Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 20 κεράκια για το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών (φωτο)

Πανηγυρική γενέθλια εκδήλωση την Κυριακή 3 Απριλίου με γκαλά όπερας

Είκοσι χρόνια εκπαιδευτικής λειτουργίας, είκοσι χρόνια πολυεπίπεδης προσφοράς στον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών.

Ένας πλούσιος κύκλος εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα πλαισιώσει τα 20χρονα γενέθλια του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού θεσμού του δήμου, με εξέχουσα εκδήλωση το γκαλά όπερας με αποσπάσματα από γνωστές όπερες.

Η συναυλία θα δοθεί, μεθαύριο, Κυριακή 3 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου (Ελευθερίου Βενιζέλου 72, Νεάπολη) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αφιερώνεται στον μεγάλο δάσκαλο μονωδίας και μελοδραματικής του Ωδείου Αχιλλέα Τσάνταλο, βαθύφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης. Θα συμμετέχουν οι μουσικοί Αγγελική Καραγιώργου, Ανίλα Τέλι, Σταύρος Γιαννούλης και Θανάσης Δέλιος στο τραγούδι, Κώστας Καμπάνταης, Μαρία Μητριζάκη, Κέλλυ Αναστασιάδου, Δήμητρα Κατιώνη, Αντώνης Γραμμενόπουλος, Θωμάς Μπουλούσης και Γρηγόρης Απόσογλου στα βιολιά, Σεβαστή Τσακίρογλου και Ορέστης Πρεφτίτσης στις βιόλες, Χρήστος Κυπαρίσης και Χρυσηίδα Χρυσάφη στο τσέλλο, Βασιλική Παπαγεωργίου στο μπάσο, Παναγιώτης Παναγιώτου και Δημήτρης Γκάργκαλης στα φλάουτα, Βασίλης Τάνης στο κλαρινέτο, Μαρία Πουλιούδη στο φαγκότο, Γιώργος Κοντομιχάλης, Αντζελίνα Κόντα και Δημήτρης Χόντας στα σαξόφωνα, Χρήστος Εμεξεζίδης και Χρήστος Στόικος στις τρομπέτες, Μαρίνα Βλαχάκη στο πιάνο.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις όπερες Don Giovanni και Le nozze di Figaro του Mozart, Gianni Schicchi, La bohème και Turandot του Puccini, La Traviata και Rigoletto του Verdi και Norma του Bellini.

Το Ωδείο

Ήταν Μάιος του 1996 όταν ιδρύθηκε το ΝΠΔΔ του τότε δήμου Νεάπολης με τον τίτλο «Πνευματικό Κέντρο». Με το πέρασμα των χρόνων, το Πνευματικό αυτό Κέντρο έγινε Δημοτικό Ωδείο και σήμερα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», συνενώθηκε με τα Δημοτικά Ωδεία Συκεών και Αγίου Παύλου και «μαζί αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο Δημοτικό Ωδείο της χώρας», όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Βασίλης Μπουλούσης. «Εκτός από τη μουσική κάλυψη των πολλών και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του δήμου, το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών στοχεύει στην οργάνωση και λειτουργία μουσικών συνόλων υψηλών προδιαγραφών, αλλά και στην παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής παιδείας ισόρροπα σε ολόκληρο τον δήμο», προσθέτει.

Κορυφαίο μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου αποτελεί η Φιλαρμονική, που αποτελείται από 90 και πλέον παιδιά, νέες και νέους που προσφέρουν ακούραστα τις υπηρεσίες τους και λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του δήμου.

Πλήθος δραστηριοτήτων συνθέτουν το ιστορικό της. Από την Κρήτη έως τις πόλεις της Μακεδονίας και της Ηπείρου, και από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έως τη Θράκη, η Φιλαρμονική έδωσε το δυναμικό της «παρών» ενώ έδωσε συναυλίες και στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία και συνέπραξε με μουσικά σχήματα από τις χώρες αυτές. Κορυφαία σελίδα στο ιστορικό της Φιλαρμονικής αποτελεί η συμμετοχή της το 2003 στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πρωθυπουργούς-αρχηγούς κρατών και υπουργούς Εξωτερικών των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πόρτο Καρράς της Σιθωνίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας.

Η Φιλαρμονική, αλλά και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, η Μαθητική Χορωδία και η Παιδική Λαϊκή Χορωδία είναι ανοιχτά σε εγγραφές παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στη Φιλαρμονική γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από Δ’ Δημοτικού και άνω. Στη Μαθητική χορωδία και την Λαϊκή Παιδική Χορωδία γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από Β’ Δημοτικού και άνω. 

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος Νεάπολης - Συκεών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον
Εξέφρασε τον φόβο ότι οι εσωκομματικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία
Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον