Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Τα τελευταία χρόνια είμαστε περισσότερο εγωιστές»

Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, με αφορμή την παράσταση «Νευρικοί εραστές»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται ξανά πάνω στο σανίδι παρουσιάζοντας το νέο του έργο, τους «Νευρικούς εραστές». Μια ιστορία για τις σχέσεις που πάσχουν, όπως μας λέει, γιατί «έχουν αλλάξει οι ρόλοι, τόσο του άντρα, όσο και της γυναίκας», «είμαστε περισσότερο εγωιστές» και «δεν νοιαζόμαστε για τα απλά πράγματα όπως ο σεβασμός». Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου έγραψε αυτό έργο αντλώντας έμπνευση από δικά του βιώματα, βάζοντας ωστόσο και πολλές πρόσθετες πινελιές. Παράλληλα σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.

«Πιστεύω ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αποδώσει καλύτερα ένα έργο όταν ο ίδιος το έχει γράψει, γιατί έχει κάνει εικόνα κάθε σκηνή, τη στιγμή της δημιουργίας του», εξηγεί. Μιλάει ακόμα για μια άλλη του αγάπη, τον κινηματογράφο, τη σχέση των δύο τεχνών, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

-Οι «Νευρικοί εραστές» είναι ένα ανθρωποκεντρικό έργο με επίκεντρο τις σχέσεις. Πού πάσχουν σήμερα οι σχέσεις των δύο φύλων;

-Οι σχέσεις πάσχουν στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει οι ρόλοι, τόσο του άντρα, όσο και της γυναίκας. Δεν υπάρχει φλερτ. Ποιος είναι πλέον ο κυνηγός; Επίσης, είμαστε περισσότερο εγωιστές, λειτουργούμε με το «Εγώ». Οι καταστάσεις μάς έχουν φέρει να κοιτάμε περισσότερο τον εαυτό μας και το πως θα περάσουμε καλά εμείς. Έχει χαθεί ο ρομαντισμός λόγω της αγχωτικής καταναλωτικής ζωής που έχουμε. Μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα υλικά αγαθά παρά τα απλά-αλλά- τόσο σημαντικά πράγματα όπως ο σεβασμός.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το συγκεκριμένο έργο;

-Οι ωραιότερες ιδέες γεννιούνται μέσα από απλές καταστάσεις. Μία μέρα σε μία καφετέρια παρέα με τα φιλαράκια αφήνοντας τα συναισθήματα να κάνουν παρέα με έναν καφέ στο χέρι. Όταν περνάς από μία κατάσταση χωρισμού το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι: αν όλα αυτά που πέρασα στις σχέσεις μου τα έκανα ταινία, θα κέρδιζα 10 Όσκαρ. Αν όλα αυτά που τράβηξα στη ζωή μου τα έκανα βιβλίο, θα ήτανε best seller. Με αφορμή λοιπόν, την προσωπική μου ζωή και τους χωρισμούς αποφάσισα να γράψω αυτό το έργο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αυτοβιογραφία, με μεγάλη δόση υπερβολής κάτι που υπάρχει στο θέατρο.

-Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος. Ποια ιδιότητα ξεχωρίζετε;

-Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία, άρα αυτή είναι η ιδιότητα μου. Από μικρός όμως γράφω κείμενα και σενάρια και πιστεύω ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αποδώσει καλύτερα ένα έργο όταν ο ίδιος το έχει γράψει, γιατί έχει κάνει εικόνα κάθε σκηνή, τη στιγμή της δημιουργίας του. Όσο για το θέμα ηθοποιός, άνθρωποι άξιοι στην πόλη μας όπως ο κ. Γιάννης Ζαχόπουλος είπαν ότι μπορώ να σταθώ επάξια και σε αυτό το κομμάτι. Από κει και πέρα ας με κρίνει ο κόσμος. Άλλωστε ο κόσμος είναι ο πραγματικός κριτής στη δουλειά αυτή.

-Πέρα από το θέατρο έχετε ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο έχοντας κάνει ταινίες μικρού μήκους. Στους «Νευρικούς εραστές» υπήρχαν αναφορές σε ταινίες, εκτός από αυτήν που έρχεται πρώτα στο νου από τον τίτλο του έργου. Ποια η θέση του (κινηματογράφου) στα έργα σας; Και ποιο το σχόλιό σας για το σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;

-Οι όποιες αναφορές υπάρχουν γίνονται πολλές φορές υποσυνείδητα. Κάτι το οποίο έχουμε θαυμάσει και περνάει στον τρόπο γραφής και σκέψης χωρίς να το επιδιώκουμε. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το γεγονός να έρχεται πιο κοντά το θέατρο με τον κινηματογράφο τόσο στα κείμενα όσο και στη σκηνοθεσία και αυτό νομίζω ότι είναι θετικό. Το θέμα είναι να υπάρχει μία καλή παραγωγή η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το budget, αλλά και με την ποιότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο Ελληνικός κινηματογράφος, ενώ έδειχνε σημάδια ανάκαμψης την περασμένη δεκαετία, βυθίστηκε πάλι στη μετριότητα, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης, αφετέρου ίσως και στην έλλειψη ποιότητας.

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Έχουμε μία ομάδα στο θέατρο Άρατος και θέλουμε να κάνουμε πολλά μέσα στη χρονιά αυτή. Θέατρο αλλά και κινηματογράφο. Διάθεση και πάθος υπάρχει. Αυτό που άμεσα θα ήθελα, θα ήταν να έρθει ο κόσμος (όσοι περισσότεροι μπορούν) στο θέατρο να απολαύσουν τους “Νευρικούς Εραστές”, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό το θεατρικό και ήδη τα πρώτα σχόλια είναι πολύ θετικά.

*Παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.00 στο Θέατρο Άρατος (Μοσκώφ 12 με Φράγκων, πίσω από τα Δικαστήρια). Είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό 8 ευρώ, Ανέργων , ΑΜΕΑ και Ατέλειες 6 ευρώ.

Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την παράσταση

Τηλεφωνήστε στο 2310-553196 τις ώρες 10.00- 16.00, αφήστε το όνομά σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, και μπείτε σε κλήρωση για να κερδίσετε δύο διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Παρασκευής 13/3. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ