Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker

Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Για το βιβλίο του A Brief History of Seven Killings

Στον τζαμαϊκανό μυθιστοριογράφο Μάρλον Τζέιμς, για το βιβλίο του A Brief History of Seven Killings, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Booker. Το βιβλίο επελέγη μεταξύ 156 τίτλων και έχει ως θέμα την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε πριν 40 χρόνια ο θρύλος της ρέγκε μουσικής, Μπομπ Μάρλεϊ.

Ο 44χρονος Τζέιμς δήλωσε ότι ελπίζει μετά τη βράβευσή του, να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στους συγγραφείς της Καραϊβικής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να γράψει το μυθιστόρημά του αν δεν βρισκόταν μακριά από την Τζαμάικα.

«Χρειαζόμουν απόσταση για να το γράψω και από αυτή την άποψη είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα της εξορίας: ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο. Θα ήμουν ευτυχής αν άρεσε έστω και σε δύο μόνο ανθρώπους» είπε.

«Οι τραγουδιστές της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ και Πίτερ Τος ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από το στόμα μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση» συνέχισε, ενώ αποκάλυψε ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί.

«Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ έκανε λόγο για «το πιο συναρπαστικό» βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, τονίζοντας ότι τα βιβλία τα οποία κρίθηκαν αντιπροσωπεύουν τις πλέον διαφορετικές μορφές της αγγλικής γλώσσας ανά τον κόσμο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ), απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Μέχρι το 2013 δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών. Από το 2014 συμμετέχουν και συγγραφείς του Νέου Κόσμου.

Με το Booker έχουν τιμηθεί στο παρελθόν 30 άνδρες και 16 γυναίκες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους οι Σάλμαν Ρούσντι, Καζούο Ισιγκούρο, Μάργκαρετ Άτγουντ, Τζούλιαν Μπαρνς, Χίλαρι Μαντέλ αλλά και συγγραφείς που διακρίθηκαν αργότερα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως οι Β.Σ.Νάιπουλ, Τζ. Μ. Κουτσί, Ναντίν Γκόρντιμερ και Άλις Μανρό.

Το βιβλίο ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: «Έξυπνη Εξειδίκευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Νέα ευρήματα στο Ασκληπιείο Φενεού