Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο Τσιτσάνης άνοιξε ένα δρόμο που με τα χρόνια έγινε Λεωφόρος»

Ο Λεωνίδας Κακούρης μιλάει για το γνωστό λαϊκό συνθέτη με αφορμή το «Σερσέ λα φαμ»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για τις ανάγκες του ρόλου έμαθε να παίζει μπουζούκι, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γνώρισε καλύτερα τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Ο Λεωνίδας Κακούρης υποδύεται τον γνωστό λαϊκό συνθέτη στο «Σερσέ λα φαμ» που παίζεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. Η παράσταση, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του ταλαντούχου δημιουργού. «Ο ίδιος έλεγε ότι, χωρίς Γυναίκα, το τραγούδι θα έμοιαζε με άνθρωπο χωρίς πόδια», σημειώνει ο κ. Κακούρης για τον Τσιτσάνη.

-Υποδύεστε το Βασίλη Τσιτσάνη στην παράσταση “Σερσέ λα φαμ” του ΚΘΒΕ. Πώς δουλέψατε το ρόλο; Πώς κάμφθηκαν τυχόν αναστολές στο να παίξετε έναν ρόλο που χρειάζεται όχι μόνο την υποκριτική, αλλά και το τραγούδι και τη μουσική;

-Ήταν λίγο ξαφνικό και γρήγορο. Δε σας κρύβω πως η πρώτη μου αντίδραση ήταν μάλλον, στο να αρνηθώ. Σκέφτηκα όμως ψύχραιμα, μίλησα με την Σπυράτου και χωρίς πολλές εξηγήσεις - στη δουλειά μας δε χρειάζονται άλλωστε - κατάλαβα ότι αυτό που είχε στο μυαλό της η «Σοφή» Σοφία ήταν κάτι που δεν ήθελα να χάσω .

Ο χρόνος ήταν πράγματι λίγος. Κάναμε πρόβες Ιούλιο, Αύγουστο για να είμαστε έτοιμοι για τη πρεμιέρα των Πρεσπών, μέσα στο καλοκαίρι και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έγινε γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα. Στη διάρκεια των προβών ένιωθα ένα μελίσσι να δουλεύει ακατάπαυστα ... Δεν χάθηκε στιγμή.

Μουσικοί σε μια αίθουσα να παίζουν τα τραγούδια εκτός κανονικής πρόβας, ηθοποιοί να προβάρουν τα λόγια τους κι οι χορευτές σαν τα ξωτικά να εμφανίζονται από το πουθενά μέσα στο σκοτάδι προσπαθώντας να «λιώσουν» τη κίνηση.

Τεχνικοί ηχολήπτες .... Είναι ένας μικρόκοσμος. Όταν συντονίζεται η πρόβα αποκτά "άλλο" ενδιαφέρον.

Εκτός από τις πρόβες στο Θέατρο, όμως, όφειλα να ψάχνω το ρόλο και μόνος μου.

Πού; Αθήνα -Θεσσαλονίκη 5ωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο κι ένα στικάκι γεμάτο Βασίλη Τσιτσάνη, τραγούδια και πρόζες. Και μάθημα μπουζούκι ...

-Η παράσταση εστιάζει στις γυναίκες. Ποια η σχέση του Τσιτσάνη με αυτές;

-Ο ίδιος έλεγε ότι, χωρίς Γυναίκα, το τραγούδι θα έμοιαζε με άνθρωπο χωρίς πόδια.

Ότι τις αγαπούσε είναι σίγουρο. Ήταν βασικό κομμάτι στο μουσικό του Σύμπαν.

-Πέρυσι στην ίδια σκηνή είχε ανεβεί με ιδιαίτερη επιτυχία η μουσικοθεατρική παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες με φωνές!». Ο πήχης έχει ανεβεί ψηλά…. Σας φοβίζει καθόλου το γεγονός αυτό;

-Όχι δε με φοβίζει μετά από τόσα χρόνια. Αντιθέτως μια καλή παράσταση έστω και σαν απόηχος μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να μου γεννήσει .

Όσο για τον πήχη... Φροντίζω να προπονούμαι. ΄Εχω ένα δικό μου εσωτερικό "πήχη" που δε μου "χαρίζεται" .

-Ποιες οι εκτιμήσεις σας από τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού;

-Συγκινητικές !.. Το κοινό υποδέχθηκε θερμά την παράσταση. Μας το επιβεβαιώνει κάθε βράδυ με τη ζωντάνια του τις αυθόρμητες εκδηλώσεις, πάντα με σεβασμό σε αυτό που παρακολουθούν. Σαν να κουρδιζόμαστε στο ίδιο τόνο.

-Η Σοφία Σπυράτου μιλώντας για την παράσταση τόνισε πως ήθελε να φτιάξει ένα λαϊκό θέατρο. Ποια η σημασία του σήμερα; Η επιστροφή στο παρελθόν, στις παλιές αξίες τι μπορεί να μας προσφέρει;

-Το θέατρο είναι Λαϊκή Τέχνη. Είναι η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί και να μοιραστεί. Σε ανθρώπινο επίπεδο όμως ... Σε μικροκλίμακα.

Είναι η τέχνη που μπορεί να φτιάξει κόσμο με το τίποτα. Με ένα Πανί και μια λάμπα. Δεν πιστεύω ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν. Υπάρχει επιστροφή στην "Αλήθεια". Έστω κι αν αυτή "ξεγυμνώνει" πολλές φορές.

-Τι πιστεύετε ότι μεταφέρουν τα τραγούδια του Τσιτσάνη στο σημερινό θεατή;

-Ο Τσιτσάνης ξεροκέφαλος καθώς ήταν, πήρε ένα μονοπάτι μαζί με μερικούς φίλους του και σιγά σιγά, αθόρυβα, ταπεινά, χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα, "Πενιά" με τη "πενιά" άνοιξε ένα δρόμο που με τα χρόνια έγινε Λεωφόρος.

Από εκεί πέρασε και θα περνάει ... η Ελλάδα .

-Τι θα ακολουθήσει μετά το «Σερσέ λα φαμ»;

-Από σήμερα και κάθε δεύτερη Τρίτη, θα είμαι στο club του Σταυρού του Νότου στη Αθήνα, όπου θα επαναλάβουμε την μουσική παράσταση αφιέρωμα «Αγαπάω κι Αδιαφορώ», στον αγαπημένο Νικόλα Άσιμο.

Παραστάσεις για το «Σερσέ λα φαμ»: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20.00, Τετάρτη, Κυριακή 19.15.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ