Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέες παραστάσεις και συνεργασίες από το ΚΘΒΕ

Πρεμιέρα απόψε στις 21.00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά» και την ερχόμενη Παρασκευή για το "Σερσέ λα φαμ"

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πρεμιέρα απόψε στις 21.00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Ο Γιάννης Ρήγας που το σκηνοθετεί τόνισε χθες πως «το δίδυμο Κεχαΐδη – Χαβιαρά αποτελεί μία από τις κεντρικότερες λεωφόρους τους νεοελληνικού έργου». Είπε πως αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την ξενολαγνεία, από την ανάγκη που έχουμε πάντοτε σ’ αυτή την πατρίδα να υποτιμούμε τους δικούς μας ανθρώπους, θα αποδεχτούμε ότι το δίδυμο αυτό ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων σε παγκόσμια κλίμακα». Μιλώντας για το έργο τόνισε πως μπορεί φαινομενικά να μιλά για τις σχέσεις τεσσάρων γυναικών και τη σχέση τους με τους άντρες, αλλά υποδορίως μιλά για εμάς.

Ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς κρύβει ο κόσμος του Κεχαΐδη, τόνισε η ηθοποιός Λαμπρινή Αγγελίδου, ενώ η Μαρία Τσιμά εστίασε στον ιστό της φιλίας που πλέκεται στο έργο.

Παραστάσεις: Τετάρτη 7.30, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00, Σάββατο 6.00 & 9.00,

Κυριακή 7.15 (εκτός από την Κυριακή 2/11/14: 7.30). Είσοδος: 15 και 10 ευρώ.

Σερσέ λα φαμ

Επόμενη πρεμιέρα θα δοθεί την επόμενη Παρασκευή, 7/11, με το έργο του Στρατή Πασχάλη «Σερσέ λα φαμ»-Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, που θα ανεβεί στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου.

Η παράσταση, με οδηγό τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη.

Η σκηνοθέτης τόνισε πως πέρυσι η ανταπόκριση του κόσμου στην παράσταση «Με Μουσικές Εξαίσιες Με Φωνές», ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και πως οι λόγοι επιτυχίας οφείλονται στο Λαϊκό Θέατρο, στο οποίο πιστεύει πολύ και φέτος αποτελεί την ίδια βάση για το «Σερσέ Λα Φαμ». «Επιμένω στο Λαϊκό Θέατρο που για εμένα σημαίνει, θέαμα που γυρνάει στη χαρά, στη συγκίνηση και στη συμμετοχή που είναι πολύ σημαντική για την εποχή μας, που ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι του», εξήγησε. Για τον Τσιτσάνη είπε πως

«γράφει τραγούδια για τις γυναίκες και την γοητεία που ασκούν επάνω του. Πολλές φορές, θα διαπιστώσετε στους στοίχους του ότι ως γυναίκα προσωποποιεί την Ελλάδα, την φύση… μια δύναμη πάντα θηλυκού γένους».

Για «ένα έργο που θα δώσει μια ζεστασιά στην ψυχή των ανθρώπων», έκανε λόγο ο Λεωνίδας Κακούρης που θα υποδυθεί τον Τσιτσάνη, ενώ η Βίκυ Παπαδοπούλου που θα υποδυθεί την Αρχόντισσα τόνισε για την ηρωίδα που θα ερμηνεύσει πως «μετά τον χαμό του αγαπημένου της, και την έλλειψη της ψυχικής της ισορροπίας, καταφέρνει να βιώσει ξανά τον έρωτα για τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, μέσα από τα οποία, όπως προέβλεψε, ζει ακόμη το όνομα της».

Τραγουδούν οι: Δημήτρης Μπάσης , Λιζέτα Καλημέρη / Γιώτα Νέγκα , Γιάννης Διονυσίου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου.

Παραστάσεις: Τετάρτη 7.30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.00, Κυριακή 7.15. Είσοδος: 15 και 10 ευρώ.

Η Φάρμα των Ζώων

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος αναφέρθηκε και στην «ατυχή έκβαση που είχε το Godspell» το οποίο δεν συνέχισε την πορεία του. «Οι 2-3 παρεμβάσεις που κάναμε στο κείμενο θεωρήθηκε από τους δημιουργούς παρεμβάσεις που αλλοίωναν την ουσία. Εμείς δεν θεωρήσαμε ότι κάναμε κάτι τέτοιο. Μια χήρα που λιθοβολείται μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από έναν ξένο που λοιδορείται», σχολίασε. Και πρόσθεσε «μας απαγορεύτηκε να συνεχίσουμε τις παραστάσεις», όμως σημείωσε πως με τη «Φάρμα των ζώων» που ήδη παίζεται, και πήρε τη θέση του Godspell ως έργο της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών, «κριτικάρονται τα κακώς κείμενα μιας πολιτείας, μιας κοινωνίας, ενός συστήματος».

Αναφερόμενος στη σκηνοθετική γραμμή, ο βοηθός σκηνοθέτη Διονύσης Καραθανάσης, τόνισε ότι «Ο Νίκος Αρμάος προσπάθησε με διάφορες τεχνικές του θεάτρου -όπως είναι το θέατρο σκιών, η βίντεο αρτ, οι κούκλες- να δώσει ένα ονειρεμένο περιβάλλον όπου συμβαίνουν σκληρά πράγματα».

Σύμφωνο συνεργασίας ΚΘΒΕ – ΠΑΜΑΚ

Εξάλλου σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη χθες μεταξύ ΚΘΒΕ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, την Πρόεδρο του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Βούρο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των δύο φορέων.

Τα πεδία συνεργασίας των δύο φορέων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) προγραμμάτων, κοινές δράσεις και εκδηλώσεις, πρακτική άσκηση φοιτητών στο ΚΘΒΕ και έκδοση εκπτωτικής κάρτας ΚΘΒΕ για φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ