Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Inspire: Εμπνέοντας νέους καλλιτέχνες

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Να δείξει τι είναι και τι σημαίνει ουσιαστικά ένα Μουσείο επιχειρεί και φέτος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα από το φεστιβάλ Inspire που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέρνοντας στους χώρους του προσκεκλημένους καταξιωμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες σε μια αλληλεπίδραση που έχει ως αποτέλεσμα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν και στο κοινό.

«Ένα Μουσείο δεν πρέπει να συλλέγει αντικείμενα, αλλά να βρει μια έμπνευση, μια κοινή γλώσσα για να ονειρευτούμε μαζί. Να γίνει ένας χώρος που να εμπνέει και να εμπνέεται», σημείωσε χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος. Αναφερόμενος στην επιλογή των τριών καλλιτεχνών που είναι φέτος προσκεκλημένοι και θα εμψυχώσουν το διευρυμένο εργαστήριο του Inspire και καθοδηγώντας την παραγωγική διαδικασία, είπε πως η επιλογή «είναι μια τεράστια ευθύνη», δεδομένου ότι οι δημιουργοί αυτοί έρχονται σε μια όσμωση με νέα παιδιά.

«Φέτος ο Γάλλος Pierre Labat, ο δικός μας Νίκος Ναυρίδης και ο Γερμανός Hermann Pitz θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς τους και αφετέρου μαζί με τους περίπου 70 συμμετέχοντες νέους καλλιτέχνες θα επιχειρήσουν τη δική τους καλλιτεχνική παρέμβαση», ανέφερε η πρόεδρος του Μουσείου κα Ξανθίππη Σκαρπία Χόιπελ.

«Το Inspire αυτή τη χρονιά κορυφώνεται με τη θεματική των “Ενεργών Χώρων” γιατί αποκαλύπτει τη συνθετότητα των καλλιτεχνών και του ίδιου του Μουσείου μας ως ενεργού χώρου», τόνισε η Θούλη Μισιρλόγλου που μαζί με την Κατερίνα Νίκου και την Αριάδνη Χατζητάτση είναι επιμελήτριες του “Inspire”. Επίσης ανέφερε πως οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προέρχονται από σχολές καλών τεχνών όλης της χώρας, ενώ στα εργαστήρια συμμετέχει και η ομάδα «Εν δυνάμει» δίνοντας τη δική της διάσταση. Σημείωσε πως η σχέση ανάμεσα στους τρεις καλεσμένους καλλιτέχνες και τους νεότερους καλλιτέχνες δεν είναι διδάσκοντα- μαθητή, αλλά ανθρώπων που έχουν διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία και πως μέσα από τα εργαστήρια που θα γίνουν δίνεται πρόσφορο έδαφος για καλλιτεχνική παραγωγή.

Να αναφέρουμε πως ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου του Νίκου Ναυρίδη, όπου οι συμμετέχοντες διερεύνησαν μαζί με τον καλλιτέχνη τη μεταγραφή της θεατρικής συνθήκης που υποβάλλει το έργο του Νίκου Ναυρίδη ‘Breath’ στην εικαστική συνθήκη. Η χρήση του λόγου σε εικαστικό πλαίσιο, η μελέτη του έργου του Μπέκετ ως οχήματος του καλλιτεχνικού προβληματισμού και η ενσωμάτωση των προσωπικών ενδιαφερόντων του κάθε συμμετέχοντα εξετάστηκαν στο εντατικό εργαστήριο.

To Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τα άλλα δύο εργαστήρια των Hermann Pitz και Pierre Labat.

Οι εκθέσεις τόσο των προϊόντων των εργαστηρίων όσο και των έργων των τριών καλλιτεχνών θα εγκαινιαστούν αμέσως μετά το τέλος του διευρυμένου εργαστηρίου, στις 27 Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί στις 26 Φεβρουαρίου (12.00) ημερίδα με θέμα «Ενεργοί χώροι: έννοιες, όψεις και απόψεις», όπου συμμετέχουν οι τρεις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής της ΑΣΚΤ Παναγιώτης Πούλος, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kardiako
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά
Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί και για τους νεότερους, μαζί με τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά