Skip to main content
Menu Αναζήτηση

7 Ομάδες στις «Μέρες Ερασιτεχνικού Θεάτρου» στην Καβάλα

Στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου από 17 έως 31 Μαΐου 2016

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με τις ερασιτεχνικές ομάδες του νομού Καβάλας και διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τις Μέρες Ερασιτεχνικού Θεάτρου, έχοντας στόχο του να γεμίσει το Αντιγόνη Βαλάκου, από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο του σ’ αυτό.

Ένας θεσμός, με τόπο συνάντησης το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, που θα ενώσει ανθρώπους από επτά διαφορετικές ομάδες και θα τους δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για την κοινή τους αγάπη και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο θεατρόφιλο κοινό, από την Τρίτη 17 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2016. Έναρξη παραστάσεων στις 9 το βράδυ.

Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων αναλυτικά:

1. Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ομάδα Δράσης Άνω Θρώσκω

«Ο πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει ποτέ» του Jean Girandaux

Το θεατρικό του Jean Girandaux με τίτλο: Ο πόλεμος της Τροίας δε θα γίνει, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1935 στο Παρίσι υπό τη διεύθυνση του Louis Jouvet. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τον αρχαίο ελληνικό μύθο θα μιλήσει για τη ματαιότητα του πολέμου στέλνοντας σε μια ταραγμένη για την Ευρώπη εποχή ένα σαφές αντιπολεμικό μήνυμα. Η δράση μεταφέρεται στην Τροία μια μέρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και αρχίσει η πολιορκία των Ελλήνων. Τα  πρόσωπα μας είναι γνωστά από την Ιλιάδα αλλά την ίδια στιγμή είναι και άνθρωποι σημερινοί που έχουν αποποιηθεί την ηρωική τους ταυτότητα για χάρη της ειρήνης.

Τελικά ο πόλεμος θα γίνει γιατί τι συμφέρον το απαιτεί, όσο και αν ο Έκτορας απεγνωσμένα λέει: «Βρες μια αλήθεια που θα μας σώσει. Αν το δίκιο δεν είναι το όπλο των αθώων, σε τι μας χρησιμεύει».

Σκηνοθεσία – διασκευή κειμένου: Ειρήνη Μαρνά, Διεύθυνση παραγωγής: Στέλλα Φουρναράκη, Αφίσα και πρόγραμμα: Άγγελος Καπέλλας, Σκηνικά - Κοστούμια: Ομάδα Άνω Θρώσκω, Μακιγιάζ: Μαρία Κρεάδα, Μουσική: Ομάδα Άνω Θρώσκω, Φροντιστήριο: Μίνος Ρακιντζής, Φώτα: Μάγδα Τσαρουχά, Χειρισμός φώτων: Ειρήνη Μαρνά, Χειρισμός μουσικής: Άσπα Καρποζήλου, Νταούλι: Κωστής Αποκατανίδης.

Ερμηνεύουν: Σταυρούλα Παναγιωτίδου, Δέσποινα Γιαρματζίδου, Άγγελος Καπέλλας, Μαρία Καρακατσάνη, Κυριακή Σαρίδου, Παύλος Αλεξανδρίδης,

Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, Ματίνα Δαραβάνη, Γεώργιος Κοτόπουλος,

Μπάμπης Καζαντζίδης, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, Κυριακή Σαρίδου,

Δέσποινα Γιαρματζίδου.

2. Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου - Θεατρική Ομάδα

«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου

Ο «ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» είναι αφηγήσεις που έχει καταγράψει η Έλλη Παπαδημητρίου από ανώνυμους ανθρώπους που η ζωή τους σημαδεύτηκε από τα μεγάλα και επώδυνα γεγονότα του ελληνικού 20ού αιώνα, αρχίζοντας από την Μικρασιατική Καταστροφή (και η ίδια Σμυρνιά), και φτάνοντας ως την Κατοχή, τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια.

Μια παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα μετανάστρια, στη γυναίκα πρόσφυγα.

Σκηνοθεσία: Ακης Τσονίδης. Συμμετέχουν: Κούβαρη Εμμανουέλα, Πασχάλη Εύα, Γαϊτανίδου Φωτεινή, Τζόγλη Σούλα, Φελαχίδου Σοφία, Ζωγράφου Ευαγγελία, Κάρουλα Ελένη, Καρανικολή Φιλιώ, Στράντζα Έλενα, Παπαδημητρίου Αθανασία

 

3. Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

«Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας» του Άκη Δήμου

Ο μονόλογος μιας γυναίκας στη σκιά δυο προσώπων

Η Ανδρομάχη της Τροίας αφηγείται, ζωγραφίζοντας στον καμβά της μνήμης της, την ιστορία της που ξεδιπλώνεται και κυλά ανάμεσα στο κλασικό μύθο και την μοιραία εκδοχή του στο σήμερα. Μια ιστορία πολέμου, βαρβαρότητας, απώλειας, απόγνωσης, αιχμαλωσίας, ξεριζωμού, δύναμης εντέλει κι επιθυμίας για ζωή στο νέο Τοπίο της γυναικείας ύπαρξης……..

Σκηνοθεσία: Μπότσιος Γιώργος.

Ερμηνεύουν:Ανδρομάχη: Ηλιάδου Κατερίνα, Κολτσακίδου Μαρία

Χορός (αποσπάσματα από τις «Τρωάδες» και την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη): Βλάχου Έλσα, Γκιουζέλη Ελένη, Κουφτά Γεσθημανή, Τσιρίδου Ματούλα

4. Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Αναπτυξιακή Νέστου – Θεατρικό Εργαστήρι

«Φλαντρώ» του Παντελή Χορν

Η Φλαντρώ μια ώριμη αρχόντισσα με τους απωθημένους ίμερους ραδιουργεί ενάντια στον έρωτα της κόρης της που μισεί, γιατί της θυμίζει, λέει, τον άτυχο δεύτερο γάμο της, ραδιουργεί διεκδικώντας για τον εαυτό της τον Νότη Σερδάρη ώσπου να φτάσει τελικά στα άκρα βλέποντας πως χάνει το παιχνίδι.

Ένα έργο τολμηρό και προκλητικό με δράση σφιχτή, ενιαία και με μια λιτότητα σύγχρονη που θυμίζει την τεχνοτροπία της αρχαίας τραγωδίας.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1925 με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στον ομώνυμο ρόλο.

Σκηνοθεσία: Τσομπανόπουλος Γιώργος.

Παίζουν: Τσομπανόπουλος Γιώργος, Βονικάκη Νικολέτα, Σεμίζογλου Δάφνη, Δραμπάλα Κόνη, Δομινάρη Αγλαϊα, Σωτηριάδου Μαρία

5. Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μικροί Ήρωες

«Άγρυπνο κώμα» της Γιούλης Αποκατανίδου

Είναι το πέρασμά μας απ’ τη ζωή, ένα αγχωμένο στροβίλισμα γύρω από τον εαυτό μας κι από τους άλλους, σαν την νυχτοπεταλούδα που πέφτει ζαλισμένη πάνω στο φως. Στριμωγμένες ψυχές που περιμένουν τον εξαγνισμό μπροστά σε βωμούς αγάπης και μητρικές θυσίες. Αλωμένες ψυχές που εκλιπαρούν για συγχώρεση. Μια ευκαιρία για την ασύλληπτη αιωνιότητα. Και μέχρι τον ύστατο στεναγμό μας, ψάχνουμε να βρούμε ένα από τα χίλια πρόσωπα του Θεού για να επιβεβαιώσουμε την αξία της ύπαρξής μας. Αυτοί που το βρίσκουν, ελπίζουν. Αυτοί που το χάνουν, ξέρουν… στον πόλεμο αυτό, ο πολεμιστής, ο εχθρός κι ο βασιλιάς είναι ο ίδιος κι η ματαιότητα του βίου είναι μια τραγική αλήθεια που ο καθένας τη βιώνει μονάχος.

Σκηνοθεσία & Επιμέλεια Μουσικής: Ανδρέας Λαδάς, Σκηνογραφία & Φωτισμοί: Χριστίνα Γλυφού, Φώτα: Ευθύμης Κυριακίδης, Ήχος: Βάγια Παπαποστόλου,

Τεχνικός Σκηνής: Βασίλης Δημούδης.

Παίζουν: Φωτεινή Γκόγκου, Έμυ Καμπουρίδου, Ελευθερία Τσαρτσάρη.

Στο τραγούδι ακούγεται η Υρώ Ζερβούδη, Ενορχήστρωση: Τάσος Καλαφάτης

 

6. Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Θεατρική Ομάδα «Χ-οδός»

«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη …»

Ατμοσφαιρική μουσική παράσταση

Λόγια για τη Θεσσαλονίκη σε διασκευή – σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή.

Εξήντα πέντε λεπτά με την πρωτοτυπία της έκφρασης μέσα από τον λόγο και τη μουσική. Τραγούδια που «στολίζουν» τη «Νύμφη του Βορρά» και κείμενα που γράφτηκαν γι’ αυτήν, διασκευασμένα σε φόρμα θεατρικής «ομιλίας».

Τα αυθεντικά, παραδοσιακά κοστούμια, ανήκουν στο βεστιάριο της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

Κείμενα: Θωμάς Κοροβίνης, Νικόλας Γαβριήλ Πεντζίκης, Νίκος Μπακόλας, Λεωνίδας Ζησιάδης, Κυριάκος Αθανασιάδης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Παύλος Λεμοντζής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Ιωσηφίδου

Σκηνογραφική επιμέλεια: Χριστίνα Γλυφού

Φώτα - ήχος: Τάσος Κοντόριας- Εύθυμης Κυριακίδης

Παίζουν: Εύα Πασχάλη, Κάτια Αρμένη, Μίνος Ρακιτζής, Νάσος Σανσαρίδης, Έλσα Χατζηαποστολίδου, ΄Ελσα Ιωσηφίδου, Έλενα Παπαδοπούλου, Γρηγόρης Βαχαρέλης, Μανώλης Τσακίρης. Ματούλα Ταμβάκη, Βάσω Ιωσηφίδου, Σοφία Ιωσηφίδου

Ορχήστρα:

Μάκης Ευθυμιάδης : Κιθάρα-φυσαρμόνικα-τραγούδι

Μάριος Τσακνάς :Κιθάρα-τραγούδι

Χρήστος Ζήκος: Μπουζούκι

Νίκος Μπογιάρης: Ακορντεόν, τραγούδι

Βιβή Καραντουμάνη: Τραγούδι

Σάββας Τάτσος: Κιθάρα

Δημήτρης Δάφτσος: Μπουζούκι

Χορεύουν: Βασίλης Αργυρίου, Χριστίνα Μπιζέρα, Δημήτρης Καραμφυλλίδης, Βιβή Μπουγέλη

Αφίσα: Δημήτρης Ντέμος

7. Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες»

«Ο Ξεπεσμένος δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ο «ξεπεσμένος δερβίσης» είναι το καλύτερο αθηναϊκό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης μέσα από αυτό το διήγημα εκφράζει τη συμπάθεια και τον σεβασμό του προς έναν ξένο και μάλιστα αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν δερβίση.

Το διήγημα γραμμένο το 1895, είναι ένας «ύμνος» στην αποδοχή της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού. Ο ψυχογράφος της εποχής του, ο Παπαδιαμάντης, κατορθώνει περιγράφοντας τη σύντομη ιστορία ενός φερέοικου δερβίση, να ενώσει το νάϊ του με το «ναι» του Χριστού και να αναδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της δερβίσικης μουσικής και των αρχαίων ελληνικών αρμονιών, μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά των μουσικών παραδόσεων διαφορετικών λαών και θρησκειών.

Μουσική: Παργεντάκης Μανώλης

Επιμέλεια παρουσίασης: Χρήστος Π. Τσίρκας

Κατασκευή σκηνικών: Πολίτης Σπύρος

Κατασκευή κούκλας: Ασβεστά Αναστασία (Papiera).

Επιμέλεια σκιάς: Δερμάτης Ανδρέας (Θίασος σκιών «Ο Θερσίτης»)

Παίζουν οι μουσικοί:

Κουφού Γιάννης (νάι, καβάλι, κλαρίνο), Αρσονιάδης Δημήτρης (πολίτικο λαούτο, τζουρά σαζ, κοπούζ, ιρίσβα), Κάρουστα Σταυρούλα (μπεντίρ, τόμπακ), Μισσήν Ελευθερία (μπαγλαμά σαζ, νταφ, ζαρπ), Μισσήν Ευαγγελία (μπαγλαμά σαζ, μπεντίρ), Αβραμίδης Πέτρος (ταμπουρά), Θεοφιλίδης Χριστόδουλος (μπουλγκαρί), Παργεντάκης Μανώλης (ούτι, αφγανί ραμπάπ, γιρμί ταρ, ταμπούρ, μεϊντάν σαζ, σετάρ).

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι Παραμυθάδες:

Κούφτα Γεσθημανή, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαϊδα, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή, Τσομπανόπουλος Απόστολος, Χαριζάνη Μαρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα
Tα τέσσερα ελήφθησαν από οικογένειες στις οποίες ήδη υπήρχαν παλαιότερα κρούσματα, ενώ το ένα θετικό δείγμα είναι υπό διερεύνηση
Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα