Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με αλλιώτικο χιπ χοπ η έναρξη για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Επιχείρηση χιπ χοπ» του Μπριν Έβανς θα προβληθεί στο Ολύμπιον μετά την τελετή έναρξης

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με μια αλλιώτικη ταινία για το χιπ χοπ ανοίγει στις 20.30 στο Ολύμπιον η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση χιπ χοπ» του Μπριν Έβανς που αφηγείται την περιπέτεια μιας όχι και τόσο συνηθισμένης ομάδας χορευτών: ηλικιωμένοι χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους.

Οι επίδοξοι χορευτές -ανάμεσά τους και αρκετοί άνω των ενενήντα ετών-, ελκυστικές προσωπικότητες με ενδιαφέρουσες ιστορίες ζωής, αψηφούν τις αντιξοότητες και χορεύουν με όση δύναμη και πάθος διαθέτουν. Και μάς αποδεικνύουν ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Η ταινία εντάσσεται στην ενότητα «Μουσική και Χορός» του Φεστιβάλ.

Παρών στην τελετή έναρξης και την προβολή της ταινίας του θα είναι και ο 47χρονος Νεοζηλανδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης της Μπριν Εβανς.

Πριν την προβολή θα γίνει η τελετή έναρξης, την οποία θα κηρύξει (στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά την υπουργοποίησή του) ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης καθώς και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Μαρτίου. Οι προβολές γίνονται στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη.

Δείτε ακόμη

-Την ίδια ώρα, 20.30, στη Φρίντα Λιάππα προβάλλεται η ταινία «Οι ιστορίες ενός κρυφού δολοφόνου». Θέμα της; Ο Τζόνι Φράνκλιν Τζούνιορ ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010, μετά από μια σειρά δολοφονιών που έγιναν σε διάστημα 25 χρόνων. Εικάζεται πως σκότωσε περισσότερα από 100 θύματα, κάτι που πιθανώς τον ανέδειξε στον πιο δραστήριο κατά συρροή δολοφόνο στην ιστορία.

-Στις 22.30, στον Τζον Κασσαβέτη προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας» των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν. Πρόκειται για τον καρπό της συνάντησης και συνομιλίας των δύο δημιουργών με επίκεντρο τη Συρία. Τα όσα νιώθει ο Οσάμα Μοχάμεντ, όντας εξόριστος στη Γαλλία, ενώ στην πατρίδα του μαίνεται ο πόλεμος. «Mία νεαρή Κούρδισα σκηνοθέτης από τη Χομς ξεκίνησε να μου μιλά σε “τσατ”, ρωτώντας με: “Αν η κάμερά σου ήταν εδώ, στη Χομς, τι θα τραβούσες;” Το Ασήμι στο νερό είναι η ιστορία αυτής της συνάντησης», αναφέρει ο Οσάμα Μοχάμεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ