Skip to main content

Βραβεύτηκαν τρεις επιχειρηματικές ιδέες για τον πολιτισμό

Στο πλαίσιο της Πράξης «Πολιτισμός: Η δημιουργική πλευρά της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη»
Μια επιχείρηση παραγωγής ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μια εταιρεία που πραγματεύεται την προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και ένας πολυχώρος πολιτισμού που να απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία είναι οι τρεις επιχειρηματικές ιδέες που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό αριστείας, στο πλαίσιο της Πράξης «Πολιτισμός: Η δημιουργική πλευρά της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα σε συνέντευξη τύπου, μέσα από το πρόγραμμα Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Πολιτισμός – Ανάπτυξη - Απασχόληση» που είχε να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια και την επαγγελματική αβεβαιότητα, προέκυψε ένα αισιόδοξο μήνυμα, αφού δόθηκε η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να προχωρήσουν σε συνέργειες. «Στόχος της δράσης ήταν να μπορέσουν οι ωφελούμενοι να αναδείξουν τις ιδέες τους για ένα νέο προϊόν ή επιχείρηση, όπως αυτές προέκυψαν από τη διαδικασία επιχειρηματικής συμβουλευτικής υποστήριξης. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι νέοι μας πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν και να μην απογοητεύονται» κατέληξε η Καλυψώ Γούλα.

Οι επιχειρηματικές ιδέες των ωφελούμενων αξιολογήθηκαν με κριτήρια την καινοτομία, τις προτεινόμενες μεθόδους παραγωγής και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, τον εξωστρεφή χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα.

Η Ειρήνη Δροσσά βραβεύτηκε για την ιδέα της να ιδρύσει μια επιχείρηση παραγωγής ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω στην πόλη μου, που είναι πολύπαθη, ιστορική και διαθέτει μια τεράστια δυναμική» ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε: «Μέσα στους στόχους της επιχείρησης που δημιούργησα με την αδελφή μου, που ζει και σπουδάζει στο Βερολίνο, είναι να κάνουμε θεατρικές παραστάσεις, να επιδιώξουμε συμπαραγωγές και συνεργασίες με ανθρώπους από άλλες χώρες, ενώ έχουμε σχεδόν έτοιμο ένα ντοκιμαντέρ το οποίο δουλεύουμε από το 2010».

Η Αιμιλία Παναγιώτου έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της εταιρεία που πραγματεύεται την προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Όπως παραδέχτηκε η ίδια, μέσα από το πρόγραμμα ωφελήθηκε και πρακτικά και ουσιαστικά. «Στόχος μας εκτός από τις ομαδικές εκθέσεις που οργανώνουμε, είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με φωτογράφους και να δημιουργήσουμε ένα e-shop για πωλήσεις καλλιτεχνικών φωτογραφιών, γιατί η Θεσσαλονίκη αγαπάει τη φωτογραφία».

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ευαγγελία Παπαθανασίου, για την ιδέα της να δημιουργήσει ένα πολυχώρο πολιτισμού που να απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως συμπράττων φορέας στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Πολιτισμός – Ανάπτυξη - Απασχόληση», που υλοποιεί την Πράξη «Πολιτισμός: Η δημιουργική πλευρά της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη», η οποία έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ (συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους).

Η «Δράση διαγωνισμού Αριστείας και βράβευση νέων επιχειρηματικών ιδεών» (Δράση 11) υλοποιήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ HELEXPO Α.Ε.