«Η Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου είναι το έργο που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αφετηρίας στις σχέσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή των δύο φορέων στο φουαγιέ του Μεγάρου (Μ2) με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό να υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Στους στόχους του Κρατικού Θεάτρου ήταν και η εξωστρέφεια η οποία «μεταφράζεται ως προσπάθεια δραστηριότητας στο εξωτερικό, αλλά και συνεργασιών με τους φορείς της πόλης. Έτσι χαράχτηκε ένα πρόγραμμα που συμπεριέλαβε και το ΜΜΘ και έτσι προέκυψε η πρώτη συνεργασία», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, διευκρίνισε : «Δεν βάζω στοιχήματα με χρήματα του Δημοσίου και δεν παίζω με τις καριέρες των συναδέλφων. Επενδύω και προσδοκώ ότι αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν ανάλογα για την πόλη, για τον πολιτισμό και το ΚΘΒΕ». Και πρόσθεσε: «Το ΚΘΒΕ έχει ένα πολύ βασικό στόχο, να υπηρετήσει το κλασσικό, αλλά είναι και χρέος του να γίνει πυρήνας καλλιτεχνικής αναρχίας, έρευνας και πρωτοπορίας. Σ’ αυτή τη λογική όταν ο Γ. Βέλτσος μου έστειλε κείμενά του θεώρησα ότι το ιδανικό ζευγάρι για να υλοποιήσει το έργο του θεατρικά ήταν ο Μιχαήλ Μαρμαρινός».
Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης δήλωσε πως ελπίζει «αυτή η σύμπραξη αποτελεί μόνο την αρχή πολλών ακόμη συνεργασιών στο μέλλον».
Ένα κείμενο – πρόκληση για αυτό που λέμε θέατρο
Ως ένα «κείμενο – πρόκληση γι’ αυτό που λέμε θέατρο ή θεατρική παράσταση ή θεατρική γλώσσα» χαρακτήρισε το έργο «Η Αυτοκρατορία» ( I Have your Data) του Γιώργου Βέλτσου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.
Ο γνωστός σκηνοθέτης είπε πως «Κάποια έργα σε υποχρεώνουν στην άρθρωση μιας γλώσσας που ακόμη δεν γνωρίζεις. Κι αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον». Συμπλήρωσε ότι «Αυτή η παράσταση έχει ένα εσωτερικό ρίσκο, αλλά το ρίσκο είναι ο ορισμός της τέχνης». Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου όπου θα ανεβεί η «Αυτοκρατορία», είπε πως η πρώτη του σχέση με το κείμενο τον έσπρωξε να φύγει από τους λεγόμενους θεατρικούς χώρους. Και στην αναζήτησή τους, επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο, που είναι, όπως τόνισε, αποκαλυπτικός, «είναι μια δυνατότητα και όχι μια κατάσταση».
Παράλληλα ο κ. Μαρμαρινός ανέφερε πως ήταν η «ιδεολογική στήριξη» του Γιάννη Βούρου, και το υψηλό επίπεδο του δυναμικού των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, που του επέτρεψαν τη συνεργασία με το ΚΘΒΕ. «Αν η πρόταση ερχόταν από το Εθνικό Θέατρο δεν θα το έκανα», σχολίασε. Και ο συγγραφέας Γιώργος Βέλτσος συμπλήρωσε χαριτολογώντας: «Δεν θα το έκανε και δεν θα είχε και το έργο».
Μιλώντας για το συγγραφικό του αυτό πόνημα ο ίδιος είπε πως: «”Η Αυτοκρατορία” δεν είναι παρά αυτό που ζούμε». Και συμπλήρωσε: «Τα κείμενά μου είναι ένα τεστ νοημοσύνης. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει τη νοημοσύνη του, να δοκιμάσει δηλαδή όχι μόνο πόσο τα εννόησε, αλλά και πόσο δημιουργικά μπορεί να τα παρανοήσει. Γιατί αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει το μέτρο, όχι της εννόησης ενός κειμένου, αλλά της παρανόησης, εκεί δηλαδή που μπαίνει ο αναγνώστης ή ο θεατής στη δουλειά της έμπνευσης ως εάν εκείνη τη στιγμή ο συγγραφέας έπρεπε να αποσυρθεί».
*Διανομή: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.
Πρεμιέρα απόψε για το Alexander the Great
Η ροκ όπερα «Alexander the Great» που σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος και ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης αρχίζει απόψε τις παραστάσεις της στο Βασιλικό Θέατρο (21.00). Μπορείτε να τη δείτε: 23,24,25,26,31/10 και 1/11. Και στις 29 και 30/10 για ανέργους.