Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Χορός της κοιλιάς, ανατολίτικος χορός, οριεντάλ ή belly dance; Πείτε το όπως θέλετε, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και όταν παράγεται από τους γνώστες του είδους, τότε σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.
Η Λία Βέρρα και ο Νικόλας Καζάκος έχουν μια σημαντική πορεία ως δάσκαλοι χορού και χορευτές, και οι δρόμοι τους ενώθηκαν μέσα από τη διεξαγωγή δράσεων που στην πορεία εξελίχθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Ανατολίτικης Κουλτούρας και Τέχνης (Let’s Dance Bellydance).
Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά του Φεστιβάλ αυτού το οποίο επεκτείνεται χρονικά (σε τέσσερις μέρες, από τρεις που ήταν πέρυσι), ενώ περιλαμβάνει χορούς και από άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, αλλά και βραδιά με ζωντανή ορχήστρα από τη Μέση Ανατολή.
«Όλα άρχισαν από την αγάπη μας για τον χορό. Η Λία μεγάλωσε στη Γερμανία και εκεί έμαθε belly dance. Έπειτα ήρθε στην Ελλάδα και ήταν έφηβη όταν άρχισε να διδάσκει. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ορεστιάδα. Εκεί πιάναμε περισσότερα τουρκικά κανάλια στην τηλεόραση και τα ακούσματά μου ήταν κυρίως η κλασσική τουρκική μουσική, το αραμπέσκ. Αυτές οι καταβολές με οδήγησαν να ασχοληθώ κι εγώ με αυτό το είδος χορού», σημείωσε χθες ο Νικόλας Καζάκος. Τόνισε πως το όνομα belly dance δόθηκε στους ανατολίτικους χορούς από τους δυτικούς γιατί θεωρούσαν ότι έχουν ως κοινό στοιχείο την κίνηση της κοιλιάς. Πρόσθεσε πως υπάρχει στη χώρα μας εσφαλμένη εντύπωση που συνδέει το χορό της κοιλιάς με αισθησιακό χορό ημίγυμνων γυναικών. «Ο χορός oriental δεν είναι αυτό το πράγμα. Μάλιστα έχει στοιχεία και από μπαλέτο και τα τελευταία χρόνια και από άλλους χορούς. Και μπορεί να χορευτεί και από άνδρες και από γυναίκες», σημείωσε.
Όσον αφορά στους στόχους του Φεστιβάλ η κα Βέρρα τόνισε πως επιθυμούν να προάγουν το χορό, ενώ παράλληλα να προβάλλουν και την πόλη. Πέρυσι τις τρεις μέρες διεξαγωγής του τις εκδηλώσεις του παρακολούθησαν 1000 θεατές. «Θέλουμε σιγά σιγά να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμά μας και να προάγουμε αυτή την τέχνη στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδανικός τόπος για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ γιατί αποτελεί ένα σταυροδρόμι και έχει πολλές δυνατότητες», συμπλήρωσε ο κ. Καζάκος.Το πρόγραμμα
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 4/12 ώρα 20.00 με ένα welcome party στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (που αφορά κυρίως στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και δασκάλους του φεστιβάλ). Την Παρασκευή 5/12 ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42) θα δοθεί παράσταση χορού όπου θα συμμετάσχουν 100 χορευτές από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Συρία, Λίβανο, Ισπανία, Τσεχία, Μαρόκο, Κολομβία, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα. Μάλιστα στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και ελληνικοί χοροί (ζεϊμπέκικο, χασάπικο κλπ) ενώ θα συμμετάσχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεργιάνι. Το Σάββατο την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος θα γίνει το Grand Gala, η κεντρική παράσταση της διοργάνωσης, με όλους τους καθηγητές - που θα παραδώσουν πρωινά και απογευματινά σεμινάρια σε επαγγελματίες χορευτές/τριες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ- να χορεύουν για το κοινό. Και την Κυριακή 7/12 στις 17.00 θα γίνει στο Grand Hotel Palace διαγωνισμός χορού(είσοδος 10 ευρώ), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παράσταση Live in the Middle East με χορευτές να χορεύουν με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας από τη Μέση Ανατολή. Η βραδιά θα περιλαμβάνει και δείπνο ανατολίτικης κουζίνας. Επίσης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει και bazaar. Η είσοδος για τις παραστάσεις στις 5 και 6/12 είναι από 15 ευρώ, και για τις 7/12 στα 30 ευρώ. Παιδικό εισιτήριο θεάτρου 8 ευρώ. Υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο 50 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της διοργάνωσης. Προπώληση από το [email protected] και στο ταμείο του θεάτρου. Περισσότερα στο: www.lbd.gr.