Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έτοιμο να μας υποδεχτεί!

Το ανεξάρτητο φεστιβάλ μας προσκαλεί στη Σύρο για μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία…

Με έτος ίδρυσης το 2013, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ετοιμάζεται και φέτος να μας υποδεχτεί από τις 3 μέχρι τις 12 Ιουλίου στην ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών, θεματικών προβολών, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων. Σε μια απόπειρα ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Σύρου, μιας κληρονομιάς που παραμένει ζωντανή και στο παρόν, παραδοσιακοί χώροι, αλλά και αναπροσαρμοσμένοι χώροι σ’ όλο το νησί αξιοποιούνται ως χώροι προβολών. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτού του ανεξάρτητου φεστιβάλ; Να αναγάγει τη Σύρο σ’ έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη και τις οπτικές τέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Τι περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε στο Φεστιβάλ

  • Η τελετή έναρξης, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τη Στέγη, όπου οι ΜΑΚΙ, μια ομάδα του σινεμά-περφόρμανς με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας θα κάνουν μια μοναδική προβολή-περφόρμανς με φιλμ 16 χιλιοστών
  • Η πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου (βραβευμένου στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα.
  • Η πρώτη σειρά ομιλών/ανοιχτών συζητήσεων του Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Απόλλων» και φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό φορμά. Στη λίστα των ομιλητών βρίσκονται και τα ονόματα των Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Αλμπέρ Σέρα και Εύας Στεφανή.

  • «Where: Cinemas of Place»: ένα θεματικό πρόγραμμα με ταινίες σύγχρονες και κλασικές, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ελληνικές και ξένες, μικρού και μεγάλου μήκους. Κάτω από την ομπρέλα αυτού του προγράμματος, συναντιούνται ταινίες που ακολουθούν καινοτόμες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην έννοια του «χώρου».
  • Έναν drive-in κινηματογράφο, όπου θα προβληθεί μια επιλογή από ταινίες δρόμου (ένα ειδικό πρόγραμμα που θα προβληθεί ως τμήμα του «Cinemas of Place»), από κλασικά αριστουργήματα μέχρι και κρυφά «διαμάντια».

  • Το πρόγραμμα «One Off»: μια ξεχωριστή ματιά στο αμερικανικό σινεμά, μέσα από ταινίες σκηνοθετών που ολοκλήρωσαν μόνο μία μεγάλου μήκους ταινία.
  • Δύο διαγωνιστικά τμήματα: ένα με μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, που έχει χορηγό τη 2|35, εταιρεία παραγωγής με έδρα της στην Αθήνα, κι ένα με μικρού μήκους ταινίες από τη λεκάνη της Μεσογείου. Η τριμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί σύντομα.
  • Μια προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Κυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκάλυψη αξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ : «Βλέπουμε συχνά UFO»
Πάνω από 140 περιπτώσεις αγνώστου ταυτότητας εναέριων φαινομένων αναφέρθηκαν από Αμερικανούς πιλότους της πολεμικής αεροπορίας μετά το 2004
Αποκάλυψη αξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ : «Βλέπουμε συχνά UFO»