Της Λεμονιάς Βασβάνη
Με εννιά συναυλίες σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης όπως το ανάκτορο του Γαλέριου, η πλατεία Δώδεκα Αποστόλων, το Ισλαχανέ και οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, θα πραγματοποιηθεί το Thessaloniki Soloist festival 2026.
Από τις 6 μέχρι και τις 23 Ιουλίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δωρεάν μουσικές βραδιές.
Ο συγκεκριμένος θεσμός, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, εντάσσεται στην στόχευση της δημοτικής αρχής ο πολιτισμός της πόλης μας να έχει διαρκή παρουσία όλους τους μήνες του χρόνου. «Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη των φεστιβάλ, των δράσεων και των πρωτοβουλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ο Ιούλιος είναι αφιερωμένος σε ένα νέο θεσμό που ήρθε για να μείνει: το Soloist festival. Η ανάδειξη των μνημείων και τον τοπόσημων της πόλης μέσα από πολιτιστικές δράσεις ενισχύει την αυτοπεποίθηση που δικαιούται να έχει η πόλη».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Βασίλης Γάκης είπε πως υπήρξαν 67 συμμετοχές στο open call που προηγήθηκε και η επιλογή έγινε από καλλιτεχνική επιτροπή που απαρτίζεται από τους: Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, Θύμιο Ατζακά, Κωνσταντίνο Μακρυγιαννάκη, Γιούλη Παπαδόπουλο, Αντώνη Σουσάμογλου και Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.
«Είχαμε πολύ καλές προτάσεις. Αξιοποιούμε τα μνημεία με στόχο να τα γνωρίσουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες. Παράλληλα θα υπάρξουν reels στα αγγλικά και για τους ξένους. Φέτος χρησιμοποιούμε στις δράσεις μας και το παλάτι του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου, αλλά και το θέατρο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς που έχει ανακατασκευαστεί. Προσπαθήσαμε να υπάρχει διασπορά των εκδηλώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητές μας», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε πως το φεστιβάλ είχε μεγάλη ανταπόκριση κοινού και αυτό έδωσε την δύναμη για να συνεχιστεί η όλη προσπάθεια.
Επίσης σημείωσε πως αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή διασκέδασης για όσους κατοίκους μείνουν στην πόλη τον Ιούλιο.
Εξάλλου μιλώντας για την τουριστική στόχευση της δράσης είπε πως «σχεδιάζονται εκδηλώσεις που ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη. Πλέον αυτό είναι το ζητούμενο. Να ζήσουν την πόλη μαζί με τους πολίτες της. Και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν έχουμε τουρίστες που έρχονται για μνημειακό τουρισμό, συνεδριακό, γαστρονομία και ψυχαγωγία». Σημείωσε πως το reel που είχε κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την Πρωτοχρονιά το είδαν 7.600.000 άτομα από το εξωτερικό.
Νέα φώτα σε μνημεία
Εξάλλου ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε και στο έργο φωτισμού των τειχών της πόλης και των μνημείων της Ουνέσκο που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, και εγκρίθηκε από το ΚΑΣ. Όπως είπε με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ «με τα νέα φώτα θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης. Με το Thessaloniki by night θα υπάρχει άλλη εικόνα μνημειακού τύπου».
Παράλληλα πρόσθεσε πως στους επόμενους μήνες η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και δεύτερο αποκατεστημένο οθωμανικό μνημείο: το Αλκαζάρ.
Το πρόγραμμα του Soloist festival
Η αυλαία του Soloist festival ανοίγει την Δευτέρα 6 Ιουλίου στο ανάκτορο του Γαλέριου με τους SaccX σε μια βραδιά με σαξόφωνο και ακορντεόν.
Στις 7/7 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Παυλίνα Βουλγαράκη που θα εμφανιστεί στην πλατεία Δώδεκα Αποστόλων, στις 8/7 το Organ quartet του Θοδωρή Κότσυφα παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Τζον Λένον και στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ στο αμφιθέατρο Κήπου των εποχών (Νέα Παραλία), ενώ στις 13/7 το trio της Κέλλυ Θωμά θα παίξει στο Ισλαχανέ. Στις 14/7 το Elsa Mouratidou quartet θα παίξει στο Ωδείο Αρχαίας Αγοράς ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ελληνική μουσική παράδοση και σύγχρονα στοιχεία υπό το πρίσμα της τζαζ.
Στις 15/7 η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός θα παρουσιάσουν στην Ροτόντα Σκηνές και άριες από όπερες του Τζουζέπε Βέρντι ειδικά για αυτή την συναυλία θα ανοίξει προπώληση για μηδενικά εισιτήρια μέσω more.com). Στις 16/7 στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιαστούν Ήχοι της Πόλης, στις 22/7 στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου ο σολίστ και συνθέτης Τάσος Σαρήογλου θα μας χαρίσει μια βραδιά γεμάτη μουσική με το άσπρο πιάνο του και η αυλαία θα πέσει στις 23/7 με τον Θάνο Σταυρίδη και τους Drom που θα παίξουν στο αμφιθέατρο Κήπου των εποχών μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου.
- Θεσσαλονίκη: Γκαζάκια στα σπίτια 3 γνωστών στελεχών της ΝΔ – Κάηκαν ΙΧ, πέντε τραυματίες (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Τραγωδία με δύο νεκρούς στη Θεσσαλονίκη - Η μεγάλη φωτιά «κύκλωσε» το σπίτι
- Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε άνδρας από τον Εύοσμο - Κινδυνεύει η ζωή του (ΦΩΤΟ)
- Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ο «χάρτης» των AirBnb - Οι νέοι κανόνες
