Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχέσεις εξουσίας σε μαύρο φόντο

Πρεμιέρα αύριο για την παράσταση "Γράμματα αγάπης στον Στάλιν"

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στη σχέση του ανθρώπου με την εκάστοτε εξουσία αναφέρεται το έργο του Juan Mayorga «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» που ανεβαίνει από την εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει» και με το οποίο θα ανοίξει αύριο η αυλαία του Black Box (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2), της νέας εστίας πολιτισμού στην πόλη μας.

«Η παράσταση δεν μιλά για τον κακό Στάλιν, αλλά θέλει να πει ότι στη ζωή μας έχουμε αντιμετωπίσει κάποιον Στάλιν ή έχουμε γίνει εμείς ένα πρόσωπο που ασκεί εξουσία πάνω σε κάποιο άλλο», ανέφερε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς. Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μια στρατευμένη πολιτική παράσταση και πως το έργο σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός, ένα τηλεφώνημα που έκανε ο Στάλιν στον Μπουλγκάκοφ μία μέρα μετά την κηδεία του Μαγιακόφσκι», σημείωσε ο Ηλίας Mελέτης που υποδύεται τον Στάλιν.

Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα. Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία της οποίας φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από τον μεγάλο σύντροφο.

Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Για το ρόλο της Μπουλγκάκοβα, μίλησε η Άννα Ελεφάντη λέγοντας πως είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το μεγάλο συγγραφέα, είναι ο «κυματοθραύστης» του και προσπαθεί να βρει πρακτικές λύσεις για να βοηθήσει το σύζυγό της.

«Μια “Πειραιώς 260” στη Θεσσαλονίκη»

Μιλώντας για το Black Box ο κ. Μυλωνάς είπε πως είναι «μια “Πειραιώς 260” στη Θεσσαλονίκη με τέλεια ακουστική, ένας χώρος στον οποίο μπορούν να γίνουν τα πάντα».

Ο Θωμάς Χαρέλας, που θα το διευθύνει, έκανε λόγο για έναν ευέλικτο χώρο που θα μας επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις. «Πρόκειται για το πρώην κινηματογράφο Μετροπόλιταν. Είναι ένα μαύρο κουτί 350 m2, ψηλό και χωρίς κολώνες. Δεν θα υπάρχει σκηνή, ούτε κουίντες και εξέδρες παρά μόνο 200 πτυσσόμενες καρέκλες. Ο χώρος θα αλλάζει ανάλογα με την παράσταση». Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται η «Πατριδογνωσία» με το Γεράσιμο Γεννατά, η ομάδα Roster Theater Group από την Αγγλία που θα παρουσιάσει Πίντερ, αλλά και δύο παιδικά έργα από το Θέατρο του Βορρά, ενώ από το Νοέμβρη κάθε Τετάρτη θα είναι βραδιά τζαζ.

Παραστάσεις από 26/9 Τετάρτη – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια: Κανονικό 15€, μειωμένο (φοιτητικό – ανέργων) 10€

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254. Προπώληση Εισιτηρίων: στο Black Box και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία, Ώρες ταμείου: 10:30-13:30, 17:30-21:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ