Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

60 έργα πρωτοπόρων της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα

Εκτίθενται από σήμερα και για δύο περίπου μήνες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τη Συλλογή Θ. Καραπαναγιώτη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εξήντα έργα των πρωτοπόρων της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), Κωνσταντίνου Μαλέα (1879-1928), Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955), Νικόλαου Λύτρα (1883-1927), Μιχάλη Οικονόμου (1888-1933) και Σπύρου Παπαλουκά (1892-1957) θα εκτίθενται από σήμερα (εγκαίνια στις 20.00) σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τίτλος της; «Πρωτοπόροι Έλληνες Ζωγράφοι από τη Συλλογή Θ. Καραπαναγιώτη». Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρουσίαση της Συλλογής Θ. Καραπαναγιώτη.

«Είναι μια έκθεση που στολίζει το πρόγραμμά μας, συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για να την απολαύσει», ανέφερε η πρόεδρος του Μουσείου κα Ξανθίππη Χόιπελ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ., Αντώνης Κωτίδης που επιμελείται την έκθεση τόνισε τα εξής: «Οι έξι αυτοί καλλιτέχνες είναι ο πυρήνας της συλλογής Καραπαναγιώτη. Επιλέξαμε να παρουσιαστούν επειδή έχουν συνοχή στην καλλιτεχνική τους έκφραση και κυρίως στο σύνολο του έργου τους. Μέσα από τη δουλειά τους ήρθε στην Ελλάδα η μοντέρνα τέχνη που η πρόσληψή της είχε δύο τάσεις στη χώρα μας: του μοντερνισμού – με την έννοια ότι στο έργο των ζωγράφων δεν μπορείς να εντοπίσεις στοιχεία καταγωγής, ταυτότητας-, στον οποίο ανήκουν οι Τριανταφυλλίδης, Λύτρας και Οικονόμου, και της “παράδοσης” –στην οποία οι δημιουργοί βάζουν στοιχεία του τόπου τους στη δουλειά τους-, με τους Παρθένη, Παπαλουκά και Μαλέα να ανήκουν σε αυτήν».

Όσο για την παρουσίαση έργων μοντέρνας τέχνης σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, είπε πως είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Επίσης τόνισε πως ως μια εισαγωγή στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο του, προγενέστερου των έξι ζωγράφων, Ιωάννη Αλταμούρα(1852-1878), που ήταν ο πρώτος έλληνας ζωγράφος ο οποίος έβαλε στα έργα του στοιχεία ιμπρεσιονισμού, καθώς και δύο του Νικόλαου Οθωναίου(1877-1949).

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που κάνει τα έργα των παραπάνω ζωγράφων ξεχωριστό κ. Κωτίδης είπε πως η πρωτοποριακότητά τους έγκειται στο ότι με τη συνολική δουλειά τους επιδίωξαν και κατάφεραν να ξεφύγουν από τους όρους της ακαδημαϊκής ζωγραφικής που ίσχυε στις αρχές του 20ου αιώνα. «Έφυγαν από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση και πήγαν σε κάτι το αυτοαναφορικό», σχολίασε.

Με αφορμή την έκθεση έχει εκδοθεί και ο σχετικός κατάλογος.

Διάρκεια έως τις 31 Μαΐου 2015. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη: 10.00 – 22.00, Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή 11.00-15.00. Δευτέρα-Tετάρτη ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ