Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Πλήθος κόσμου στο 3ο Big Day του ΚΘΒΕ

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ έγινε «παιχνίδι» στα χέρια των παιδιών και αφετηρία για καίρια ερωτήματα για τους μεγάλους

Με παιδικές φωνές γέμισε από νωρίς το πρωί της Κτριακής 8/2 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή το 3ο Big Day του ΚΘΒΕ, που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Με υπομονή και λαχτάρα για δημιουργία, οι λιλιπούτειοι θεατρόφιλοι περίμεναν στη σειρά τους για να μετατραπούν σε ιππότες, με μοναδικά τους όπλα τα… μολύβια! Πρόκειται για το εργαστήρι θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού που οργάνωσαν οι Στέλιος Χατζηαδαμίδης, ηθοποιός -θεατρικός συγγραφέας και Κατερίνα Παπαγεωργίου, χορεύτρια-σκηνογράφος, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.

Με την ίδια φαντασία, χαρά και δίψα για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, εξελίχθηκε το 3ο Big Day αφιερωμένο στον Ρώσο συγγραφέα του Δον Κιχώτη, που ανεβαίνει αυτήν την περίοδο από το ΚΘΒΕ.

Εκπρόσωποι πολιτιστικών και πολιτισμικών φορέων της πόλης, όπως είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία υποδέχτηκαν το κοινό και το «ξενάγησαν» στον κόσμο του ονειροπόλου Δον Κιχώτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό προκάλεσε το Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Η ζωή, η προσωπικότητα και το έργο του», με ομιλητές την Ίνα Κοβάλιοβα, Καθηγήτρια Πολιτισμολογίας και Παγκόσμιου Πολιτισμού σε Πανεπιστήμιο της Μόσχας, την

Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης/Ιστορικός Τέχνης/Μεταφράστρια, τον Γιάννη Λεοντάρη, σκηνοθέτης/επίκουρος καθηγητής τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Γιώργος Καύκα, ηθοποιός/καθηγητής Δραματικής σχολής ΚΘΒΕ. Ανάμεσα στο κοινό και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexei Popof και η Υποπρόξενος Juliana Gayfutdinova.

Τα μηνύματα πολλά και βιωματικά σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο θεατρικό εργαστήρι «Αγαπώ, Σάντσο, το ιδανικό μου», που πραγματοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς και ενήλικες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το εργαστήρι τους στο φυσικό χώρο του Δον Κιχώτη, στην σκηνή που εκτυλίσσεται η παράστασή. Ανάμεσά τους και ο πρωταγωνιστής του έργου Γιώργος Καύκας, ενώ την ίδια ώρα στην αίθουσα δοκιμών, ο σκηνοθέτης του Δον Κιχώτη, Γιάννης Λεοντάρης έκανε το σεμινάριο «Σάντσο Πάντσα εναντίον όλων», για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Ο κύκλος του τρίτου αφιερώματος έκλεισε με την ομάδα RU που έτρεξαν το Playback θέατρο «RU ready for Bulgalov?», το οποίο είχε ως πυρήνα της παράστασης την αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από την τελετουργική διαδικασία παρακολούθησαν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους.

Τα Big Days είναι μια σειρά δράσεων με ελεύθερη είσοδο και με στόχο να «συστήσει» στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στις σκηνές του.

Για δεύτερη χρονιά, το ΚΘΒΕ καλεί τον κόσμο που αγαπάει την τέχνη του θεάτρου να γνωρίσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. Καλεσμένοι μικροί μεγάλοι και διαφορετικής κουλτούρας θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στη φύση του συγγραφέα παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε δράσεις και διαλόγους γύρω από την ζωή και το έργο της τιμώμενης προσωπικότητας.

Τα επόμενα Big Days έχουν προγραμματιστεί για τους:

•Μολιέρο (στις 8/03/2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

•Άντον Τσέχωφ (στις 26/04/2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα
«Παράλογο που μια χώρα, με 28 φορές περισσότερους θανάτους από την Πορτογαλία λόγω #covid-19, επιβάλλει καραντίνα στους επιβάτες από την Πορτογαλία»
Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα