Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λεπτή διαδικασία η μεταφορά των οστών που βρέθηκαν στην Αμφίπολη

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πώς μεταφέρθηκαν από τα μέλη της ομάδας ανασκαφής τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης

Ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη διαδικασία ήταν η μεταφορά των οστών που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μην μολυνθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Και αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε θα μπορούσαν να μολυνθούν. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο καθαρισμός τους δεν θα γίνει εκεί, αλλά από το εξειδικευμένο εργαστήριο που θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους και την εξέταση DNA για να συνθέσουν το προφίλ του νεκρού.

Ο παθολογοανατόμος Γιώργος Δελαπόρτας ανέφερε ότι όταν γίνεται μεταφορά σκελετικού υλικού πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτό γιατί μπορεί να επιμολυνθεί με το DNA αυτών που τα μεταφέρουν. «Η στάνταρ τεχνική είναι να φορά κανείς χειρουργικά γάντια για να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό από ξένα στοιχεία», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα
Ο πατέρας του δολοφονημένου αστυνομικού ζητά να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θέλουν να κουκουλώσουν τη δίκη»
Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα
Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο αλλά πέθανε ο ίδιος
Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 55χρονος τουρίστας από τη Βρετανία – Η σύζυγός του είχε αισθανθεί αδιαθεσία
Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο αλλά πέθανε ο ίδιος
Σακελλαρίδης για Τσίπρα: Δεν υπάρχει αξιοπιστία – Έχει χάρισμα, αλλά δεν αρκεί
Σκληρή κριτική από το γραμματέα της Νέας Αριστεράς στον πρώην πρωθυπουργό για το νέο του πολιτικό εγχείρημα
Σακελλαρίδης για Τσίπρα: Δεν υπάρχει αξιοπιστία – Έχει χάρισμα, αλλά δεν αρκεί