Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ανελεύθερος είναι»

Τονίζει ο Γιώργος Χρανιώτης, μιλώντας για την αναφορά που έχει στο σήμερα το έργο του Πίντερ «Ο βουβός σερβιτόρος» στο οποίο ο ίδιος πρωταγωνιστεί

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Δυο πράκτορες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν το επόμενο θύμα τους. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν... Σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας με επουσιώδη θέματα και μικροζητήματα όταν ο φάκελος που γλιστράει κάτω από την πόρτα σηματοδοτεί την αρχή μιας παρανοϊκής αναζήτησης….

Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου «Ο βουβός σερβιτόρος» του Χάρολντ Πίντερ.

Με αφορμή το ανέβασμά του στην πόλη μας, στο Θέατρο Αθήναιον (Bασ. Όλγας 35, τηλ. 2310832060) από τις 6 Μαρτίου μιλήσαμε με τον Γιώργο Χρανιώτη ο οποίος μοιράζεται τη σκηνή με το Αλέκο Συσσοβίτη.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την αναφορά του έργου στο σήμερα ο ηθοποιός τονίζει πως εστιάζεται στο ότι «ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μόνος του, εξαιρετικά φοβισμένος και κάνει πράγματα που δεν αρέσκεται να τα κάνει, συνήθως ζει μια ζωή που δεν του αρέσει και σίγουρα δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ανελεύθερος είναι».

-Πείτε μας δυο λόγια για το έργο.

-«Ο βουβός σερβιτόρος» είναι από τα πρώτα έργα του Πίντερ. Η υπόθεση αναφέρεται σε δύο επαγγελματίες δολοφόνους που είναι κλεισμένοι σε ένα σκοτεινό υπόγειο και περιμένουν το επόμενο θύμα τους, ακολουθώντας άνωθεν εντολές.

-Αντιδρούν σε αυτή τη ζωή που ζουν;

-Όχι. Είναι μια υπόθεση ρουτίνας, αυτή είναι η δουλειά τους…. Απλά εμείς θα δούμε μια μέρα που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Συμβαίνουν γεγονότα ανατρεπτικά και μετατρέπουν αυτή τη μέρα σε διαφορετική από την τυπική μέρα δολοφονίας ενός ανθρώπου.

-Πριν τον «Βουβό σερβιτόρο» παίξατε και στον «Επιστάτη» με τον Γιώργο Κιμούλη. Έχοντας μια διπλή και πρόσφατη τριβή με έργα του Πίντερ πώς τον κρίνετε ως συγγραφέα;

-Νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι που είναι πιο αρμόδιοι να τον κρίνουν. Απλώς επειδή είχα την τύχη να παίξω διαδοχικά σε δύο παραστάσεις έργων του μπορώ να πω ότι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός. Μάλιστα θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω σε έργα του για τα 5 επόμενα χρόνια.

Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο μέσα από τα κείμενά του.

Ξέρετε παλαιότερα υπήρχαν αγαπημένα έργα συγγραφέων. Το να παθιαστώ με κάτι είχε να μου συμβεί από τα των 15 μου, με τη μπάντα των Twisted sisters.

-Σκέφτεστε και το ενδεχόμενο σκηνοθεσίας;

-Για την ώρα θα προτιμούσα να παίζω. Ευτυχώς έχουμε πολύ καλούς σκηνοθέτες.

-“Βουβοί σερβιτόροι”. Γιατί;

-Το έργο λέγεται στα αγγλικά “The dumb waiter” και η μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει ο ανελκυστήρας τροφίμων στα εστιατόρια. Ο βουβός σερβιτόρος είναι ένας μηχανικός σερβιτόρος. Δεν είναι πρόσωπο.

-Τι έχει να μας πει στο σήμερα η παράσταση;

-Πάρα πολλά γιατί ο Πίντερ ήταν βαθιά προφητικός. Ως βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος είχε καταλάβει ότι ο σύγχρονος κόσμος οδηγείται στην απομόνωση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να περάσει χρόνο με τον εαυτό του, να κοιτάξει βαθιά μέσα του για να μπορέσει να έχει άποψη για τον κόσμο και για το πώς θέλει να ζήσει στον κόσμο. Μόνο που ο Πίντερ και ως λάτρης της ελληνικής τραγωδίας βρήκε την σκληρή εκδοχή του απομονωμένου ανθρώπου, του ανθρώπου που δεν έχει παιδεία, που δεν έχει να ακουμπήσει σε τίποτα άλλο μη οργανικό και έτσι αναγκάζεται να βρίσκεται σε τέσσερις τοίχους και να περιμένει το επόμενο θύμα του. Αυτή είναι η μεταφορά στο σήμερα που ούτως ή άλλως όλοι τη ζούμε. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε σε όλο τον κόσμο σερφάροντας στο ίντερνετ, αλλά στην αλήθεια είμαστε στο σπίτι μας και σε τέσσερις τοίχους. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι διαθέτουμε 5000 φίλους στο facebook, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, 2-3. Έχουμε την ψευδαίσθηση πως όταν μας λέει «σ’ αγαπώ» το κορίτσι μας είναι αλήθεια, ενώ εκείνη τη στιγμή μπορεί να το έχει πει ηλεκτρονικά σε άλλους 10.000 ανθρώπους.

Οπότε νομίζω ότι η αναφορά στο σήμερα έχει να κάνει με το ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μόνος του, εξαιρετικά φοβισμένος και κάνει πράγματα που δεν αρέσκεται να τα κάνει, συνήθως ζει μια ζωή που δεν του αρέσει και σίγουρα δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ανελεύθερος είναι.

-Τι θα ακολουθήσει;

-Ήδη παίζω στο El convento del arte, στην Αθήνα, ένα κείμενο της Εμμανουέλας Αλεξίου που λέγεται «Απελευθερωτική Οργάνωση Klein Mein» μαζί με τους Εμμανουέλα Αλεξίου, Χάρη Ασημακόπουλο, Γιάννη Δρακόπουλο, Βαλέρια Κουρουπη, Θάνο Λέκκα, Αγνή Χιώτη και τη μπάντα μου, τους «Imitate your mother». Ίσως μάλιστα παίξουμε με την μπάντα μου και στη Θεσσαλονίκη.

*Παραστάσεις για τον «Βουβό σερβιτόρο»: Παρασκευή 21.30, Σαββάτο 19.30 και 21.30, Κυριακή 20.00.

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ (Γενική είσοδος), 10 ευρώ (Φοιτητικό-Μαθητικό-Ανέργων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Καθώς ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, συνήθειες και εορταστικά γεύματα
ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές