Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεμάτη κόσμο η πρεμιέρα του «Ελλάς, γελάς…» στο Σοφούλη

Συνεχίζονται οι παραστάσεις για τα τέσσερα μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή

Η επιτυχία της παράστασης «Ελλάς, Γελάς» συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά. Στην πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, το θέατρο Σοφούλη ήταν κατάμεστο και το χειροκρότημα του κοινού θερμότατο. Οι συντελεστές, με αστείρευτη ενέργεια και πάθος, ενσάρκωσαν χαρακτήρες που αν και γραμμένοι στα τέλη του 19ου αιώνα, παραμένουν εξαιρετικά επίκαιροι. Με μια μικρή πινελιά εκσυγχρονισμού, ο Παύλος Δανελάτος έφερε τον Γεώργιο Σουρή στον 21ο αιώνα, σε μία παράσταση που παρακολουθεί και απολαμβάνει ολόκληρη οικογένεια από τον παππού μέχρι τον εγγονό.  Απομένουν μόλις τέσσερις παραστάσεις για τη σατυρική κωμωδία «Ελλάς, Γελάς», και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω μεγάλης ζήτησης.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα ανθολόγιο από τέσσερις διαχρονικές και εξαιρετικά επίκαιρες μονόπρακτες σατιρικές κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή: «Ο Αναπαραδιάδης» (1884), «Δεν έχει τα προσόντα» (1885), «Η Επιδημία» (1881) και «Η Περιφέρεια» (1886).

Ο σατιρικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και εκδότης Γεώργιος Σουρής (1852/3-1919) έχει χαρακτηριστεί ως «Νέος Αριστοφάνης». Υπήρξε γνωστός κυρίως από την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», στην οποία έγραφε αποκλειστικά σχεδόν ο ίδιος. Ήταν πολύ δημοφιλής στο πλατύ κοινό, λόγω του ευφυούς ευθυμογραφικού περιεχομένου των κειμένων του και της γλώσσας του, που αποτελεί μίξη δημοτικής και καθαρεύουσας.

Ο Σουρής έγραψε έμμετρα θεατρικά έργα, οι παραστάσεις των οποίων γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αλλά και μια έμμετρη μετάφραση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλαι».

Η σάτιρα των ποιημάτων και των θεατρικών έργων του στρέφεται κατά πάντων, ακόμη και εναντίον ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων. Ο ποιητής διώχθηκε μάλιστα το 1897 με αφορμή κάποιους σατιρικούς στίχους του για τη βασίλισσα Όλγα.

Τα θεατρικά έργα του Σουρή μέσα από το χιούμορ καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας της εποχής του (και όχι μόνο). Η σάτιρά του ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική διαφθορά και διαπλοκή καθώς και στην κοινωνική και ηθική παρακμή της σύγχρονής του (και όχι μόνο) ελληνικής κοινωνίας. Η παράσταση, μέσα από μια σύγχρονη οπτική, συνδέει το χθες με το σήμερα. Άλλωστε, τι έχει αλλάξει από τότε;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Σκηνικό: Παύλος Δανελάτος

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Κίνηση / Χορογραφίες: Μέλπω Βασιλικού

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Κοστούμια: Φαίη Αποστολίδου

Μακιγιάζ: Έφη Βότσου

Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Βίκυ Γρηγοριάδου, Γιάννης Μαστρογεωργίου, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Σταμάτης Στάμογλου

Φιλική συμμετοχή: Χρύσα Μπολλάτι, Λευτέρης Παναγιωτίδης

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: 24-25 Νοέμβρη & 1-2 Δεκέμβρη

Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 10€ (προπώληση), 12€ (ταμείο θεάτρου)

Μαθητικό/Φοιτητικό/Ανέργων/Πολυτέκνων/Άνω των 65/Ατέλειες: 8€

Προπώληση viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-sofouli/ellas-gelas/

 

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει είσοδο για ΑμεΑ.

Πληροφορίες –κρατήσεις: 2310423925                                            

Προσφέρεται έκπτωση με την επίδειξη αποκόμματος εισιτηρίου μέσου μαζικής μεταφοράς εντός 90 λεπτών από την επικύρωση του, στο κανονικό εισιτήριο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο  5

Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη

Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος

 

Θέατρο Σοφούλη

Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310423925,

www.theatrosofouli.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις
Aναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις