Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών η Άλκη Ζέη

Την Τετάρτη 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η αναγόρευση

Από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών προτάθηκε η αναγόρευση της Άλκης Ζέη σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Λίγους μόλις μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2014, είχε προηγηθεί η αναγόρευσή της δημοφιλούς συγγραφέα σε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια τιμή απέσπασε το 2012 και από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ποια είναι

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1964 επιστρέφουν οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της δικτατορίας, το 1967. Αυτήν τη φορά, ο τόπος διαμονής τους ήταν η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ' όπου επέστρεψαν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπάρμπα - Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη - Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, με τίτλο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημασία της ιστορικής μνήμης σήμερα και στο...
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Δανιηλίδης: Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ, συνεδριακό και εκθεσιακό στη Σίνδο
Τι συζήτησε αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και μέλη της διοίκησης του δήμου
Δανιηλίδης: Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ, συνεδριακό και εκθεσιακό στη Σίνδο
Συγκεντρώσεις στην Αυστραλία μετά το «κύμα» βίας κατά γυναικών
Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κηρυχθεί η βία λόγω φύλου σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για την καταπολέμησή...
Συγκεντρώσεις στην Αυστραλία μετά το «κύμα» βίας κατά γυναικών
Δίπλα στους άπορους η «Μασούτης» - Μοίρασαν 800 κιλά τρόφιμα ενόψει Πάσχα
Αντι-κρίση και Μασούτης χάρισαν χαμόγελα ενόψει Πάσχα - Ειδικότερα, διένειμαν 800 κιλά τροφίμων ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους συμπολίτες μας
Δίπλα στους άπορους η «Μασούτης» - Μοίρασαν 800 κιλά τρόφιμα ενόψει Πάσχα