Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταξιδέψτε με ένα βιβλίο

Διαβάστε ιστορίες από το παρελθόν, αλλά και το παρόν, δείτε σκίτσα και βυθιστείτε σε σκοτεινές υποθέσεις

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Λίγο πριν τελειώσουν οι γιορτές σας προτείνουμε να πάρετε ένα βιβλίο και να ταξιδέψετε σε άλλες εποχές και τόπους, να δείτε διαφορετικά την καθημερινότητα ή να μάθετε από το παρελθόν για το παρόν.

«Μη μ’ αφήσεις να χαθώ»

«Μη μ’ αφήσεις να χαθώ» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Παύλος Θ. Κάγιος και που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Σε αυτό ο αναγνώστης θα διαβάσει τα μυστικά και τα ψέματα μιας παρέας εφήβων –τους έρωτές τους, τις προσδοκίες τους, τους συμβιβασμούς τους– από το 1973 μέχρι σήμερα.

Είναι ένα μυθιστόρημα για μια χώρα που είχε όνειρα πολλά μα χάθηκε στα γρανάζια της διαπλοκής, του συμφέροντος, της διαφθοράς, κι έτσι παραδόθηκε αμαχητί στους ξένους εισβολείς. «Με ορμή φύγαμε απ’ τα σπίτια μας μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, με ορμή ξεχάσαμε να γυρίσουμε πίσω. Με ορμή ψάξαμε τον ασυμβίβαστο έρωτα, με ορμή παραδοθήκαμε στην ευκολία, στη συνήθεια και στη συντήρηση. Με ορμή αναζητήσαμε την επανάσταση και το δίκιο, με ορμή βολευτήκαμε σε πόστα και εξαργυρώσαμε τα όνειρά μας. Ώσπου το 2010 ξεκόλλησαν βίαια οι ψηφίδες. Τότε, με... ορμή, μας είπαν οι ξένοι: “Ψηλά τα χέρια!” – κι εμείς τα σηκώσαμε. Και ντυθήκαμε την αγωνία τού πότε θα πυροβολήσουν. Από τότε, μέχρι σήμερα, ζούμε πανικόβλητοι. Όπως και οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Όσο κι αν

φωνάζουμε: «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ!», αναφέρεται σε σημείωμα για την έκδοση, ενώ τονίζεται πως πρόκειται για «ένα αισιόδοξο βιβλίο».

«Παντού στη Θεσσαλονίκη σε βρίσκει η Ιστορία…»

Ένα ταξίδι σε θεσμούς, κτήρια και μνημεία παραθέτει ο Γιώργος Αναστασιάδης στο βιβλίο του με τίτλο «Πάντου στη Θεσσαλονίκη σε βρίσκει η Ιστορία…» (εκδ.Κέδρος).

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει αναφορές στη λογοτεχνία της πόλης και σε σημαντικούς εκπροσώπους της (εμβληματικοί δάσκαλοι), στοιχεία για τα έντυπά της, για τη Διεθνή Έκθεση, αλλά και για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της, όπως επίσης και πληροφορίες για τους πρόσφυγες και την εξολόθρευση 48.000 Εβραίων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο καλύπτει την περίοδο 1912-1974, όπως αναγράφεται και στον υπότιτλό του.

«Οι βιβλιοθήκες μου»

Στη σχέση του με τα βιβλία στη Ρωσία του Στάλιν ξεναγεί τον αναγνώστη ο Βαρλάμ Σαλάμοφ στο συγγραφικό του πόνημα «Οι βιβλιοθήκες μου» (εκδόσεις Άγρα), το οποίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του.

Ο συγγραφέας των στρατοπέδων εργασίας, της Κολυμά και της Σιβηρίας, αποδεικνύει μέσα από το κείμενό του πως ο λάτρης της γνώσης και της ανάγνωσης βρίσκει εν τέλει τον τρόπο να ικανοποιήσει την επιθυμία του να διαβάζει, να βρεθεί κοντά στα βιβλία, έστω κι αν είναι φυλακισμένος για πολιτικούς λόγους.

«Τα βιβλία είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στη ζωή, είναι η αθανασία μας. Λυπάμαι που ποτέ δεν είχα τη δική μου βιβλιοθήκη», σημειώνει ο ίδιος.

«Σκοτεινός τόπος» 

Πριν το «Gone girl», του οποίου την κινηματογραφική μεταφορά είδαμε στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2014 σε μια ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις, η Gillian Flynn είχε γράψει το «Σκοτεινό τόπο». Το διαβάσαμε φέτος από τη σειράς βιβλίων τσέπης –pocket των εκδόσεων Μεταίχμιο και το συστήνουμε σε αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν ένα καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ.

Η υπόθεση; Η δυσλειτουργική Λίμπι Ντέι που όταν ήταν επτά χρονών είχαν δολοφονηθεί η μητέρα και οι δύο αδελφές της στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι, 24 χρόνια μετά θα αναγκαστεί να πουλήσει την ιστορία της. Ανατρέχει στο παρελθόν και ανακαλύπτει κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα που αγνοούσε.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Η πορεία προς τη γνώση γίνεται με συνεχή φλας μπακ, ενώ καταλυτικοί είναι και οι δεύτεροι ρόλοι.

«Γράμμα στον άνθρωπο»

«Γράμμα στον Άνθρωπο: Γιατί ΒIA; Γιατί ΠΟΛΕΜΟΣ;» είναι ο τίτλος του βιβλίου φιλοσοφίας που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρχέτυπο με θέμα την αλληλογραφία μεταξύ Γκάντι-Τολστόι και Αϊνστάιν-Φρόιντ για τον πόλεμο και τη βία. Και διαβάζοντάς το αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επίκαιρες είναι σήμερα οι ιδέες τους, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος που διατυπώνουν.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το 1908, φτάνει στα χέρια του νεαρού Γκάντι, μια επιστολή του μεγάλου Τολστόι, στην οποία ο σπουδαίος συγγραφέας αναλύει μοναδικά το φοβερό πρόβλημα της βίας και τις αιτίες του και προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτό να εξαλειφτεί.

Μερικά χρόνια μετά, το 1931, βλέποντας τις φλόγες του πολέμου να πλησιάζουν, ο Αϊνστάιν στέλνει μια επιστολή στον Φρόιντ, τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα για το έργο του, και τον παρακαλεί να απαντήσει στο καυτό ερώτημα: «Υπάρχει κάποιος τρόπος να ελευθερώσουμε το ανθρώπινο είδος από τον τρόμο του πολέμου;». Ο Φρόιντ ανταποκρίνεται με θέρμη στο αίτημα του διάσημου φυσικού και στέλνει μια μακροσκελή επιστολή στην οποία αναλύει με απίστευτη διεισδυτικότητα την ψυχολογία του ανθρώπου και τις δυνάμεις που γεννούν τη βία και τον πόλεμο. Στο τέλος προτείνει συγκεκριμένα βήματα για να ελαττωθεί η βία στον κόσμο».

«Οι εκατό αλητείες του Καραγκιόζη»

Το ΔΝΤ, η Ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς, ο Πάγκαλος, ο Βενιζέλος, τα ΑΕΙ, η Χρυσή Αυγή, η ανεργία είναι μερικά από τα θέματα που απεικονίζονται στο βιβλίο του Τάσου Παυλόπουλου με τίτλο «Οι εκατό αλητείες του Καραγκιόζη»(εκδόσεις Άγρα) που κυκλοφόρησε μέσα στον Δεκέμβρη. Ουσιαστικά πρόκειται για τα 100 πρώτα σκίτσα του δημιουργού όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών το 2013 και το 2014. Κεντρική φιγούρα είναι όπως προδιαθέτει και ο τίτλος, ο Καραγκιόζης. Μόνο που είναι κάπως διαφορετικός από αυτή την εικόνα που είχαμε για αυτόν στο παρελθόν. Είναι «Αλήτης με άποψη και αιτία», όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

Και σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ίδιος ο δημιουργός Τάσος Παυλόπουλος «Ο Καραγκιόζης ναι μεν κάνει καραγκιοζιλίκια, αλλά και ζόρια τραβάει και κάνει και ταρζανιές. Γι’ αυτό λοιπόν, νικητή και καταλληλότερο για πρωθυπουργό ανακηρύσσω τον Καραγκιόζη».

«Κι εσύ μαμά… τον χαλβά σου»

Μια ιστορία με θέμα την παιδική παχυσαρκία γράφει η Έλενα Αρτζανίδου στο βιβλίο της με τίτλο «Κι εσύ μαμά… τον χαλβά σου» (εκδ. Ψυχογιός).

Με αφορμή ένα περιστατικό που συμβαίνει στην Βαρσαβούλα, κεντρική ηρωίδα του διηγήματος, η συγγραφέας μεταφέρει με απλό τρόπο συμβουλές στις μητέρες αλλά και στα παιδιά για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Το κείμενο εμπλουτίζεται με τις εικονογραφήσεις της Αλεξίας Λουγιάκη. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μαθαίνουμε για τη σωστή διατροφή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ