Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τάσος Ράτζος: «Η σοφία του Αισώπου είναι ότι μας διασκεδάζει και μας διδάσκει»

Με αφορμή την παράσταση «Αισώπου κόμιξ 2» ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι κοινό έχουν μια γαλατού, μια αλεπού που θέλει σταφύλια, δύο τράγοι που μαλώνουν, ένα λοντάρι και μια ποντικίνα, δύο φίλοι και μια αρκούδα, και ένας ψεύτης βοσκός; Είναι ήρωες στους μύθους του Αισώπου τους οποίους παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου «Μικρός Βορράς» τις Κυριακές τα απογεύματα (17.30) στον Πολυχώρο Ενώ (Ερμού 11 και Δραγούμη). Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, εκφράζουν την άποψή τους, γελούν και στο τέλος ανεβαίνουν στη σκηνή για να πάρουν μέρος κι αυτά στην παράσταση! Ο ενθουσιασμός τους βλέποντάς τα ένα Κυριακάτικο απόγευμα σε μια από τις παραστάσεις ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον σκηνοθέτη του «Αισώπου κόμιξ 2»  Τάσο Ράτζο.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας μύθος του Αισώπου και γιατί;

-Είναι ένας μύθος που δεν έχω βάλει ακόμα σε καμία από τις παραστάσεις μου, γιατί τον θεωρώ πολύ σκληρό. Ένας μύθος με ένα λιοντάρι, μια αλεπού κι ένα γαϊδούρι που αποφασίζουν να συνεταιρισθούν και να κυνηγήσουν μαζί. Το κυνήγι πάει πολύ καλά, αλλά όταν έρχεται η ώρα της μοιρασιάς το λιοντάρι θα «αρπάξει» ετσιθελικά τη «μερίδα του λέοντος»! Και μάλιστα θα φάει και έναν από τους συνεταίρους του. Ένας μύθος που μας μιλάει για την απληστία... Και ναι δυστυχώς την έχω συναντήσει πολλές φορές στη ζωή μου! Γι’ αυτό μου αρέσει αυτός ο μύθος γιατί μου θυμίζει να φυλάγομαι από τους άπληστους ανθρώπους. 

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση «Αισώπου κόμιξ 2»;

-Η παράσταση «Αισώπου κόμιξ 1» παίζεται τρία χρόνια και έχει πάει παντού από την Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη, ως τη Λάρισα και τον Βόλο.

Χρειαζόταν λοιπόν μια ανανέωση. Κάναμε μια έρευνα για τους πιο αγαπημένους μύθους των παιδιών, βάλαμε κι εμείς (εννοώ την ομάδα) τις δικές μας επιλογές με κριτήρια κυρίως παιδαγωγικά αλλά και κοινωνικά και έτσι προέκυψε ένα υλικό που θέλαμε να το μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους. Έχουμε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και βλέπουμε από πρώτο χέρι τα θέματα που τους απασχολούν: φιλία, διαφορετικότητα, ψέμα, βία, αυτοεκτίμηση κλπ. Και έτσι μετά από γόνιμες συζητήσεις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα παραγωγή

 

-Και η συνεργασία με τον Σάκη Σερέφα πώς προέκυψε;

-Όλο το υλικό που προέκυπτε από την πρόβα ήταν εξαιρετικό αλλά πρωτογενές και μόνο μια έμπειρη πένα θα μπορούσε να το απογειώσει. Ο Σάκης Σερέφας ήταν ο ιδανικός συνεργάτης. Ένας άνθρωπος που ζει και εργάζεται στην πόλη, βιώνει καθημερινά την εκπαίδευση μέσα στο σχολείο, πολυβραβευμένος συγγραφέας αλλά και πάνω απ΄ όλα εξαιρετικός άνθρωπος και φίλος, ήρθε και στάθηκε αμέσως δίπλα μας. Κι έτσι η ομάδα εγκαινίασε μια νέα ουσιαστική συνεργασία.   

-Η επιστροφή στην παράδοση πέρα από πηγή έμπνευσης στο καλλιτεχνικό επίπεδο, πώς λειτουργεί για την αναζήτηση της ταυτότητάς μας, των ελαττωμάτων μας;

-Οι μύθοι του Αισώπου δεν είναι μόνο Ελληνική παράδοση είναι μια παγκόσμια κληρονομιά. Μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καλλιτέχνες στον κόσμο. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι είναι μια στροφή στην παράδοση αλλά μια βουτιά στα καθάρια νερά της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Οι μύθοι αυτοί έχουν διπλή λειτουργία από τη μια μας διασκεδάζουν, το κοινό γελάει από το πρώτο λεπτό της παράστασης, αλλά και  μας αφυπνίζουν. Θέλουν να κρατούν τον άνθρωπο σε μια υγιή εγρήγορση για τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο μας. Εμείς οι άνθρωποι συνήθως θιγόμαστε αν κάποιος μας μιλήσει ευθέως για τα ελαττώματά μας. Όμως μέσα απ΄ τους μύθους του Αισώπου και  κρυμμένοι πίσω απ΄ τις μάσκες των ζώων μπορούμε ν’  αφουγκραστούμε την αλήθεια ανώδυνα. Αυτή είναι η σοφία του Αισώπου: μας διασκεδάζει και μας διδάσκει.

-Στην παράσταση ένα σημαντικό μέρος είναι το διαδραστικό στοιχείο. Βάζετε τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά και να μην είναι παθητικοί θεατές. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Και ποια η σημασία της αλληλεπίδρασης με το κοινό;

 -Η διάδραση έχει έναν και μόνο στόχο να ενδυναμώσει τον μικρό θεατή ψυχικά και πνευματικά. Αυτό ήταν από την αρχή το όραμά μου να δίνουμε μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία στα παιδιά μέσα από την ουσιαστική βιωματική συμμετοχή. Γι αυτό και πάντα συνεργαζόμαστε με ειδικευμένους επιστημονικά στο εκπαιδευτικό δράμα, Μελίνα Χατζηγεωργίου, Άννα Παπαφίγκου, Φλόρα Σπύρου. Το παιδί φεύγει από την παράσταση και νιώθει ότι κάποιοι ασχολήθηκαν πολύ σοβαρά και ουσιαστικά μαζί του. Έχει πάρει ένα βίωμα που θα το συντροφέψει για πολύ καιρό.

 

-Παράλληλα ο Μικρός Βορράς ανεβάζει και τον «Κουκουμπλή» και τα «Παραμύθια στο ασανσέρ». Μιλήστε μας για αυτές.

-Ο «Κουκουμπλής» είναι μια σύνθεση με τρία αγαπημένα μου Ελληνικά λαϊκά παραμύθια: «Το πιο γλυκό ψωμί», «ο Κουκουμπλής» και «η βασιλοπούλα και το άλας». Παρουσιάζονται στην ίδια λογική, με διαδραστικά, όπως το Αισώπου κόμιξ,  στον Πολυχώρο ΕΝΩ κάθε Κυριακή στις 11:30. Είναι μια πολύ αγαπημένη μου δουλειά με λεπτοδουλεμένες μάσκες της Μάρθας Φωκά και ζωντανή μουσική. Το ιδιαίτερο σ΄αυτή τη δουλειά είναι ότι οι μικροί θεατές ζυμώνουν πριν την παράσταση εμείς το ψήνουμε στη διάρκειά της και στο τέλος τρώμε το ψωμί που ζυμώσαμε.

«Τα παραμύθια στο ασανσέρ» είναι μια δουλειά μύθος, παίζεται ασταμάτητα για 7 χρόνια. Από συμπτώσεις δεν είχαμε καταφέρει να τη δείξουμε στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς υπερβολή την έχουν δει πάνω από 50.000 χιλιάδες παιδιά. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Αυλαία κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία. Και απαντά σε δύο ερωτήσεις α) υπάρχει θέση για το Ελληνικό λαϊκό παραμύθι στον σύγχρονο κόσμο μας; Και β) Τι λέει ο λαός για τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα!

 

-Ποια τα επόμενα βήματα; Τι άλλο σχεδιάζετε;

-Αυτόν τον καιρό βρισκόμαστε με μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών και συνεργατών στη δημιουργία της καινούργιας μας παραγωγής: Η «Ελένη» του Ευριπίδη, για νέους στο  Black Box από 13/12.

Είσοδος 6€. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλ:

Cosmote: 6985 858932, Vodafone 6945 260308.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ