο ξυπνούν αναμνήσεις. Όταν φτάσεις σε κάποια ηλικία και ξαναδείς μια ταινία, θυμάσαι στιγμές από την εποχή που την πρωτοείδες. Πχ όταν δω το “Σινεμά ο παράδεισος” θυμάμαι που το είχαμε παρακολουθήσει με τον πατέρα μου. Ή το Ρόμποκοπ που το είχα δει κρυφά ενώ δεν μου το είχαν επιτρέψει οι γονείς μου. Όταν βλέπω ταινίες μπορώ να συνεχίσω να ονειρεύομαι. Ανάλογα και με το φαγητό, κάποιες γεύσεις, συνταγές, σου φέρνουν στο νου αναμνήσεις».

mt_1298138_synanthsh_toy_ambassador_ths_agoras_sothrh_kontiza_me_dhmosiogra_04-11-2025.jpg

Ποιο είναι το πιάτο που επέλεξε ο ίδιος να απολαύσει κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη; Ο ίδιος είπε πως τη Δευτέρα μετά το πέρας της προβολής Richest woman in the world αφού έκανε έναν περίπατο πήγε για πατσά στον Τσαρούχα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ