Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Περισσότερους θεατές κατά 40% σχέση με πέρυσι είχε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και 30% περισσότερα εισιτήρια κόπηκαν, απόρροια και του εκπτωτικού εισιτηρίου των 5 ευρώ τις Τετάρτες και τις Πέμπτες, και του γεγονότος πως οι άνεργοι βλέπουν τις παραστάσεις δωρεάν (4500 άνεργοι είδαν φέτος παραστάσεις του ΚΘΒΕ). Παράλληλα αυξημένος κατά 40% ήταν ο αριθμός των σχολείων που είδαν θέατρο στο ΚΘΒΕ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Δημοσθένης Δώδος «το χρέος από τα 7.768.585 ευρώ κατέβηκε στα 6.515.581 ευρώ, ενώ ρυθμίστηκαν τα χρέη προς το ΙΚΑ (2.700.000 ευρώ), τη ΔΕΗ (500.000) και την ΕΥΑΘ (28.000)».
Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία του απολογισμού της 9μηνης θητείας του ΔΣ, του οποίου η θητεία λήγει σε 12 μέρες, αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννη Αναστασάκη η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβρη του 2018. «Ο κ. Μπαλτάς έχει υιοθετήσει μια καλή στάση προς το ΚΘΒΕ και πιστεύουμε ότι θα φροντίσει ώστε η επιχορήγηση να έχει μια τακτικότητα», σχολίασε ο κ. Δώδος.
Εστιάζοντας στους οικογενειακούς δεσμούς
Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
Ανακοινώνοντας το νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ ο κ. Αναστασάκης είπε πως το φετινό θέμα που θα εστιάσει το Θέατρο είναι οι οικογενειακοί δεσμοί. «Οι παραστάσεις μας θα δώσουν την αφορμή να ξανασκεφτούμε το τι σημαίνει ο θεσμός της οικογένειας, πώς αυτή η σχέση αλλάζει μορφές μες στους αιώνες, τι συνδέει τα μέλη της και πώς χρησιμοποιούμε τον όρο κάθε φορά ου θέλουμε να πείσουμε τον άλλο για την κοινότητα των στόχων μας και τους δεσμούς που μας συνδέουν». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα, τόσο σε έργα, όσο σε συγγραφείς και σε συντελεστές. Ενδεικτικά ανέφερε πως θα δούμε από το κλασικό πλέον αντιπολεμικό έργο του Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς μέχρι τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ (Θέατρο ΕΜΣ) σε διασκευή – σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και από την «Δωδέκατη νύχτα» Σαίξπηρ δια χειρός Νίκου Μαστοράκη (στο Βασιλικό Θέατρο) μέχρι τον Φεντώ και το «Ψύλλοι στα αυτιά» σε σκηνοθεσία του ίδιου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ (Βασιλικό). Στη σκηνή του Φουαγιέ της ΕΜΣ, πρώην Νέο Υπερώο ΕΜΣ, θα ανεβεί η "Οικογενειακή γιορτή" (Festen) των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ και Μπο Χρ.Χάνσεν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου , και στη συνέχεια το "Δηλητήριο" της Λοτ Φέικεμανς σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.
Τα ελληνικά
Η Στέλλα Μιχαηλίδου
Επίσης τόνισε πως θα υπάρχει έντονη η παρουσία του νεοελληνικού έργου είτε σε νέες παραγωγές:
-«Τρίτο Στεφάνι», σκην. Θανάσης Παπαγεωργίου, Μονή Λαζαριστών,
-«ΓΚΙΑΚ", Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
-«Οικογένεια Νώε», στην παιδική σκηνή σε σκην. Στέλλας Μιχαηλίδου , Βασιλικό Θέατρο
-«Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Ναρ, μια μουσικοθεατρική παράσταση σε επιλεγμένους χώρους,
είτε με επαναλήψεις φετινών παραγωγών («Σωτηρία με λένε», Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ»)
είτε με μετακλήσεις σημαντικών έργων και παραστάσεων («Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, «Μακρυγιάννης» σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όλες στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών).
Στο δυναμικό του θιάσου θα ενταχθούν η Λυδία Φωτοπούλου (για το "Μάνα Κουράγιο"), η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (στο ρόλο της Εκάβης στο "Τρίτο στεφάνι") και ο Γιώργος Γλάστρας(που θα μοιραστεί τη σκηνή με την Έφη Σταμούλη στα "Ανεμοδαρμένα ύψη).
Ο Νίκος Μαστοράκης
Θα επαναληφθεί «Το αγόρι με τη βαλίτσα» (Νεανική Σκηνή), «Το δώρο» που θα παιχθεί από το καλοκαίρι, θα προσαρμοστεί από το φθινόπωρο για κλειστή σκηνή, φέρνοντας πιο κοντά τα παιδιά στο κουκλοθέατρο. Επίσης θα συνεχιστούν: το Κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης με 1-2 παραγωγές, τα Αναλόγια, η Μουσική στις Θεατρικές Αίθουσες (ήδη έκλεισαν 5 συναυλίες της ΚΟΘ στο Βασιλικό) και τα Ολοήμερα Αφιερώματα, πλέον όχι μόνο σε συγγραφείς, αλλά και σε μορφές που συνδέονται με το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ. Συνεργασίες θα γίνουν με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και με το Εθνικό Θέατρο.
Επίσης θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί εναλλασσόμενο ρεπερτόριο σε σκηνές του ΚΘΒΕ. Τέλος το «Τουρνουά 5x5» σταματά, καθώς όπως τόνισε ο κ. Αναστασάκης η «Ανοιχτή Σκηνή- Θεατρικές Φωνές της Πόλης» που διοργανώνεται περίπου την ίδια περίοδο από το δήμο Θεσσαλονίκης συμπίπτει, όχι μόνο χρονικά, αλλά και ως περιεχόμενο και στόχους με το φεστιβάλ του ΚΘΒΕ για τις νέες ομάδες της πόλης. «Θα κάνουμε κάτι για να δώσουμε βήμα σε θεατρικά σχήματα που δρουν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (είτε θίασοι ΔΗΠΕΘΕ είτε επαγγελματικές ομάδες», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.