Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

H Χρύσα Κατσαρίνη και το stand up

Λίγο πριν την παράσταση που θα δώσει μαζί με τον Παναγιώτη Κούδα και τον Βασίλη Κατέρη στο "Μαιευτήριο" μίλησε μαζί μας

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η Χρύσα Κατσαρίνη, μια από τις λίγες stand up comedians γένους θηλυκού στη χώρα μας, μάς παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη, στο "Μαιευτήριο".

-Έρχεστε απόψε στο «Μαιευτήριο». Τι να περιμένουμε;

-Ελέφαντες, τζίνι, μαγικά χαλιά! Ακολουθώ αυτή την μέθοδο που λες κάτι λιγότερο φαντασμαγορικό από αυτό που πραγματικά θα γίνει, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις και να φανεί πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στο τέλος!

-Στην Ελλάδα είναι λίγες οι γυναίκες που υπηρετούν το stand up. Γιατί; Είναι κυρίως «ανδρικό άθλημα»;

-Δεν θεωρώ τις γυναίκες λιγότερο ικανές να παράγουν κωμωδία. Απλά το σταντ απ κατά ένα μεγάλο μέρος βασίζεται στον αυτοσαρκασμό (το κοινό συνδέεται πιο εύκολα και ταυτίζεται με τον κωμικό που μιλάει για τους προβληματισμούς του, τους φόβους, τις ανασφάλειες του). Οι άντρες είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό, γιατί είναι ένας τρόπος προσέγγισής τους προς το άλλο φύλο [πάντα φοβάμαι πως γράφω ανορθόγραφα το φύλο και ο κόσμος θα νομίζει ότι μιλάω για δέντρο(φυλλωσιά και καλά) ]. Οι γυναίκες από την φύση τους έχουν την τάση να είναι και να παρουσιάζονται ως θελκτικές μορφές. Οπότε ο αυτοσαρκασμός είναι ένας κόντρα ρόλος! Παρόλα αυτά ξέρω πάρα πολλές γυναίκες που αυτοσαρκάζονται στην ζωή τους αλλά δεν το έχουν κάνει επί σκηνής. Στην σκηνή (και ιδιαίτερα στο stand up comedy) είσαι απόλυτα εκτεθειμένος. Στην παρέα είναι πολύ πιο εύκολο να αυτοσαρκαστείς, γιατί βρίσκεσαι σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στο stand up ο κωμικός κρίνεται κάθε 10 δευτερόλεπτα από ανθρώπους που δεν έχει γνωρίσει ποτέ και δεν έχει ιδέα ποιες είναι οι απόψεις, οι ιδεολογίες, το χιούμορ και οι ανασφάλειές τους. Ακούγεται ευκολάκι, γιατί δεν το δοκιμάζουν περισσότερες; (γέλια)

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το stand up;

-Στο πρώτο έτος της δραματικής σχολής είδα το special ‘’delirious’’ του Εddie Μurphy. Με εντυπωσίασε…. Ήταν απίστευτο το πόσο πολύ έκανε τον κόσμο να γελάει ένας άνθρωπος μόνος του πάνω στην σκηνή! Κάτι κούμπωσε μέσα μου σωστά. Από τότε παρακολούθησα πάρα πολύ το είδος και είδα κωμικούς που με μάγεψαν ακόμα περισσότερο. Στο τελευταίο έτος της δραματικής άρχισα να γράφω τα δικά μου κείμενα και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησα να παίζω…. ήρθε πολύ φυσικά και αβίαστα σαν επιλογή, σχεδόν υποσυνείδητα.

-Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες παραστάσεις αυτού του είδους. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτό το φαινόμενο;

-Είναι προφανές ότι στους δύσκολους καιρούς η τέχνη είναι ένα παυσίπονο, μια διαφυγή. Πόσο μάλλον μια τέχνη που σε κάνει να γελάς. Το stand up είναι η πιο δυνατή μορφή κωμωδίας. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στο stand up. Το’’ laughs per minute’’ (χαζά λέω…. σε πολλά βιβλία έχει γραφτεί αλλά τέλος πάντων)…. Δηλαδή γέλια ανά λεπτό (πωωωω ρε Κατσαρίνη…. Ναι κάνε μας και την μετάφραση… μόνο εσύ ξέρεις Αγγλικά, ναι)(Θα πρέπει να σταματήσω να υπονομεύω τον εαυτό μου για το υπόλοιπο αυτής την συνέντευξης, ώστε να έχει μια λογική συνέχεια). Ο κανόνας αυτός, λοιπόν, λέει ότι για να θεωρηθεί μια stand up comedy παράσταση καλή, θα πρέπει το κοινό να γελάει τουλάχιστον 6-7 φορές ανά λεπτό (μαζικά)(το ένα ξέμπαρκο γέλιο δεν πιάνεται)(δυστυχώς)(Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι λατρεύω τις παρενθέσεις, σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό). Οπότε μιλάμε πια για στοχευμένο γέλιο. Ο κωμικός παλεύει ώστε να κάνει το κοινό να γελάει κατά μέσο όρο κάθε 10 δευτερόλεπτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο δυνατή μορφή ψυχαγωγίας. Στο θέατρο ακόμα και ο καλύτερος σκηνοθέτης, με το πιο δυνατό κλασικό ή σύγχρονο έργο και τον πιο επιδέξιο ηθοποιό, δεν μπορούν να φτάσουν αυτή την συχνότητα γέλιων. Επειδή, ακριβώς, δεν είναι αυτό ο στόχος του θεάτρου. Επίσης, το stand up είναι εύκολα προσβάσιμο. Με ένα πολύ μικρό εισιτήριο, πίνεις το ποτό σου και παρακολουθείς μια παράσταση. Είναι μια ολοκληρωμένη έξοδος.

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Απόψε θα βρίσκομαι μαζί με τον Παναγιώτη Κούδα και τον Βασίλη Κατέρη στο "Μαιευτήριο" [σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον Πέτρο Μόραλη ή τον Giuseppe Vieri(γιατί εγώ έτσι τον γνώρισα) για την πρόσκληση!].

Εμφανίζομαι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα στο Gazi comedy club (Θέατρο 104, Ευμολιδών 41 στο Γκάζι) το οποίο έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται η Κατερίνα Βρανά.

Κάποιες Παρασκευές εμφανίζομαι στο Comedy Fridays (Passport Art, Οδυσσέα Ανδρούτσου 151 στον Πειραιά), το οποίο έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Συμμετέχω σε διάφορες άλλες παραστάσεις stand up οι οποίες γίνονται σε διάφορους χώρους που δεν είναι σταθεροί όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που με καλούν και με εμπιστεύονται!

Το Μάιο θα συμμετέχω σε μία χοροθεατρική παράσταση της ομάδας Dizgravity. Η παράσταση "Μ΄ακούς;" θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ χορού και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και του χρόνου. Έχω γράψει το κείμενο της παράστασης. Είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες. Τα θέματα τα οποία αναλύονται είναι το bullying, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά και η κακοποίηση γυναικών (δεν το λες κωμωδία). Είναι η πρώτη φορά που γράφω κάτι (επαγγελματικά) που δεν αφορά το stand up comedy και θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν!

Το "Μαιευτήριο" είναι στη Βαλαωρίτου 19 (2ος όροφος). Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Είσοδος 5€. Κρατήσεις στο 6980675347

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ