Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου πάει … δυτικά – Όλες οι ταινίες!

Δήμος Νεάπολης – Συκεών και ΦΚΘ διευρύνουν την συνεργασία τους

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήρθε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για να μείνει…

Το μήνυμα αυτό ανέδειξαν κατά την χθεσινή έναρξη του προγράμματος με την προβολή της πρώτης ταινίας («AMANDA») στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών τόσο ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης όσο και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, με τον πρώτο να δεσμεύεται για την προβολή ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, για την προβολή περισσότερων άλλων ταινιών και για υποστήριξη της προσπάθειας αποκέντρωσης με παράλληλες εκδηλώσεις και χάπενινγκς, ενώ προανήγγειλε και τη διοργάνωση μέρους του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο στις Συκιές.

«Σκοπός μας είναι να έρθουμε σε όσους περισσότερους δήμους μπορούν να είναι φιλόξενοι όπως ο δικός σας δήμος, που μπορούν να διαθέτουν τόσο ωραίες εγκαταστάσεις όσο αυτό το εξαιρετικό θέατρο, και να έρχεται το Φεστιβάλ παντού. Και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Από την πρώτη στιγμή που χτυπήσαμε την πόρτα σας την ανοίξατε με πολύ μεγάλη αγάπη και γενναιοδωρία, και για μας είναι πολύ σημαντικό αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ανδρεαδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θέλει μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει το εγχείρημα αυτό και το Φεστιβάλ κινηματογράφου να γίνει κτήμα όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, και όχι μόνο του Α΄ Δ.Δ. Θεσσαλονίκης, ώστε πολλοί περισσότεροι πολίτες και μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν όσες περισσότερες ταινίες μπορούν».

«Και βέβαια ναι, εάν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενούνται στην εξαιρετική αυτή αίθουσα και τρεις και τέσσερις και πέντε προβολές κάθε μέρα, μπορούμε και θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια προβάλλοντας όσες περισσότερες διαγωνιστικές ταινίες μπορούμε», ήταν η απάντηση-δέσμευση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε σχετική ερώτηση για την προβολή ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να δεσμεύεται με τη σειρά του για πλήρη υποστήριξη της προσπάθειας διάχυσης της μεγάλης γιορτής της 7ης Τέχνης σε όλο και πιο διευρυμένα επίπεδα και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρη Απατσίδη να εκφράζει την πίστη του ότι «θα έρθουν ημέρες που η αίθουσα αυτή θα είναι γεμάτη από κόσμο».

«Με τη συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσθέτουμε μία ακόμη ψηφίδα στην ανάπτυξη του πολιτισμού στο δήμο μας δίνοντας ακόμη περισσότερο χώρο στον σύγχρονο κινηματογράφο. Η συμμετοχή του δήμου μας στο Φεστιβάλ έρχεται να διευρύνει το πρόγραμμά μας προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας δεδομένη τη συνεχή αναβάθμιση των δυο θερινών κινηματογράφων και της λειτουργίας του χειμερινού που λειτουργεί σ’ αυτήν την αίθουσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

 

  ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η έναρξη των προβολών στο δημοτικό Θέατρο Συκεών, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινε με τη γαλλική ταινία «ΑΜΑΝΤΑ» του Mikhael HERS.

Από νωρίς πολυμελές μουσικό σχήμα πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών υποδέχονταν το κοινό με κινηματογραφικά μουσικά έργα, δημιουργώντας ανάλογο κλίμα.

Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών από χθες, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, έως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 θα προβληθούν συνολικά 15 ταινίες μεγάλου μήκους.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο 3 Νοεμβρίου, αύριο, Κυριακή 4 Νοεμβρίου, και μεθαύριο, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, με την προβολή έξι ταινιών, μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικές. Να σημειωθεί ότι η σημερινή απογευματινή προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας «ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ» Τάκη Σπετσιώτη, ο οποίος μετά την προβολή της ταινίας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα είναι διαθέσιμος για ερωτήσεις.   

Αναλυτικά:

► ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • 19:00

«ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ» («METEOR AND SHADOW»)

Takis SPETSIOTIS, Greece, 1985, 101΄

Καθολικά προσβάσιμη προβολή

Η ΤΑΙΝΙΑ: Η άνοδος και η πτώση του Αθηναίου μπον βιβέρ ποιητή Ναπολέοντος Λαπαθιώτη (1888-1944). Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής, αποτέλεσε για τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία της εποχής, στην οποία μεσουράνησε, ένα σκάνδαλο με τον τρόπο ζωής και τη βιοθεωρία του.

  • 21:30

«ΚΑΡΜΕΝ ΚΑΙ ΛΟΛΑ» (CARMEN Y LOLA/CARMEN & LOLA)

Arantxa ECHEVARRIA, Spain, 2018, 105΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Υπάρχουν ακόμα γελαστές τσιγγάνες: δύο από αυτές είναι η Κάρμεν, που πουλάει έπιπλα με την οικογένειά της σε μια υπαίθρια αγορά της Μαδρίτης, και η Λόλα, μια έφηβη μανάβισσα. Παρά το συντηρητικό περιβάλλον της κοινότητας των Ρομά όπου μεγαλώνουν, ερωτεύονται η μια την άλλη, αρχίζουν να σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον τους και να πιστεύουν στην κατάφαση, αδιαφορώντας για τις απανωτές αρνήσεις της κοινωνίας που αποβάλλει καθετί το διαφορετικό. Μια παθιασμένη ταινία που παίζει με κάθε (προοδευτική ή συντηρητική) προδιάθεση του κοινού, κι έτσι γίνεται απαραίτητη πηγή έμπνευσης για κάθε μελλοντική γενιά.

 

► ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • 19:00

«ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» (KAZANTZAKIS)

Ιannis SMARAGDIS, Greece, France, 2017, 120΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Η ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, η οποία στηρίζεται στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία τού κάθε ανθρώπου, τις αξίες της ζωής και το ελληνικό Φως.

  •  21:30

«ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ, ΤΕΡΑΣ»

(MUERE, MONSTRUO, MUERE/MURDER ME, MONSTER)

Alejandro FADEL, Argentina, France, Chile, 2018, 109΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Ένα ακέφαλο πτώμα που εντοπίζεται σε μια απόμερη περιοχή των Άνδεων αναστατώνει την τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα τρεις ανθρώπους που σχηματίζουν ένα ερωτικό τρίγωνο: τον Νταβίντ, τον βασικό ύποπτο, ο οποίος ισχυρίζεται πως ένοχο είναι «ένα τέρας»· τη Φρανσίσκα, τη γυναίκα του· και τον Κρους, τον εραστή της και αστυνομικό που αναλαμβάνει την υπόθεση. Αλλά αυτό δεν είναι παρά η (τριγωνική) κορυφή του παγόβουνου σ’ έναν παράλογα γεωμετρικό, τακτοποιημένο κόσμο όπου το κοινότοπο συνυπάρχει με το εξωπραγματικό. Μια ταινία τρόμου, όπου ο «τρόμος» δεν είναι παρά το αντεστραμμένο είδωλο της ελευθερίας.

 

► ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • 19:00

«ΕΚΑΤΟ ΛΕΪ» (100 DE LEI/ONE HUNDRED LEI)

Mircea SAUCAN, Romania, 1973, 103΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Ο Πέτρε, ένας έφηβος που δεν τα πάει καλά με τους γονείς του, εγκαταλείπει το σπίτι του και επισκέπτεται τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Αντρέι, που είναι επιτυχημένος ηθοποιός. Εκεί γνωρίζει τη Ντάρα, μια από τις νεαρές θαυμάστριες του αδελφού του. Όταν ο Αντρέι στρέφει την προσοχή του στο νεαρό κορίτσι, ο Πέτρε αισθάνεται παραμελημένος και φεύγει μακριά χωρίς καν να πάρει τα 100 λέι που του είχε δώσει ο αδελφός του. Ένα αυτοκίνητο τον χτυπάει. Όταν μαθαίνει για το τραγικό περιστατικό, ο Αντρέι συνειδητοποιεί, καθώς κοιτάζει το χαμογελαστό του πρόσωπο σε ένα μιούζικαλ που προβάλλεται εκείνη τη στιγμή στην τηλεόραση, πως κάτω από την απαστράπτουσα επιτυχία του η ζωή του είναι άδεια.

  • 21.30 

«Ο ΠΥΡΓΟΣ» (THE TOWER, Mats GRORUD)

Norway, Sweden, France, 2018, 76΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Η Ουάρντι, μια εντεκάχρονη Παλαιστίνια, ζει με όλη της την οικογένεια στη Βηρυτό του Λιβάνου, στον προσφυγικό καταυλισμό όπου γεννήθηκε. Ο αγαπημένος της προπάππος, ο Σίντι, ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό μετά την εκδίωξή τους από τα σπίτια τους το 1948. Όταν μια μέρα ο Σίντι τής δίνει το κλειδί του παλιού του σπιτιού στη Γαλιλαία, η Ουάρντι φοβάται πως ο προπάππος της έχει χάσει κάθε ελπίδα να γυρίσει. Καθώς αναζητά τις χαμένες του ελπίδες μέσα στον καταυλισμό, θα συγκεντρώσει μαρτυρίες για την οικογένειά της, γενιά προς γενιά. Ένα πανέμορφο ανιμέισον για τις ρίζες της μνήμης που μας δένουν σ’ έναν τόπο και για τα φτερά της φαντασίας που μας ταξιδεύουν πέρα απ’ αυτόν, το οποίο αντλεί υλικό από την εποχή που ο σκηνοθέτης ήταν δάσκαλος σ’ αυτόν τον καταυλισμό του Λιβάνου.

INFO

-Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων, τηλ. 2310.638058)

-Γενική είσοδος: 5 €

-Ισχύουν οι διαπιστεύσεις, οι προσκλήσεις, τα κουπόνια προβολών και η CineκάρταF

-Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στο www.filmfestival.gr

-Τα εισιτήρια θα εκδίδονται στους αντίστοιχους χώρους, πριν από την έναρξη των προβολών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ