Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αστυνομικά μυστήρια στο 17ΦΝΘ

Τέσσερα ντοκιμαντέρ του ασχολούνται με άλυτες υποθέσεις και εγκλήματα που συγκλόνισαν

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Άλυτες υποθέσεις κι εγκλήματα που καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου αποκαλύπτουν τη σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης και πρωταγωνιστούν σε τέσσερα δυνατά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο θα διεξαχθεί από 13 έως 22 Μαρτίου.

«Emergency Call»

Το «Emergency Call» του Πέκα Λέτο έχει ως θέμα ένα φόνο που συνέβη το 2006 στην Ulvila, μια μικρή πόλη της Δυτικής Φινλανδίας, συντάραξε την κοινωνία και παραμένει ακόμη και σήμερα μια υπόθεση που δεν έχει διαλευκανθεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 45χρονη νοικοκυρά και μητέρα τεσσάρων παιδιών Anneli Auer τηλεφώνησε στην Άμεσο Δράση για να ζητήσει βοήθεια, λέγοντας πως κάποιος άγνωστος είχε εισβάλει στο σπίτι και δολοφονούσε τον σύζυγό της. Η αστυνομία φθάνοντας στον τόπο του εγκλήματος βρήκε τον σύζυγο νεκρό και τη σύζυγο μαχαιρωμένη. Πίστευαν πως αυτή ήταν ο θύτης όμως δεν μπορούσε να αποδειχθεί η ενοχή της, ούτε και τα κίνητρά της. Παρόλα αυτά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια για το φόνο του συζύγου της, έχοντας ως στοιχείο το γεγονός ότι στο τηλεφώνημα που είχε κάνει δεν ακούγονταν φωνή από κάποιον εισβολέα. Το 2011 όμως απέκτησε την ελευθερία της. Λίγους μήνες μετά η Anneli συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία (που προήλθε από τα ίδια της τα παιδιά με βιντεοκασέτες που γύρισε ο θείος τους και τις έστειλε στον εισαγγελέα) ότι βασάνιζε ζώα, χτυπούσε τα παιδιά της και συμμετείχε σε σατανιστικές τελετές.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει σε σημείωμά του ότι με η ταινία αυτή δεν λύνει το μυστήριο που καλύπτει αυτό το έγκλημα, ούτε βρίσκει τον ένοχο, αλλά παρακολουθεί τη διαδικασία με την οποία, τόσο η αστυνομία, όσο και η δικαιοσύνη, προσπαθούν να ρίξουν φως στην πιο περίεργη υπόθεση οικογενειακού εγκλήματος στη σύγχρονη ιστορία της Φινλανδίας. Επίσης, όπως εξηγεί, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται και στα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Είναι άραγε σωστή η φράση «Αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου»; Η ταινία δείχνει πώς είναι δυνατό να υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές ετυμηγορίες βασισμένες στην ίδια έρευνα για τον τόπο του εγκλήματος.

«Who Took Johnny»

Την εξαφάνιση του Τζόνι Γκος που συνέβη το 1982, όταν εκείνος ήταν 12 ετών έχει ως επίκεντρο το «Who Took Johnny» των David Beilinson, Suki Hawley και Michael Galinsky. Μάλιστα ο Τζόνι ήταν το πρώτο εξαφανισμένο παιδί η φωτογραφία του οποίου εμφανίστηκε σε κουτί γάλακτος. Η υπόθεση παραμένει άλυτη μέχρι και σήμερα….

Η ταινία εστιάζει στην πλευρά της μητέρας του Τζόνι, Noreen Gosch, και την αναζήτησή της να βρει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στο γιό της εκείνο το μοιραίο πρωινό του Σεπτέμβρη στο Des Moines της Αιόβα όταν δεν επέστρεψε σπίτι από την δουλειά του ως διανομέας εφημερίδων.

Η εξαφάνισή του έδωσε τροφή σε πολλές θεωρίες, ενώ στο ντοκιμαντέρ υπάρχει και μια αναφορά στο άτομο που ισχυρίζεται ότι βοήθησε στην απαγωγή του παιδιού.

«Tales of the Grim Sleeper»

Στο «Tales of the Grim Sleeper» του Νικ Μπρούμφιλντ, θα βρεθούμε και πάλι στην Αμερική, για να δούμε μια περίπλοκη υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα.

Στο επίκεντρό της ο Lonnie Franklin Jr, ένας κατά συρροή δολοφόνος από το Νότιο Λος Άντζελες, που περνά από δίκη με την κατηγορία ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 100 άτομα, σε μια περίοδο 25 ετών.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010, μάλλον τυχαία θα μπορούσαμε να πούμε. Τον πρόδωσε το DNA του που ταυτοποιήθηκε σε 20 τουλάχιστον θύματα. Ο ίδιος τώρα αναμένει τη δίκη του. Και η ταινία δείχνει πώς ήταν δυνατό να γίνουν αυτά τα φονικά.

Ο σκηνοθέτης για να κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ για τον Lonnie Franklin Jr, γνωστό και ως «Grim Sleeper», πήγε στο Νότιο Λος Άντζελες, τη γειτονιά με το μεγαλύτερο δείκτη δολοφονιών στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Σε αυτή την περιοχή συνελήφθη ο Franklin το 2010 για τη δολοφονία τουλάχιστον 10 γυναικών, κυρίως μαύρων εκδιδόμενων. Μάλιστα απ’ ότι φαίνεται η αστυνομία γνώριζε εδώ και 20 χρόνια ότι επρόκειτο για κατά συρροή δολοφόνο, αλλά ποτέ δεν το ανακοίνωσε στους απλούς πολίτες.

Πέρα από την παρουσίαση μιας έρευνας για το ποιος είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες, το "Tales of the Grim Sleeper» στην ταινία – που ήταν υποψήφια και για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ - γίνεται μια αυστηρή κοινωνική κριτική για μια γειτονιά που υποφέρει χρόνια από τη δημοτική αμέλεια και ρατσισμό σε θεσμικά ζητήματα.

«Happy Valley»

Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που σόκαρε τις ΗΠΑ, με πρωταγωνιστή τον επί 40 ετών προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Penn State University, ο οποίος κατηγορήθηκε για πάνω από 40 επιθέσεις σε νεαρά παιδιά είναι το θέμα του «Happy Valley» του Αμίρ Μπαρ Λεβ.

Ο Joe Paterno ήταν ένας μύθος για το Penn State University, μέχρι τη στιγμή που συγκέντρωσε 40 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση… Και μάλιστα πολλές από αυτές έλαβαν χώρα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Γυρισμένη ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, η ταινία αναφέρεται στο πώς μια κοινωνία απέτυχε να προστατέψει τα παιδιά της. Ο σκηνοθέτης δίνει μια πολύπλευρη ματιά στην τραγική αυτή υπόθεση. Αναφέρει σε σημείωμά του πως για να βρει την αλήθεια έπρεπε να κάνει μια ενδελεχή έρευνα. Και πως συνάντησε μια πόλη που οι υπόλοιποι την θεωρούσαν «προβληματική». «Συνειδητοποίησα πως η δουλειά μου δεν ήταν να κουνήσω το δάχτυλο και να κατηγορήσω κάποιον αλλά να βρω μια φόρμα αφήγησης που θα μετέφερε καλύτερα όλες τις εκδοχές τις αλήθειας που άκουσα τόσο στην πόλη όσο και έξω από αυτήν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι αγρότες – Συνεδριάζει η Επιτροπή Μπλόκων
Ευρεία σύσκεψη των Ομοσπονδιών, Αγροτικών, Κτηνοτροφικών, και Μελισσοκομικών Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί σήμερα
Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι αγρότες – Συνεδριάζει η Επιτροπή Μπλόκων