Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεναγηθείτε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ!

Στο πλαίσιο της 13ης ΔΕΒΘ το Αριστοτέλειο συμμετέχει με δράσεις

Με τρεις εκδηλώσεις συμμετέχει η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ στην 13η ΔΕΒΘ. Συγκεκριμένα την πρώτη μέρα της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει Ξενάγηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ από το «Βιβλίων Τόποι», τιμητική εκδήλωση για το Έτος Αριστοτέλη στις 12/5, την Παρασκευή 13/5 θα γίνει συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και το Σάββατο 14/5 Βραδιά αραβικής ποίησης υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεάτρου και της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Πέμπτη 12/5 και ώρες 13.00-15.00 Ξενάγηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ από το Βιβλίων Τόποι

Γνωρίζουμε την ιστορική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί από το 1927. Ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Τάσος Κωτσιόπουλος, ο οποίος μαζί με την κα. Μόρφω Παπανικολάου και την κα. Ρένα Σακελλαρίδου σχεδίασαν το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, θα μας ξεναγήσει στο κτίριο, βραβευμένο με το βραβείο «Αρχιτεκτονική 2000» ως το καλύτερο δημόσιο κτίριο της πενταετίας 1995-1999. Η κα. Κατερίνα Νάστα, προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΒΚΠ, και το προσωπικό της βιβλιοθήκης θα μιλήσουν για την ιστορία, τις συλλογές και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της και θα δείξουν τεκμήρια από την ιστορική συλλογή της βιβλιοθήκης και σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές (Γ. Κωνσταντινίδη, Αλ. Σβώλου, Αλ. Δελμούζου, Αλ. Παπαναστασίου, Μ. Τριανταφυλλίδη, Ι. Τρικόγλου κ.ά.).

 Τόπος: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, ανάμεσα από το κτίριο Διοίκησης και την Πολυτεχνική Σχολή.

Διοργάνωση: Βιβλίων Τόποι

Δηλώσεις συμμετοχής με email στο [email protected]

Παρασκευή 13/5 και ώρα 17.00 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ - Περίπτερο 13 

Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και παραγωγή γνώσης στη βιβλιοθήκη

-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το «Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη», σύνταξη λημμάτων για Θεσσαλονικείς λογοτέχνες, για τη Wikipedia, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με τη συνδρομή καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το αποτέλεσμα, η εμπειρία.

Ομιλητές: κ. Ευαγγελία Ολλανδέζου, βιβλιοθηκονόμος, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, κ. Τάσος Α. Καπλάνης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, και φοιτητές που συμμετείχαν στο Εργαστήριο. Συντονισμός: κα. Λαμπρινή Κουζέλη, φιλόλογος-κριτικός βιβλίου.

-Βραδιά αραβικής ποίησης υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεάτρου και της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

 Σάββατο 14/5/2016 και ώρα 21.00, αίθουσα ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - Περίπτερο 13

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Βραδιά αραβικής ποίησης

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική αραβικού ρεπερτορίου.

Θα διαβαστούν ανέκδοτα ποιήματα, μεταφρασμένα από την αραβική γλώσσα από τον διερμηνέα Σαμόα Αουάντ και την Μαρία Παπαδήμα, Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απαγγέλλουν: Δημήτρης Σαμίρ, Τέλος Φίλης, Samar Allabwani, Γεωργία Τρούλη, Μαρία Κενανίδου, Δώρα Κασκάλη, Σταυρούλα Γάτσου, Ζωή Λύρα,  Ειρήνη Σκάρογλου. Οργάνωση: Δημήτρης Σαμίρ.

Τιμητική εκδήλωση «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη»/Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια»

Τιμητική εκδήλωση, πριν τα εγκαίνια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρες 17.00 με 18.00, στην Αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στο Περίπτερο 13.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παγκοσμίου εορτασμού του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και με αφορμή το «Παγκόσμιο Συνέδριο Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που θα πραγματοποιηθεί από 23-28 Μαΐου 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα.

Για το «Βιβλίων Τόποι»

Η δράση «Βιβλίων Τόποι» είναι μια πρωτοβουλία της φιλολόγου και δημοσιογράφου του βιβλίου στο «Βήμα» Λαμπρινής Κουζέλη.

Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με μία βιβλιοθήκη κάθε μήνα και η ξενάγηση στο κτίριο και η γνωριμία με τις συλλογές της, την ιστορία της και τις υπηρεσίες της από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2014 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκαπέντε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και αρχεία, μεταξύ των οποίων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», στην Οικονομική Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στη βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ