Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Συρία

Σε έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στη Βίλα Καπαντζή

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Για να μείνει η Συρία στη μνήμη μας και η δική μας μνήμη να γίνει κτήμα όλων. Για να ξαναζήσουμε και να μοιραστούμε τα βιώματά μας. Για να μην χάσουμε τη Συρία από τα μάτια μας. Για να μείνει αυτή η μεγάλη πολιτιστική κοιτίδα στη μνήμη μας και η δική μας μνήμη να γίνει κτήμα όλων».

Οι παραπάνω λόγοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη Μαριάννα Κορομηλά, υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) να σχεδιάσει την έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! (φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο), που εγκαινιάζεται απόψε στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108).

Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο των πολιτιστικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων του Πανοράματος. Οι φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι από τα ταξίδια του 1999 και του 2009, δύο από τα πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια που οργάνωσε το Πανόραμα μεταξύ 1985 και 2009. Παράλληλα υπάρχουν κείμενα, χάρτες, κατόψεις πόλεων και μνημείων.

«Σήμερα η Συρία είναι πιο επίκαιρη, ακόμη και από την εποχή που σχεδιάζαμε την έκθεση», σημείωσε χθες η κα Κορομηλά σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του τύπου για μια πρώτη ξενάγηση στην έκθεση.

Στις δύο σχεδόν ώρες που διήρκησε, η ίδια εστίασε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα της έκθεσης, αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται στον επισκέπτη να σκεφτεί πώς προσεγγίζει κανείς την ιστορία, καθώς και στη σημασία που έχει η γεωγραφία. «Κάποια μέρη όπως πχ η Ράκα δεν είναι τυχαία. Αυτός ήταν ο τόπος από τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε να περάσουν τα στρατεύματά του για να πάνε στα Γαυγάμηλα. Είναι ένα στρατηγικό σημείο ακόμη και σήμερα», σχολίασε.

Με βάση τη γεωγραφία αναπτύσσεται η έκθεση στη Βίλα Καπαντζή. Στο ισόγειο παρουσιάζονται φωτογραφίες από το Νότο της Συρίας, τα σύνορα με την Ιορδανία, στιγμιότυπα από την Παλμύρα. «Οι φωτογραφίες είναι μέχρι και το 2009 και πολλά από τα χωριά και τις πόλεις που απαθανατίζονται έχουν υποστεί καταστροφές. Το καθεστώς του Άσαντ ήταν αφόρητο. Πολλές περιοχές τις οποίες βλέπουμε μέσα από την έκθεση έχουν χτυπηθεί από τον Στρατό και είναι πλέον απαγορευμένες ζώνες», σχολίασε η κα Κορομηλά.

Μίλησε ακόμη για το Ιερό του Μπελ, αλλά και για τη Δαμασκό, «την παραμυθένια όαση της Ανατολής», όπως την χαρακτήρισε, φωτογραφίες των οποίων επίσης περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Στον 1ο όροφο παρουσιάζονται στιγμιότυπα από την Κοίλη Συρία, το εύφορο κομμάτι της, και πιο συγκεκριμένα την πεδιάδα του Ορόντη. Καστρομονάστηρα που έφτιαξε ο Ιουστινιανός επί Βυζαντίου, αλλά και το Κρακ των Ιπποτών, ένα κάστρο που έφτιαξαν πολύ μεταγενέστερα οι Φράγκοι. Ακόμη μνημεία από την Απάμεια, φωτογραφίες από ακατοίκητα βυζαντινά χωριά, από την προϊστορική Συρία, αλλά και από το Χαλέπι. Ξεχωριστή θέση κατέχει ο Καβάφης, ένα ποίημα του οποίου είναι αναρτημένο σε έναν τοίχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης το ΜΙΕΤ εξέδωσε δύο μικρά τομίδια: «Τα συριακά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη» και «Στον τροπικό του καρκίνου» της Μαριάννας Κορομηλά.

Διάρκεια έκθεσης έως 19/4. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00-16.00, Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων* καθώς και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων.

*Για σχολεία: τα πρωινά της Τρίτης, Τετάρτης και Παρασκευής

Για ομάδες: νωρίς το απόγευμα των ημερών που λειτουργεί η Έκθεση (εκτός από τις τρεις Κυριακές που υπάρχει διάλεξη στο χώρο).

Τα κυριακάτικα πρωινά θα υπάρχουν ξεναγήσεις στις 10.45 και στις 11.45 (διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο