Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Γιατί να μείνουμε σπίτι. Η άνοιξη είναι εδώ και υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Εικαστικά
-Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και ο εκδοτικός οίκος UNIVERSITY STUDIO PRESS μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Η συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη» ( 1885 - 1912 ), στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108)
στις 20:00. Διάρκεια έως 26/6. Λειτουργεί: ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τρίτη έως και Κυριακή 10:00-18:00. Δευτέρα κλειστά.
-Έκθεση φωτογραφίας της Ισραηλινής φωτογράφου Ντάφνα Ταλ (Dafna Tal), με τίτλο «Μια Διαρκής Πίστη: Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους», πραγματοποιείται από 19 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2016, στην Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη. Εγκαίνια στις 19.00. Οι 40 φωτογραφίες της έκθεσης «είναι δημιουργίες της καλλιτέχνιδος από τα έτη 2013 έως και 2015, και αποτυπώνουν την πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της με την Ελληνική και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
-Τo Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στον χώρο του μια σειρά προβολών από το έργο τεσσάρων Ελλήνων φωτογράφων που έδρασαν τα τρία πρώτα τέταρτα του 20ού αιώνα, αναδεικνύοντας μέρος των συλλογών και αρχείων του.
Τις προβολές επιμελήθηκε ο Στέργιος Καράβατος. Συνολικά, προβάλλονται περισσότερα από τετρακόσια έργα, πολλά από τα οποία έχουν εκτεθεί σε παλαιότερες παραγωγές του ΜΦΘ, ενώ ένας αριθμός έργων δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.
- Μια σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 97 Τηλέφωνο: 2310 223041). Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή: 11:00 με 15:00 και 18:00 με 21:00, Τετάρτη: 11:00 με 15:00,
Σάββατο: 11:00 με 16:00.
-Αντλώντας έμπνευση από τον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες επεμβαίνουν σε αυτόν, από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, δημιουργώντας έναν «διάλογο» ανάμεσα στα έργα και τον χώρο.
Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Λόγος Θόρυβος» στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Live@Library» (Ζωντανά στη Βιβλιοθήκη αλλά και Ζήσε στη Βιβλιοθήκη).
Θα παρουσιάσουν έργα τους οι: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φένια Ηλιάδου, Μαρία Κομπατσιάρη, Εύη Κυρμακίδου, Θοδωρής Λάλος, Άννα Λιόκα, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρης Παλάντζας, Γιώργος Παναγιωτάκης και Κώστας Σπανόπουλος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 20:00 και το Σάββατο 8:30 – 15:00.
- Η έκθεση με τίτλο "Τομές" της Ειρήνης Μωϋσίδου στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ.2310 857978). Θα διαρκέσει έως τις 3 Μαΐου 2016. Λειτουργεί: Τρίτη 10:00 με 18:00, Τετάρτη 10:00 με 18:00, Πέμπτη 10:00 με 18:00, Παρασκευή 10:00 με 18:00, Σάββατο 11:00 με 15:00.
Διάλεξη του Βέλγου κοινωνιολόγου Rudi Laermans για το σύγχρονο χορό και θέατρο: "Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία"στις 18:00-20:00 στο Θέατρο Κλειώ του τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ (Εγνατίας 122). Με αφορμή το νέο του βιβλίο "Moving Together - Theorizing and Making Contemporary Dance" (2015) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη σειρά Arts in Society από τις εκδόσεις Valiz Amsterdam, o γνωστός Βέλγος κοινωνιολόγος Rudi Laermans θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για μια διάλεξη ανοιχτή στο κοινό. Στη διάλεξη θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με τη σκηνοθέτη και ερευνήτρια των παραστατικών τεχνών Δανάη Θεοδωρίδου βασικές ιδέες του βιβλίου σχετικά με τις συνθήκες συνεργασίας στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.
-Διάλεξη με τίτλο «Αρχαιολογικά Ευρήματα στη 2η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης - ανθολόγηση ανασκαφών και όψεις καθημερινότητας» θα δώσει η αρχαιολόγος, Δρ. Δέσποινα Μακροπούλου, στις 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης στο Public Τσιμισκή στις 19.00 για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Από το μεγάλο χρέος στην χρεοκοπία».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιάννης Σταύρου (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ΣΒΒΕ), Χρήστος Νεγκάκης (Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Σταύρος Τζίμας (Δημοσιογράφος).
Ένα βιβλίο που εξηγεί πώς η Ελλάδα έφτασε στην οικονομική κατάρρευση και καταδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες του λιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και τις μοιραίες επιλογές της ηγεσίας.
Για πολλά χρόνια η ζωή στην Ελλάδα κυλούσε αμέριμνα. Ή σχεδόν αμέριμνα. Αλλά το 2009, λίγα χρόνια μετά τη θριαμβευτική ένταξή μας στην ευρωζώνη, ήρθε η κρίση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε στην αρχή. Όμως αυτό που ακολούθησε δεν ήταν απλώς μια οικονομική κρίση, αλλά μια άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομική καταστροφή.
Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση;
Γιατί η χώρα βρέθηκε εκτός ελέγχου;
Για παιδιά
-Έκθεση παιδικών εικαστικών δημιουργιών με τίτλο «Δημιουργούμε και θυμόμαστε τα παιδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου» διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3).
Τα έργα φιλοτέχνησαν μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων Δημοτικού, μετά από σεμινάριο ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών τους.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της Πορείας Μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, θύματα του Ολοκαυτώματος. Τα έργα των μαθητών παρουσιάστηκαν στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, την ημέρα της Πορείας Μνήμης (20 Μαρτίου).
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 29 Απριλίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 έως 14.00 και 17.00 έως 21.00 και το Σαββάτο από 09.00 έως 14.00. Είσοδος ελεύθερη.