Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παράδοξα κι όμως αληθινά σε ταινίες του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η δύναμη του ίντερνετ, γυναίκες θηριοδαμάστριες, περιπέτεια στον Αμαζόνιο και ένα δάσος – καταφύγιο ελπίδας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ατρόμητες γυναίκες θηριοδαμάστριες τιθασεύουν άγρια ζώα του τσίρκου, τρεις φίλοι ακολουθούν τα χνάρια του θρυλικού Φιτζκαράλντο στον Αμαζόνιο, δυο δίδυμες αδελφές ανακαλύπτουν την ύπαρξη η μία της άλλης, χάρη στο Facebook και ένα κοινόβιο-ουτοπία στα περίχωρα του Παρισιού γίνεται καταφύγιο ελπίδας για ανθρώπους που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο.

Απίστευτα κι όμως αληθινά. Οι παραπάνω είναι αληθινές ιστορίες που έγιναν ταινίες και που θα τις δούμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 20 Μαρτίου 2016.

«Άγρια θηλυκά, ευγενή θηρία»

Στην ταινία της με τίτλο «Άγρια θηλυκά, ευγενή θηρία» (Wild Women, Gentle Beasts), που θα προβληθεί στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις», η Άνκα Σμιντ ασχολείται με γυναίκες θηριοδαμάστριες, που τιθασεύουν άγρια ζώα του τσίρκου. Θηριοδαμαστές από διάφορες ηπείρους λάμπουν κάτω από το φως των προβολέων, αλλά στα παρασκήνια η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή. Κοπιάζοντας και χαμογελώντας ταυτόχρονα, οι καλλιτέχνιδες του τσίρκου αποκαλύπτουν το πάθος τους για τα «άγρια» ζώα τους και το ασυνήθιστο επάγγελμά τους: μια καθημερινότητα γεμάτη αφοσίωση και πειθαρχία σε συνθήκες θανάσιμου κινδύνου.

«Ανάκτηση των αχρήστων»

Τα παθήματα τριών νεαρών ανδρών καθώς διανύουν σχεδόν 5000 μίλια διασχίζοντας τον Αμαζόνιο, στο Περού, αναζητώντας έμπνευση, περιπέτεια και την κληρονομιά της κλασικής ταινίας Φιτζκαράλντο του Βέρνερ Χέρτσογκ, και την παρασκηνιακή ιστορία της σισύφειας προσπάθειας για την παραγωγή της, καταγράφει με την κάμερά του ο Σαμ Πρέσμαν στο ντοκιμαντέρ του «Ανάκτηση των αχρήστων» (Reconquest of the Useless) που θα παρουσιαστεί στην ενότητα «Πορτρέτα».

Όπως ο Φιτζκαράλντο, που ονειρευόταν να χτίσει μια όπερα μέσα στη ζούγκλα, και τον ίδιο τον Χέρτσογκ, με το υπερβατικό όραμά του για τον κινηματογράφο, οι τρεις άνδρες κυνηγούν και αυτοί δονκιχωτικά όνειρα: να ταξιδεύουν χωρίς να είναι τουρίστες και να ζουν μεταμορφωτικές εμπειρίες, εξερευνώντας πράγματα που σπάνια προσεγγίζει κανείς. Διαποτισμένο από το πνεύμα του Φιτζκαράλντο, της απόλυτης ταινίας για τους κυνηγούς του αδυνάτου, η ταινία καταπιάνεται με την αναζήτηση του ανομολόγητου και του αγνώστου και το πού μπορεί να σε οδηγήσει αυτή η πορεία.

«Το δάσος από το οποίο

είναι φτιαγμένα τα όνειρα»

«Το δάσος από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα» της Κλερ Σιμόν, που έχει ενταχθεί στην ενότητα «Περιβάλλον», είναι ένα ντοκιμαντέρ για την προσιτή εκδοχή μιας χαμένης Εδέμ. Το δάσος της Βενσέν είναι ένα μέρος όπου όλοι μπορούν να αγγίξουν, ο κόσμος το επισκέπτεται για να αναζητήσει καταφύγιο στη Φύση.

Εδώ έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται άνθρωποι από όλα τα μονοπάτια της ζωής: πλούσιοι, φτωχοί, Γάλλοι, ξένοι, γκέι, στρέιτ, μόνοι ή με παρέα, παλιομοδίτες ή χίπστερ. Αυτό το δάσος είναι ένα νησί που ορίζεται από τις πόλεις που το περιβάλλουν: μια οφθαλμαπάτη που ονειρεύτηκε ένας κουρασμένος κάτοικος πόλης. Η δυσκολία της ζωής στην πόλη μένει πίσω. Εδώ γιατρευόμαστε, παίζουμε, διασκεδάζουμε και ονειρευόμαστε. Καθώς οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη, οι αλλαγές μιλούν γι’ αυτήν την ουτοπία που ο καθένας φαντάζεται για τον εαυτό του.

«Δίδυμες αδελφές»

Μπορούν δύο κοπέλες να ανακαλύψουν μέσω του ίντερνετ πως είναι δίδυμες; Η απάντηση είναι ναι!

Το Φεβρουάριο του 2013, η Αναΐς Μπορντιέ, μία Γαλλίδα φοιτήτρια που σπουδάζει μόδα στο Λονδίνο, πέφτει πάνω σε ένα βίντεο στο YouTube με τη Σαμάνθα Φάτερμαν, ηθοποιό στο Λος Άντζελες, και μένει άφωνη με την απίστευτη ομοιότητά τους. Αφού ανακαλύπτει ότι γεννήθηκαν την ίδια ημέρα στo Μπουσάν της Κορέας και δόθηκαν αμφότερες για υιοθεσία, η Αναΐς επικοινωνεί με τη Σαμάνθα μέσω Facebook.

Στην ταινία «Δίδυμες αδελφές» που σκηνοθετούν η Σαμάνθα Φάτερμαν και ο Ράιαν Μιγιαμότο βλέπουμε πώς η Σαμάνθα και η Αναΐς ξαναβρίσκουν η μία την άλλη, παρακολουθώντας τα πάντα, από την πρώτη τους συνάντηση μέχρι το πρώτο ταξίδι τους στην Κορέα, όπου τις είχαν χωρίσει. Το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις», διερευνά το νόημα της οικογένειας και της σύνδεσης μέσα από μια ιστορία που θα ήταν αδύνατο να συμβεί 10 χρόνια νωρίτερα, όταν δεν υπήρχαν το YouTube και το Facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις