Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη

Τρία κομμάτια επιστυλίου ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών

 

Τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκατ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκατοστών ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη. Τα κομμάτια βρέθηκαν μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου.

Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς χθες το πρωί, για λόγους προστασίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Πάντως ανώτατα στελέχη του υπουργείου διαψεύδουν την ανεύρεση δύο επιγραφών μέσα στον τάφο της Αμφίπολης. Η εν λόγω πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, την Τετάρτη.

Εξάλλου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για φήμες που ανεύθυνα κυκλοφορούν για ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, δήλωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του.

Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ στις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Στη διάθεση της Προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνης Περιστέρη και του σημαντικού έργου που επιτελείται στην περιοχή της Αμφίπολης, θέτει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Α.Π.Θ. την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ύστερα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την κ. Περιστέρη παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή για να συνδράμει στην έρευνα που πραγματοποιείται στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους, δύνανται να συνδράμουν και να υποστηρίξουν συνεργατικά στο έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.

Για παράδειγμα, η περιγραφή του μικροκλίματος – μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες.

Ενδεικτικά, οι κλάδοι που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες και οι επιστήμονες που τους υπηρετούν αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω: Συστηματικοί – Ταξινόμοι Χλωρίδας, Συστηματικοί – Ταξινόμοι Πανίδας, Τεχνικές Μοριακών Αναλύσεων, Παλαιοντολογία, Γεωφυσική διασκόπηση, Νεοτεκτονική, στρωματογραφία και παλαιογεωγραφία, Προέλευση αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Θέματα Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις), Μικροκλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ