Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιορτή γαλλοφωνίας και στη Θεσσαλονίκη

Με δράσεις για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά και τη γαστρονομία, από 8 έως 24 Μαρτίου

Από το 1998 η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί επισήμως ως Διεθνής Ημέρα γαλλοφωνίας. Έκτοτε η Γαλλία και ο γαλλόφωνος κόσμος γιορτάζει με ποικίλες εκδηλώσεις τον πλούτο και την ποικιλομορφία του γαλλικού πολιτισμού και της γαλλικής γλώσσας.

Λογοτεχνία, κινηματογράφος, θέατρο, μουσική και σχολικά εκπαιδευτικά εργαστήρια συνδιαλέγονται στο φετινό πρόγραμμα της γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεργάστηκε με πολλούς φορείς της πόλης μας -ΚΘΒΕ, Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, ΚΟΘ - και Πρεσβείες άλλων χωρών για την υλοποίησή του.

Από τις 08 έως τις 24 Μαρτίου είμαστε όλοι καλεσμένοι σε αυτή τη γιορτή.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 8 Μαρτίου με τα εγκαίνια της μόνιμης εγκατάστασης της έκθεσης της εικαστικού Ι. Ασσάνη, η οποία επιδιώκει να οπτικοποιήσει το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται κάθε εσωτερικός παλμός του κτηρίου με την μορφή ενός συνεχούς οπτικού παρόντος που μετατρέπει το χώρο σε χρονικό μάρτυρα της ιδιότητάς του. Η καταγραφή αυτή δεν έχει στατιστικό χαρακτήρα αλλά διαδραστικό και χαρτογραφικό, αποκαλύπτοντας τις πιθανές εσωτερικές κινήσεις μέσα από μία σημειωτική σχέση κατεύθυνσης και δράσης.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση-συζήτηση παρουσία της εικαστικού Ι. Ασσάνη, του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, κριτικού τέχνης και του Δημήτρη Αδάμ, προγραμματιστή.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης για το γαλλικό μυθιστόρημα

 

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 19.00 θα φιλοξενηθεί ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, ο οποίος θα μιλήσει για το γαλλικό μυθιστόρημα, ως παράδοση του ίδιου του μυθιστορήματος, δεδομένου ότι μερικές από τις καλύτερες σελίδες της λογοτεχνίας έχουν γραφτεί στη γαλλική γλώσσα.

Θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ : Ι. Δεληγιαννίδου, Χ. Ζαφειριάδου, Ε. Θυμιοπούλου, Γ. Καύκας, Σ, Τζαφέρης, Δ. Τσιλινίκος.

«Ο ξένος» του Νίκι Ιλίεφ, 10 Μαρτίου, ώρα 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Βραδιά βουλγαρικού κινηματογράφου, παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας. Με γαλλικούς υπότιτλους.

Λίγα λόγια για την ταινία: Ένας νεαρός Γάλλος που ταξιδεύει στη Βουλγαρία, ερωτεύεται μια βουλγάρα χωρική με φλογερό ταμπεραμέντο. Αποφασίζει να ακολουθήσει την καρδιά του και ξεκινά να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της, δίχως να γνωρίζει τη γλώσσα και τις παραδόσεις των κατοίκων. Η αντιπαράθεση των δύο πολιτισμών και των οικογενειών, μεταξύ Λέστεν και Παρισιού, γεννά μια ρομαντική, ακαταμάχητη κωμωδία στο πνεύμα των γαλλικών ταινιών της δεκαετίας του 1970.

         

 «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία ελληνικών και γαλλικών κρασιών», 10 Μαρτίου , 20.30-22.00 από την οινολόγο Μαρία Σάμου και τον σομελιέ Θεολόγο Πλακόπουλο.

Θα γευθούμε 5 κρασιά διαφορετικού στυλ, θα τα συγκρίνουμε, θα ντύσουμε με λέξεις τις αισθήσεις μας. Στη γευσιγνωσία του κρασιού υπάρχει μέθοδος, εμπειρία αλλά και μεγάλη ελευθερία στην αίσθηση και την έκφραση.

Συμμετοχή: 15 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. 2310 253 781, [email protected]

         

         

Σύγχρονη βαλκανική ποίηση,11 Μαρτίου, ώρα19.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Ποιητική βραδιά, παρουσία του ποιητή Βλάντα Ουρόσεβιτς , του ποιητή και εκδότη Γιώργου Γιαννόπουλου και του συγγραφέα Τσιτσίμη Γιάννη. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Αλβανίας και το γραφείο προξενικών-εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων Π.Γ.Δ.Μ.

         

«Assassinat d'une modiste » της Κατρίν Μπερνστάιν,15 Μαρτίου,19.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με τη σχολή κινηματογράφου La fémis/Archidoc. Θα προηγηθεί παρουσίαση της σχολής και του προγράμματος υποστήριξης νέων κινηματογραφιστών Archidoc.

Στα γαλλικά, με αγγλικούς υπότιτλους.

Λίγα λόγια για την ταινία:  Η τραγική ιστορία της νεαρής Φανύ Μπερζέ, που ίδρυσε τον δικό της οίκο μόδας στο Παρίσι. Μέσα από την υποδειγματική αφήγηση του σφετερισμού του οποίου υπήρξε θύμα, αναδύεται μια λεπτομερής και συγκλονιστική έρευνα για τη διαδικασία "αρειοποίησης" των εβραϊκών επιχειρήσεων στη Γαλλία, τον προάγγελο της "τελικής λύσης".

         

«Στον κόσμο της μουσικής» 16 Μαρτίου, 20.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης .

Βραδιά γαλλικού τραγουδιού από τη γαλλόφωνη χορωδία cHoralia, με τη συμμετοχή του συνόλου « Les Auvergnats », υπό τη διεύθυνση του Gil Gourdier. Είσοδος ελεύθερη.

         

«Η ιστορία των αρκούδων Πάντα όπως την αφηγείται ένας σαξοφωνίστας που έχει μια φιλενάδα στη Φρανκφούρτη» του Ματέι Βισνιέκ, 17 Μαρτίου, 19.00 (ρουμανικά), 21.00 (ελληνικά), Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Σε σκηνοθεσία Mόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας.

Ο Λουί ο σαξοφωνίστας, ο κουρασμένος καλλιτέχνης που έχει φτάσει στα όρια του, ξυπνά ένα πρωί δίπλα σε μια ωραία, άγνωστη γυναίκα. Τη ρωτά: "Κάναμε έρωτα;". Αυτή δε θέλει να απαντήσει διότι πρέπει να φύγει. Τότε, αυτός της ζητά να του χαρίσει ακόμα εννιά νύχτες. Δέχεται. Το δωμάτιο θα καταστεί ο τόπος μιας ολόκληρης ζωής. Έχουν εννιά νύχτες για να γνωριστούν, να γεμίσουν ίσως το κενό μιας ζωής, να καταλάβουν την ουσία ...

         

Συναυλία του Philippe Forget,18 Μαρτίου, 20.30 Αίθουσα τελετών ΑΠΘ.

Ο γάλλος μαέστρος Philippe Forget θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα, έργα των Ροσίνι, Κουπρίνσκι, Μπερλιόζ και Σαμπριέ. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τοΓενικό Προξενείο της Γαλλίας.

Παρουσίαση βιβλίου

         

 «Ο δρόμος για το Αλταμόν» της Γκαμπριέλ Ρουά, 20 Μαρτίου, 12.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η Γκαμπριέλ Ρουά (1909-1983) είναι μία από τις σημαντικότερες γαλλόφωνεςεκπροσώπους της καναδικής λογοτεχνίας.

Για το βιβλίο της θα μιλήσουν οι:

Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας και επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ

Χλόη Κουτσουμπέλη, συγγραφέας και

Ζιζή Σαλίμπα, εκπρόσωπος των εκδόσεων Θίνες.

         

«Διπλή απιστία» του Μαριβώ, 21 Μαρτίου,19.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. H παράσταση είναι το προϊόν ενός θεατρικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και διήρκεσε 4 μήνες, με θέμα την ανθρώπινη απιστία στο έργο του Μαριβώ.

         

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Βέλγοι...», 22 Μαρτίου, 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Θα γνωρίσουμε την κοινωνία, τον πολιτισμό και τη βελγική γαστρονομία και θα γευθούμε τυπικά πιάτα του Βελγίου! Σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Ένωση των Γάλλων του Εξωτερικού (ADFE-FrançaisduMonde).

Συμμετοχή: 5 ευρώ.

         

«H μνήμη των μνημείων», Πέτρος Μαρτινίδης, 23 Μαρτίου, ώρα 19.00, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Μέσω μιας πλούσιας εικονογράφησης θα αναλυθεί το πώς τα μνημεία, τα ηρώα και τα μνήματα μετέχουν στην κοινωνική ζωή, ως "παρουσίες μιας απουσίας" πάντοτε. Ειδικότερα, θα αναλυθεί το φάσμα των κατηγοριών, η αναγκαιότητα, οι αλληγορικές σημασίες και οι διακυμάνσεις της αισθητικής των μνημείων.

         

         

Γευσιγνωσία κρασιών και σοκολάτας, 24 Μαρτίου, 20.30 - 22.00 από την οινολόγο Μαρία Σάμου και τον σομελιέ Θεολόγο Πλακόπουλο. Θα γευτούμε σοκολάτες της σοκολατοποιίας Cluizel με μια επιλογή από σαμπάνιες και κρασιά.

Συμμετοχή: 15 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσων.

Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. 2310 253 781, [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους