Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Σάκης Σερέφας στις «Βραδιές με τη γραφή»

Θα συζητήσει με το δημοσιογράφο Γιάννη Κοτσιφό για όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την πολυπλόκαμη συγγραφική του δραστηριότητα

Ένας πολυγραφότατος συγγραφέας που εδώ και πολλά χρόνια αναμετράται με τα διάφορα είδη γραφής (και ενίοτε τα… δημιουργεί) θα βρεθεί στη Ζώγια, στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 54, σε μια ακόμα ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 20:00, ο Σάκης Σερέφας θα συζητήσει με το δημοσιογράφο Γιάννη Κοτσιφό για όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την πολυπλόκαμη συγγραφική του δραστηριότητα…

Γραφή, προσωπικότητα, βίος, όλα εγγεγραμμένα στον χάρτη της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτα, μα και όλα αδέσμευτα από τους περιορισμούς και τα σύνορά του. Η ελευθερία με την οποία ο Σάκης Σερέφας διατρέχει από το 1992 τα είδη της γραφής είναι η μία όψη του κέρδους που προκύπτει όταν παραχωρεί κανείς ενισχυμένη εξουσία στη φαντασία. Στην άλλη αποτυπώνεται ένας μακροσκελής κατάλογος προϋποθέσεων και εφοδίων που κάνουν αποτελεσματική αυτή την επιλογή. Με αφετηρία το ολόφρεσκο βιβλίο του Έξω χιονίζει, ο συγγραφέας ανοίγει από τη Ζώγια τη συζήτηση για τη διαχείριση των στοιχείων ταυτότητας της Θεσσαλονίκης.

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Β´ Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου  που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1986. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για τον διεθνή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης που οργανώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο βιβλίου και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών –υπό την αιγίδα της UNESCO- και πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα-Δελφούς-Ολυμπία τον Μάρτιο του 2001. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε εκδήλωση   η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού της Στοκχόλμης στη Διεθνή Σκηνή Συγγραφέων στη Στοκχόλμη τον Μάιο του 2002. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «Festival Griechenland (Ελληνικό Φεστιβάλ)» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Βερολίνου στην Στουτγάρδη της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2003.

Το 2012 φιλοξενήθηκε ως τιμώμενος συγγραφέας στην Cité Internationale des Arts στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου του Παρισιού και του Theatre de la Ville, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη διοργάνωση Chantiers d’ Europe 2012.

Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 57 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.  Έγραψε 16 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού.

Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών.   (Αποσπάσματα του έργου περιλαμβάνονται, σε γαλλική μετάφραση, στον τόμο Auteurs Dramatiques Grecs d’ Aujoud’hui,  éditions Theatrales, Montreuil 2014, στη σειρά: Les cahiers de la Maison Antoine Vitez, no11). Το θεατρικό έργο του Λιωμένο Βούτυρο παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο (2012) και παίχτηκε στο Heidelberg Stϋckemarket στο Φεστιβάλ της Χαϊδελβέργης (2013). Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον Πλανήτη Γη τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007. Το θεατρικό έργο του Θα Σε Πάρει ο Δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο  «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010).

Το βιβλίο του Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι Μου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008. Το βιβλίο του Μια Τρύπα στο Νερό τιμήθηκε με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Greek IBBY, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα-International Board of Books for Yank People). Το βιβλίο του Δρόμο Παίρνω Δρόμο Αφήνω τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, 2013. Το βιβλίο Θεσσαλονίκη σε Πρώτο Πρόσωπο  (κείμενα: Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες: από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό βιβλίο στην 5η Φωτογραφική Συνάντηση Κυθήρων 2006, από την Πολιτιστική Εταιρεία  Κυθήρων. Μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages και παρουσιάστηκε στο Salon du Livre του Παρισιού τον Μάρτιο του 2006..

Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).

Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό κι έχει τίτλο Έξω χιονίζει.

Για την «Άνοιξη στη Ζώγια»

Η «Άνοιξη στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τη φωτογραφία, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2016. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαμαράς: Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 105 χρόνια
«Όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα οφείλουμε να αναστοχαστούμε» λέει ο πρώην πρωθυπουργός
Σαμαράς: Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 105 χρόνια
Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν: Έπεσε ελικόπτερο που τον μετέφερε και αγνοείται (VIDEO)
Μέσα ενημέρωσης στη χώρα κάνουν λόγο για «βαριά προσγείωση» του ελικοπτέρου εξαιτίας της πυκνής ομίχλης
Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν: Έπεσε ελικόπτερο που τον μετέφερε και αγνοείται (VIDEO)