Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκθεση με έργα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Έκθεση έργων των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Έκθεση έργων των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου ώς τις 16 Νοεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για έργα αποφοίτων τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών (2011-2014).

Οι νέοι καλλιτέχνες «βλέπουν» και εκφράζονται εικαστικά, με τον ίδιο τρόπο που εκφράζονταν οι συνάδελφοί τους προ 30ετίας; Προτιμούν τη ζωγραφική ως μέσο εικαστικής έκφρασης, τη γλυπτική ή τις νέες τεχνολογίες; Είναι όλοι μέλη μιας «σχολής», υπό την έννοια της τάσης, ή τα έργα αποτελούν προϊόν προσωπικής θέασης του κάθε εν τη γενέσει του καλλιτέχνη; Τα καλλιτεχνικά έργα αλλάζουν σε μια εποχή κατά την οποία όλα αλλάζουν;

Στα παραπάνω, αλλά και σε δεκάδες άλλα ερωτήματα, καλούνται να απαντήσουν τόσο οι ίδιοι οι δημιουργοί όσο και οι επισκέπτες της έκθεσης, η διοργάνωση της οποίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

«Ως κυρίαρχη τάση στην καλλιτεχνική έκφραση των φοιτητών -την τελευταία 15ετία και πλέον- δεν θα μπορούσαμε παρά να χαρακτηρίσουμε την... πολυφωνία. Αποτελεί μια άρρητα συν-ομολογούμενη διαπίστωση. Ο καθένας από τους φοιτητές έχει τη δική του θέαση. Στο παγκόσμιο χωριό, στο οποίο ζούμε σήμερα, η Τέχνη δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ίδια η αμφισβήτηση. Το ζητούμενο πλέον είναι όχι η 'σαφής τάση' αλλά η δυνατότητα του νέου καλλιτέχνη να δικαιολογήσει τα έργα του» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοσμήτορας της Σχολής Ξενής Σαχίνης.

Στην φετινή έκθεση, οι απόφοιτοι των τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών μετέχουν με ένα έργο ο καθένας, ενώ συνολικά παρουσιάζονται πάνω από 250 έργα (ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, ψηφιακές προβολές. περιβάλλοντα, performance κ.ά.).

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται -εμφανώς τουλάχιστον- σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη να έχει αφήσει σαφή στίγματα σ' αυτά καθεαυτά τα έργα των φοιτητών.

«Θα περίμενα από τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη ενασχόληση μ' αυτό που λέμε κοινωνικό μέρος της τέχνης -γεγονός, όμως, που είναι πιθανόν να απαιτεί τον... χρόνο του για τη σαφή εμφάνισή του. Αυτό, όμως, που παρατηρώ ως καθηγητής και θλίβομαι, είναι τα... άδεια καβαλέτα. Συνεχείς απουσίες... Οι εκτός Θεσσαλονίκης οικογένειες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώνουν τις σπουδές των παιδιών τους εκτός της πόλης» λέει ο κ. Σαχίνης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τέχνη πρέπει να πηγαίνει στην κοινωνία, να της ψιθυρίζει, ενίοτε να της φωνάζει, να της δηλώνει την παρουσία της και τη δύναμή της, ιδίως σε τέτοιους καιρούς που το πνεύμα οφείλει να δίνει και μέσω της Τέχνης απαντήσεις. Οι εκθέσεις των αποφοίτων έχουν σκοπό να αποκαλύψουν στο κοινό τα αποτελέσματα της συμβίωσης διδασκομένων και διδασκόντων, μετά το πέρας των σπουδών. Έχουν, επίσης, σκοπό να πάρουν οι απόφοιτοι το βάπτισμα του πυρός, εκθέτοντας σε ένα Μουσείο. Με την έκθεση μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη και να κρίνουν το έργο τους σε ένα φιλόξενο, αλλά φορτισμένο από ποιότητα μεγάλο εκθεσιακό χώρο. Έτσι, κλείνει ο κύκλος της λειτουργίας του καλλιτέχνη».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ώς τις 16 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί