Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νεανικές Ορχήστρες κάνουν… απόβαση στο Mediterranean Cosmos

Θα εμφανιστούν με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών που θα γίνει και φέτος στο δήμο Δέλτα

Το Mediterranean Cosmos σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών (International Youth Band Festival), που πραγματοποιείται στη Σίνδο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου, υποδέχεται τη Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Σουκοβόλα (Shuchowola Youth Brass Band) από την Πολωνία την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 20:00, και τη Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Λόβετς (Lovech Youth Brass Band) από τη Βουλγαρία το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 20:00.

Οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο μαγικές μουσικές βραδιές που θα τους ταξιδέψουν (Κόκκινη Πλατεία, επίπεδο 0).

Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Nεανική Oρχήστρα Πνευστών του λυκείου Σουκοβόλα

Η Nεανική Oρχήστρα Πνευστών του λυκείου Σουκοβόλα της Πολωνίας συμπληρώνει εφέτος 56 χρόνια μουσικής δημιουργίας. Κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση των μαέστρων της, του Στέφαν Σαντλίτσι (1959-1966), του Καζιμίερζ Ολταρζέφσκι (1966-1974) και του Γιέρζυ Ζντάνεβιτς (1974 – σήμερα), παρουσιάζει ένα πολυποίκιλο ρεπερτόριο σε αναρίθμητες εκδηλώσεις, παρελάσεις και διαγωνισμούς στην Πολωνία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Συνεδριακό Κέντρο της Βαρσοβίας, στο κάστρο Όλζτιν, στο Οπόλε, στην Κρακοβία, Μπυαλιστόκ, Ζέτσιν, στο Βαντοβίτσε, Λιούμπλιν κ.α.. Εκπροσώπησε πάνω από 10 φορές τον τόπο της (Bialostocka Land) στον εθνικό διαγωνισμό φιλαρμονικών που τελείται κάθε χρόνο στο Inowroclaw, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις (2η θέση το ’95, 3η θέση το ’96, 1η θέση το ’98, 1η θέση το 2003, καθώς και τη διάκριση του Υπουργείου πολιτισμού και άλλων αρχών και το βραβείο του καλύτερου μαέστρου, ομάδας κρουστών, σαξοφώνων και τρομπονιών το 2004, 2012 και 2014. Το 2005, ’07, ’09 και 2011 στους διαγωνισμούς Siemiatycze και Krynica Zdroj κατατάσσεται πάντα στις 3 πρώτες θέσεις.

Η ορχήστρα πραγματοποίησε πλήθος αποστολών εκτός Πολωνίας, όπως στα διαγωνιστικά φεστιβάλ Villefranche De Rouergue – Europarade στην Γαλλία το 1999, στην Ελβετία (Zurich) το 2005, στην Γερμανία (Νiebull το 2002, Husum Rodemis το 2007 και Heikendorf το 2014), στην Ελλάδα (Σίνδος) το 2010, στην Ιταλία (Cisterno) το 2012, στη Ρωσία (Μόσχα) το 2013 και το 2014 στην Κωνσταντινούπολη, κατακτώντας είτε τη διάκριση της κορυφαίας ορχήστρας (Grand Prix) είτε τις πρώτες θέσεις σε επιμέρους πεδία όπως οι σχηματισμοί. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της, ήταν η συναυλία της στην Ιταλία το 2004 παρουσία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ και η απόδοση τιμών στη μονή του Monte Cassino που αποτέλεσε πεδίο μεγάλων μαχών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την 58μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα διευθύνει ο Jerzy Zdanewicz. Υπεύθυνος του φυτωρίου της είναι ο Jaroslaw Szczerba. Στο τμήμα των κρουστών διδάσκει ο Tomasz Zdaneiwicz, ενώ το 14μελές τμήμα μαζορετών χορογραφεί και προγυμνάζει η Urszula Andracka.

Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Λόβετς

Η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Λόβετς ιδρύθηκε σαν ένα μικρό 20μελές σύνολο το 1986, από τον μαέστρο – καθηγητή μουσικής Totko Rogaski.

Σήμερα, η ορχήστρα απαρτίζεται από 60 περίπου μουσικούς ηλικίας 11 έως 20 χρονών.

Η πειθαρχία, η αφοσίωση, το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εξ αυτών εντυπωσιακή παρουσίαση των κομματιών αποτελούν το χαρακτηριστικό της ορχήστρας, η οποία κατέκτησε αναγνώριση όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία).

Η ορχήστρα εμφανίζεται όχι μόνο σε αίθουσες συναυλιών, αλλά και σε επίσημες εκδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο, πλαισιωμένη από την πολύχρωμη και γεμάτη ζωντάνια παρουσία των μαζορετών, της (μοναδικής για τη Βουλγαρία) ομάδας κρουστών (από το 2006) και της ομάδας σημαιοφόρων της (από το 2007). Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ποικίλει από παραδοσιακή μέχρι κλασσική και τζαζ μουσική.

Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Τότκο Ρογκάσκυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουγγαρία: Ομοφοβικός νόμος βάζει στο στόχαστρο βιβλία, σειρές, ταινίες
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να καταγγείλουν την συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ
Ουγγαρία: Ομοφοβικός νόμος βάζει στο στόχαστρο βιβλία, σειρές, ταινίες
Αφιέρωμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο Animasyros
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ενώνει τις δυνάμεις του με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε ένα αφιέρωμα με θέμα την Ελευθερία
Αφιέρωμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο Animasyros