Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέες εκθέσεις στην πόλη

Σε Μουσεία αλλά και σε γκαλερί και αίθουσες τέχνης

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Έκθεση φωτογραφίας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, έργα των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τις αφετηριακές εμπειρίες (τα αποφασιστικά συμβάντα) εκείνων που εργάστηκαν στις Πρέσπες παρουσιάζει η έκθεση που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Μονή Λαζαριστών, ενώ στον ίδιο χώρο εκτίθενται και έργα του Άλκη Πιερράκου. Παράλληλα αρκετές ιδιωτικές αίθουσες τέχνης και γκαλερί υποδέχονται μέσα στις επόμενες ημέρες νέες εκθέσεις.

Με θέμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πλούσια έκθεση φωτογραφίας- με σπάνια ντοκουμέντα που έχει θέμα: «Η γιορτή της Ελευθερίας. Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, 2 Νοεμβρίου 1944», πραγματοποιεί το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 17/10, ώρα 19.00. Την ίδια βραδιά θα γίνει και η παρουσίαση της αντίστοιχης έκδοσης του Μουσείου από τον ιστορικό και συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη.

Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από τον πλούσιο αρχείο του Μουσείου, παρουσιάζει με λεπτομέρεια την πανηγυρική παρέλαση στην οδό Νίκης των εφεδρικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944, αλλά και την πρωτόφαντη κοσμοπλημμύρα στις 2 Νοεμβρίου 1944, όταν πλήθος κατοίκων συνέρευσε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της κατοχής και των νεκρών ηρώων του αντιναζιστικού αγώνα, κατά την δέηση που τελέστηκε. Διάρκεια έως 16/11. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 09.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο 17.00 – 21.00 και Κυριακή 09.00 – 14.00

«Απόφοιτοι 2011-2014»

Την έκθεση «Απόφοιτοι 2011-2014» που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζουν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από τις 15 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 20.00) έως τις 16/11.

Οι νέοι απόφοιτοι-καλλιτέχνες του Τμήματος θα εκθέσουν έργα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances. Οι δημιουργίες τους χαρακτηρίζονται από τη σύγχρονη εικαστική προβληματική και τη νεανική επινοητικότητα ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προσωπική τους διαδρομή από την μαθητεία μέχρι και την κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.

Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη: 10.00-22.00, Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή 11:00-15:00.

«Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014»

Χθες εγκαινιάστηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη στη Μονή Λαζαριστών και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 10/1/2015 η έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου». Τα έργα προέκυψαν από μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονία με αρχικό στόχο τη διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του νομού Φλώρινας με αφετηριακή βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής σκέψης.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βιωματική πορεία προς τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και Συνέδριο στη λήξη της. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00).

Ο Άλκης Πιερράκος επιστρέφει στο ΚΜΣΤ

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την πραγματοποίηση της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Άλκης Πιερράκος επιστρέφει με μια νέα σειρά σχεδίων, με σινική μελάνη σε χαρτί, που «εικονογραφούν» την κρίσιμη ιστορικά για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού ναυμαχία της Ναυπάκτου (Οκτώβριος 1571), η οποία καθόρισε την Ευρωπαϊκή τύχη και ιστορία μετά από τη σύγκρουση των δυνάμεων του χριστιανικού δυτικού κόσμου και του Ισλάμ. Τίτλος της έκθεσης που θα διαρκέσει επίσης έως τις 10/1/2015; «Άλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου». Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00).

«Παλίμψηστες Πτυχώσεις»

Τη νέα του δουλειά του Μίλτου Παντελιά με τίτλο «Παλίμψηστες Πτυχώσεις» που αποτελεί την εικοστή έκτη (26η) ατομική του έκθεση παρουσιάζει από τις 17/10 (εγκαίνια στις 20.00) η Nitra Gallery (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά).

Ο δημιουργός εμπνέεται και μελετά τους μηχανισμούς της μνήμης, το παρελθόν, την ανάκλησή του και τη μετατροπή του σε κάτι νέο, σε ένα νέο χρόνο. «Τα παλίμψηστα μας παραπέμπουν σε παλιά χειρόγραφα που έχουν σβηστεί για να γραφτούν πάνω τους καινούρια, η διπλογραμμένη αυτή ανάγνωση ορίζει έναν νέο τόπο και γίνεται φορέας νέας ερμηνείας. Συλλέγω τα στοιχεία που τραβούν την προσοχή μου, μέσα από σημειώσεις, στη συνέχεια τα αναδομώ στο εργαστήριο, κατασκευάζοντας με αυτά μία νέα εικόνα, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί σε μια νέα πραγματικότητα», αναφέρει ο ίδιος σε σημείωμά του.

Διάρκεια έως 29 Νοεμβρίου.

«Between»

Έργα ζωγραφικά, σχέδια και εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η ατομική έκθεση του Αντώνη Παπαδόπουλου με τίτλο «Between» που θα φιλοξενήσει από τις 22/10 (εγκαίνια 20.00-διάρκεια έως 22/11) η γκαλερί Artis Causa (Μητροπόλεως 97).

Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση αυτή: «Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αξιοποιώντας έναν απόλυτα αναπαραστατικό τρόπο έκφρασης, παρουσιάζει έργα που αναπτύσσονται στο μεταίχμιο του αντικειμενικού, του φανταστικού και του ονειρικού. Σ’ ένα αναπάντεχο πλαίσιο, οι συνθέσεις του Αντώνη Παπαδόπουλου συστήνουν μια εναλλακτική, άκρως ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική, πρόσληψη του κόσμου, των αντιφάσεων και των παγιδεύσεών του, των βεβαιοτήτων και των ανατροπών του».

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-15:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-16:00.

Από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη

Δύο σημαντικούς καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, τους Λίνα Θεοδώρου και Ιωάννη Σαββίδη παρουσιάζει από τις 6/11(εγκαίνια 20.30) η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (Π.Π.Γερμανού 5).

Τίτλος της έκθεσης; «Πληροφορία – Αφήγηση».

Τα θέματα της Λίνας Θεοδώρου εμπνέονται από ιστορίες από την καθημερινότητα και τον διαδικτυακό τύπο. Στα έργα της η πραγματικότητα αποδομείται και ξαναδιατυπώνεται με ένα καθαρά υποκειμενικό τρόπο επιδιώκοντας μια διαφορετική νοηματοδότηση η ακόμη και μια υπέρβαση του ίδιου του γεγονότος.

Τα έργα που παρουσιάζει o Γιάννης Σαββίδης αποτελούνται από τρείς ενότητες σχεδίων: τα "Stilalive" με σχέδια που έχουν ως αφετηρία έρευνας τις νεκρές φύσεις από την χρυσή εποχή της Φλαμανδικής ζωγραφικής, τις "Αποσυνθέσεις" που βασίζονται σε μοντάζ από φωτογραφικό υλικό και το

"The Garden (in progress) "που αποτελεί μια μελέτη για ένα κινούμενο σχέδιο.

Διάρκεια έκθεσης έως 3/12. Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9.

Τρεις αυτοτελείς εγκαταστάσεις, δύο γλυπτικές και μία ζωγραφική, της Χριστίνας Σαραντοπούλου, του Wolfgang Stiller και του Θεόδωρου Οικονομίδη θα παρουσιαστούν στην γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52) από τις 14/ 10 (εγκαίνια 19.00-23.00) έως τις 6/11 στην έκθεση με τίτλο «ΧΩΡΙςΤΑ».

«Η Χριστίνα Σαραντοπούλου θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα των ανεικονικών μεταλλικών της αναπτυγμάτων. Τα σχέδια, η ζωγραφική και οι κατασκευές του Wolfgang Stiller από τα stickmen έως τα "objects de curiosité", παραπέμπουν σε αλληγορίες του πληθυντικού εαυτού, ανακαλώντας ζητήματα κοινωνικής και υπαρξιακής υποψίας.

Και η ζωγραφική του Θεόδωρου Οικονομίδη δημιουργεί λαβυρινθώδεις ακανόνιστες παραστάσεις καλειδοσκοπικών κυματισμών». Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Θάλεια Στεφανίδου.

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι