Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μακρινές Φωνές»

Είναι ο τίτλος του αφιερώματος στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία που θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Υπό τον τίτλο «Μακρινές Φωνές» (Voces lejanas), η ΔΕΒΘ (που θα διεξαχθεί στην πόλη μας 7 – 10 Μαΐου) φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού που εστιάζεται μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, συνοδεύεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.

Τιμητικές εκδηλώσεις για εμβληματικές μορφές 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές και θεματικά εργαστήρια για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Για τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel Garcia Marquez), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διοργάνωσης, εγκαινιάζεται έκθεση σκίτσων υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο», αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, (υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Φεστιβάλ ΛΕΑ) οργανώνει αφιέρωμα στο έργο και την προσωπικότητά του πατριάρχη του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού που άλλαξε τους κανόνες της κλασικής λογοτεχνίας.

69 σκιτσογράφοι από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Ευρώπη και την Ασία τιμούν τον Νομπελίστα συμμετέχοντας στην έκθεση που παρουσιάζεται στη ΔΕΒΘ μετά από την Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ ακολουθεί η Βοστόνη. Τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδρομή της έκθεσης σκίτσων για τον Μάρκες θα παρουσιάσουν σε ένα εργαστήρι Σκιτσογραφίας δύο από τους εμπνευστές της: η Adriana Mosquera – Nani και ο Omar Figueroa – Turcios, συζητώντας με την Ανδριάνα Μαρτίνεζ, διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Μετά τα εγκαίνια ακολουθεί συζήτηση υπό τον τίτλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η λογοτεχνική κληρονομιά ενός παγκόσμιου συγγραφέα, με την δημοσιογράφο Όλγα Σελλά και την προσωπική φίλη και μεταφράστριά του στην ελληνική γλώσσα Κλαίτη Σωτηριάδου. Παρουσιάζεται επίσης στο κοινό φωτογραφικό υλικό από το πρόσφατα εκδοθέν λεύκωμα του εικαστικού Δημήτρη Γέρου (Dimitris Yeros, Photographing Gabriel Garcia Marquez, published by Kerber Photo Art).

Τιμώντας την εξίσου εμβληματική μορφή του συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) και με αφορμή την επανέκδοση του έργου του «Δοκίμια I & Δοκίμια II», (εκδόσεις Πατάκη) ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής του συζητά με τον Αριστοτέλη Σαϊνη, φιλόλογο-κριτικό λογοτεχνίας, για το έργο και το εγχείρημα της μετάφραςής του, που χαρακτηρίστηκε ως το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς.

Υπό τον τίτλο Ο Φερνάντο Πεσσόα ως μύθος ποιητικός, η Μαρία Παπαδήμα θα παρουσιάσει το έργο και την προσωπικότητα του κορυφαίου Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα (Fernando Pessoa). Η μεταφράστριά του Μαρία Παπαδήμα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το έργο του «Το βιβλίο της ανησυχίας» (Εκδόσεις Εξάντας, 2008).

Τέλος, για τον πρόσφατα θανόντα Ουρυγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, (1940-2015) έναν από τους γνωστότερους του 20ου αιώνα που θεωρείται δικαίως η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής και στην Ελλάδα κυκλοφορούν με επιτυχία αρκετά βιβλία του, θα γίνει εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ζωής και του έργου του από τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Γιάννη Μπασκόζο.

Καλεσμένοι συγγραφείς

•Eusebi Ayensa (Καταλoνία-Ισπανία)

•Flavia Company (Αργεντινή)

•Pedro Olalla (Ισπανία)

•Juan Vicente Piqueras (Ισπανία)

•Carmen Posadas (Ουρουγουάη)

•Damian Tabarovsky (Αργεντινή)

Ταινίες που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας

Το πρόγραμμα του αφιερώματος πλαισιώνεται από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των Ελλήνων εκδοτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, με αφορμή είτε ιστορικά, πολιτικά και βιβλία ντοκουμέντα, είτε διασκευές κλασικών έργων σε σύγχρονες μορφές έκφρασης.

Η ΔΕΒΘ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την σύνδεση της λογοτεχνίας με την τέχνη του Κινηματογράφου και προβάλλει στο ίδιο χρονικό διάστημα, μια σειρά σημαντικών ταινιών του διεθνούς κινηματογράφου, που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Αίθουσα: ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ | Ώρα προβολών: 18.00

Πέμπτη 07/05/2015

Ο σκοτεινός θάλαμος της Μαρία Βικτόρια Μένις (2007, Αργεντινή, 88 λεπτά), βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ανχέλικα Γκορόντισερ

Παρασκευή 08/05/2015

Μια εκδρομή στη θάλασσα του Γκιγιέρμο Καζανόβα, (2003, 78 λεπτά, Ουρουγουάη), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χουάν Χοσέ Μοροσόλι

Σάββατο 09/05/2015

Pa negre (Μαύρο Ψωµί) του Agustí de Villaronga, (2010, 108 λεπτά, Ισπανία)

Κυριακή 10/05/2015

Blancanieves (Χιονάτη) του Pablo Berger, (2012, 104 λεπτά, Ισπανία)

Δευτέρα 11/05/2015

Η τίγρη του Καμίλο Λουσουριάγα, (1990, 80 λεπτά, Ισημερινός)

Τρίτη 12/05/2015

Η κυψέλη του Μάριο Κάμους, (1982, 112 λεπτά, Ισπανία)

Τετάρτη 13/05/2015

Viridiana (Βιριδιάνα) του Luis Buñuel, (1961, Ισπανία, 90 λεπτά)

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 15:00-21:00 |Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 | Σάββατο 10:00-22:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ