Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

50α Δημήτρια με Φαμπρ, Λορέντσι, αλλά και δημιουργούς της πόλης

Για πρώτη φορά θα υπάρχουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις εκδηλώσεις

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η 24ωρη παράστασή του Βέλγου Jan Fabre «Mount Olympus», μια πολιτιστική εμπειρία που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέα τον Όλυμπο, το θεατρικό «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του» του πολυσυζητημένου Σλοβένου Jernej Lorenci, dada κινηματογράφος με μουσική υπόκρουση από συγκροτήματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, εικαστικός περίπατος, νέες ματιές σε παλιότερες παραστάσεις (Road Trip, Ορυχείο Ίψεν), και κάποιες που έχουν ήδη γράψει τη δική τους πορεία («Ντυμένοι γυμνοί» του Ρήγου, «Αίματα» από Αργυρώ Χιώτη και ομάδα Vasistas) είναι μερικά από τα όσα περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα των Δημητρίων.

Σε μια χρονιά επετειακή μιας και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια για το θεσμό. «Μας ενδιαφέρει τα Δημήτρια να είναι ένα φεστιβάλ διεθνές και να αφορά όλη την πόλη», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Έλλη Χρυσίδου.

Ερμηνεύοντας δε το σύνθημα «Futureβαλ, το Fεστιβάλ του μέλλοντός μας» που συνοδεύει τα 50α Δημήτρια, έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό φεστιβάλ, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, φρεσκάδα, συνέργειες και νέες προτάσεις.

Η αντιδήμαρχος εστίασε στους χώρους που θα φιλοξενηθούν δράσεις του φεστιβάλ λέγοντας πως θα αξιοποιηθούν τόσο κτήρια (πρώην Maison Crystal, Βίλα Πετρίδη στην Αναγεννήσεως, Σφαγεία), όσο και δημόσιοι χώροι όπως η Παραλία, οι δρόμοι και οι πλατείες.

Τη σημασία που έχει για την πόλη το Λιμάνι εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε πως ο δήμος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την αξιοποίηση της Νέας Παραλίας και πέρα από το λιμάνι, που αποτελεί σημείο αναφοράς. «Επεκτείνουμε τις δράσεις του πολιτισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, έως και το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και σε επιλεγμένους χώρους στα ενδότερα της πόλης», δήλωσε.

Στο γεγονός ότι φέτος έγιναν αναθέσεις σε νέους εικαστικούς και σε μουσικούς εστίασε η Θούλη Μισιρλόγλου που έχει το γενικό συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος. Είπε πως η εμπειρία χαρακτηρίζει τα 50α Δημήτρια και ότι το φετινό πρόγραμμα θα είναι «ένα κράμα ποίησης και δημιουργικής ανησυχίας». Σημείωσε δε πως επιστρέφουν οι ποιητές προτείνοντας έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης των ποιημάτων τους, το θέατρο γίνεται χοροθέατρο και το θέατρο γίνεται θέατρο – performance.

Για το μουσικό κομμάτι μίλησαν ο Λάκης Τζήμκας και ο Γιώργος Χριστιανάκης τονίζοντας πως ξεχωρίζουν οι συναυλίες των Hauschka (10/10), Adam Ben Ezra (12/10, ο ίδιος θα δώσει και σεμινάριο ανοιχτό στο κοινό), και του Chris Cole - aka Manyfingers (16/10), το σεμινάριο του Greg Hutchinson (3/10).

Στο διεθνές θέατρο πέρα από την θεατρική περφόρμανς του Φαμπρ και την παράσταση του Λορέντσι (6/10) θα δούμε τη δουλειά του ρουμάνου Σιλβίου Πουρκαρέτε στον «Οιδίποδα» (Oidip 4/10) και τους βέλγους t.g.Stan που έρχονται ξανά στην πόλη μας, αυτή τη φορά με την «Προδοσία» του Πίντερ. Όπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος Σάββας Πατσαλίδης η επιλογή έγινε με στόχο να δει το κοινό κάτι το ιδιαίτερο. «Η Θεσσαλονίκη πάσχει από μέτρο σύγκρισης. Τα μόνα σχήματα που έρχονται στην πόλη είναι αθηναϊκά και όχι πάντα καλής ποιότητας» σχολίασε.

Στο ελληνικό θέατρο θα δούμε μεταξύ άλλων τη νέα ματιά στο «Ορυχείο Ίψεν: Η ελπίδα ήρθε» (5-7/10) σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και Κορίνας Βασιλειάδου και την παρουσίαση του πολυσυζητημένου έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις».

Η 7η τέχνη εκπροσωπείται με το καθιερωμένο Thessaloniki International Short Film Festival (9-13/10) αλλά και τον dada κινηματογράφο συνοδεία μουσικής (7/10).

Στον χορό τέλος θα δούμε την ομάδα του Modern Dance Theatre Istanbul of State Opera (15/10), προβολές video dance στα Σφαγεία (14-15/10), αλλά και την παράσταση «Ντυμένοι γυμνοί» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (2-4/10), ενώ στα εικαστικά ξεχωρίζει η έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη (9-31/10).

Η αυλαία των Δημητρίων θα ανοίξει στις 26 Σεπτεμβρίου με ένα πάρτι που θα ξετυλιχθεί από το Λευκό Πύργο έως το Λιμάνι και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου με τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα και ένα πάρτι λήξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από φέτος θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Το πρόγραμμα των Δημητρίων είναι αναρτημένο στη διεύθυνση www.dimitria.thessaloniki.gr ενώ το έντυπο θα υπάρχει σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ