Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Επτά δημιουργικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα νέο φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο, που θα διαρκέσει επτά μήνες: ένα Σάββατο κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2015 μέχρι και το Μάη του 2016. Τίτλος του; Bookpoints.
Και φετινή θεματική του; Ταξίδια με τα βιβλία. «Τα βιβλία είναι μέσα που ταξιδεύουν μεγάλους και μικρούς σε κόσμους άλλοτε μακρινούς και άλλοτε πιο κοντινούς», εξήγησε στον «Τ.Θ.» η Μαρίνα Πολυμερίδου από το βιβλιοπωλείο «Παραμυθούπολη», που είναι μέλος της διοργάνωσης.*
Στην πορεία, προστέθηκε μια άλλη έννοια του ταξιδιού: να ταξιδέψουν βιβλία σε παιδικές βιβλιοθήκες που τα χρειάζονται. Έτσι θα συγκεντρωθούν κάθε μήνα βιβλία που θα τα προσφέρουν οι επισκέπτες (είτε αγοράζοντάς τα από το βιβλιοπωλείο είτε φέρνοντάς τα από το σπίτι τους) και στη συνέχεια θα δωρίζονται σε μια βιβλιοθήκη ή σε σχολείο της περιοχής τους.
Στόχος των διοργανωτών του φεστιβάλ; Να εμπνεύσουν νέους αναγνώστες!
-Τι είναι τα Bookpoints;
-Το BOOKPOINTS είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του, που συνδιοργανώνουν φέτος για πρώτη φορά 7 δημιουργικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;
-Και οι 7 συνδιοργανωτές είμαστε άνθρωποι με κοινό όραμα και κοινή τοποθέτηση πάνω στο χώρο του βιβλίου. Αυτό σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη περισσότερο σε ενώνει παρά σε χωρίζει. Έτσι, μέσα από μικρά πηγαδάκια στην αρχή και, στη συνέχεια, μακροσκελείς συζητήσεις και προβληματισμούς για την πορεία του παιδικού βιβλίου και για τους θεσμούς που το προάγουν, προέκυψε η ιδέα να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε οι ίδιοι ένα φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο. Στην πορεία της οριστικής διαμόρφωσης της ιδέας και της υλοποίησης καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η υποστήριξη και καθοδήγηση που είχαμε από την Ιωάννα Σεραφειμίδου, υπεύθυνη των «Πυγολαμπίδων στο κλουβί», ηλεκτρονικού οδηγού για τον ελεύθερο χρόνο των οικογενειών στη Θεσσαλονίκη.
-Η θεματική είναι το ταξίδι. Πώς επιλέχθηκε;
-Η ανάγνωση είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι. Τα βιβλία είναι μέσα που ταξιδεύουν μεγάλους και μικρούς σε κόσμους άλλοτε μακρινούς και άλλοτε πιο κοντινούς. Έτσι, στην αναζήτησή μας για μια ενιαία θεματική ομπρέλα των εκδηλώσεών μας ξεπήδησε με έναν τελείως αυθόρμητο και αυτονόητο τρόπο η έννοια του ταξιδιού. Έπειτα, προσθέσαμε και μια επιπλέον πτυχή στο ταξίδι αυτό, με την πρωτοβουλία μας να ταξιδέψουν βιβλία σε παιδικές βιβλιοθήκες που τα χρειάζονται.
-Γιατί επιλέξατε να απευθυνθείτε στα παιδιά;
-Γιατί το μεγάλο στοίχημα στην ανάγνωση είναι η παιδική ηλικία. Το παιδί είναι αυτό που βρίσκεται στην απαρχή του ταξιδιού, είναι ο εκκολαπτόμενος αναγνώστης και αυτό που βάλλεται από άπειρα ερεθίσματα γύρω του. Πιστεύουμε πως άνθρωποι που αγαπούν και υπηρετούν το χώρο του βιβλίου είναι οι καταλληλότεροι για να προτείνουν, να δώσουν ιδέες και να ενισχύουν τη γοητεία του βιβλίου στα άλλοτε διψασμένα και άλλοτε χορτασμένα ματάκια των παιδιών.
-Η δράση καλύπτει τυχόν κενά που υπάρχουν στο σχολείο, πχ στον τομέα της λογοτεχνίας;
-Η λογοτεχνία, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, κατέχει πια σημαντική θέση στο σχολικό πρόγραμμα, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι ούτε να καλύψει κενά ούτε να βάλει τα γυαλιά σε κανέναν. Εμείς, ως χώροι δημιουργικοί και ελεύθεροι, ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα εκδοτικό γίγνεσθαι, παρακολουθούμε τη δουλειά δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων της πόλης, αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες και επιθυμίες των μικρών αναγνωστών και ερχόμαστε να προτείνουμε σ’ αυτούς όχι μόνο τίτλους, αλλά και τρόπους να τα επιλέξουν, να τα διαβάσουν, να τα βιώσουν, να τα απολαύσουν!
Με αυτή την έννοια, είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι με τους εκπαιδευτικούς σε μια κοινή πορεία με έναν και μοναδικό στόχο: να κάνουμε την ανάγνωση εργαλείο μάθησης και απόλαυσης.
-Σε μια εποχή που το βιβλίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση με τις πωλήσεις να πέφτουν, το ίντερνετ να καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του ελεύθερου χρόνου, πώς μπορεί να αντισταθεί το βιβλίο; Ποιο το συγκριτικό του πλεονέκτημα;
-Το έντυπο βιβλίο βάλλεται από πολλές πλευρές και το μέλλον του είναι μάλλον δυσοίωνο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει συνήθεια στο παιδί το διάβασμα, είτε αυτό που θα διαβάσει θα είναι το βιβλίο στο προσκεφάλι του πριν κοιμηθεί είτε ένα e-book στον καναπέ – κάπου ανάμεσα στα παιχνίδια στα tablets και τα παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση – είτε κάποιες σελίδες στο ίντερνετ. Το ζήτημα είναι να εμπνεύσουμε αναγνώστες. Αναγνώστες ενεργητικούς και επιλεκτικούς, που μεγαλώνοντας θα προβληματίζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, θα έχουν κρίση, δημιουργική φαντασία αλλά και τα γνωστικά μέσα που χρειάζονται για να τις εκφράσουν. Το έντυπο βιβλίο υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
-Ένα σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ είναι και αυτό της δωρεάς βιβλίων από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
-Κομμάτι της φιλοσοφίας των BOOKPOINTS αποτελεί και η κοινωνική ευαισθητοποίηση. Στόχος μας από την αρχή ήταν να πλαισιώσουμε το φεστιβάλ μας και με ένα πιο απτό αποτέλεσμα, το οποίο για φέτος αποφασίσαμε να είναι η ενίσχυση τοπικών δανειστικών βιβλιοθηκών. Έτσι, αποδέκτες θα είναι και πάλι οι μικροί αναγνώστες – μέλη σε δανειστικές βιβλιοθήκες του σχολείου ή της γειτονιάς τους.
Ο τρόπος που θα λειτουργήσει αυτό είναι ο εξής: στην εκδήλωση του BOOKPOINT του μήνα θα συγκεντρώνονται βιβλία που θα προσφέρουν οι επισκέπτες (είτε αγοράζοντάς τα από το βιβλιοπωλείο είτε φέρνοντάς τα από το σπίτι τους), τα οποία στη συνέχεια θα δωρίζονται σε μια βιβλιοθήκη ή σχολείο της περιοχής του εκάστοτε βιβλιοπωλείου.
*Συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: Books and Toys (25ης Μαρτίου 93), Χαρτί και καλαμάρι (Αναλήψεως 47), Πράσινο σύννεφο (Πασαλίδη 21, Καλαμαριά), Ονειροπαγίδα (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο), Νους και γνώση (Λαζάρου Τσάμη 70), Παραμυθούπολη (Καβάφη 12, Ευκαρπία) και Κάτι γίνεται (Γεωργίου Παπανδρέου 27).